Приготування сирного пирога з чорницею.
На мій погляд, такий сирний пиріг чудово смакує саме з чорницею. Але, за бажанням, чорниці можна замінити іншими ягодами з кислинкою (малиною, вишнею, полуницею). Кисломолочний сир для цього пирога краще брати однорідний, пастоподібний, інакше його доведеться перетерти через сито, або разом зі сметаною подрібнити блендером.
Випікала я цей смачний, запашний і надзвичайно ніжний пиріг
у круглій роз’ємній формі діаметром 25 см.
У посудину просіяти борошно, додати розпушувач. Перемішати.
До борошна додати порізане кубиками масло або маргарин, перетерти до стану крупних крихт.
Потім додати сметану…
…і замісити нетуге тісто. Накрити його рушничком і покласти в холодильник приблизно на 30 хв., поки буде готуватися начинка.
В глибоку миску викласти сир, додати сметану і перемішати все ложкою або міксером. Якщо сир зернистий, з грудочками, тоді його разом зі сметаною слід подрібнити блендером.
До сиркової маси додати манну крупу і перемішати.
В окремій мисці яйця з цукром та ванільним цукром збити міксером до світлої пишної маси.
Збиті яйця додати до сиркової маси і ще раз збити/перемішати міксером.
Потім додати чорниці і дуже акуратно перемішати ложкою. Начинка для пирога готова.
Тісто розкачати в круг на присипаній борошном стільниці. Діаметр тіста має бути трохи більший за діаметр форми, приблизно на 10 см.
Тісто викласти у форму і сформувати бортики висотою 5 см. З тістом слід працювати швидко, щоб сиркова маса не осіла.
Начинку ще раз акуратно перемішати ложкою і вилити у форму.
Випікати пиріг у розігрітій до 180 °С духовці, приблизно 45 хв. Після випікання пиріг ще на 10 хв. залишити в духовці з привідкритими дверцятами. Потім пиріг вийняти з духовки, повністю остудити, за бажанням, притрусити цукровою пудрою і подавати до столу. Сирний пиріг з чорницею готовий.