Яблучний штрудель з горіхами

Яблучний штрудель з горіхами.
Інгредієнти для тіста:
  • борошно - 250 г
  • вода - 125-140 мл
  • олія (у мене соняшникова рафінована) - 50 мл
  • дрібка солі
Інгредієнти для начинки:
  • яблука - 800-900 г
  • горіхи чищені (у мене грецькі) - 120 г
  • родзинки - 100 г
  • сік з половини лимона
  • цукор - 150 г
  • кориця - 1 ч. л. з вершком
А також:
  • панірувальні сухарі - 100 г
  • розтоплене вершкове масло (для змащування) - 120 г
  • цукрова пудра для посипки
Яблучний штрудель з горіхами. Інгредієнти.
Приготування яблучного штруделя з горіхами.

Зізнаюсь, вже давно хотіла опублікувати на сайті рецепт справжнього яблучного штруделя, та все відкладала на потім, – думала, що якісно приготувати таку випічку неймовірно складно. І от нещодавно я все ж таки зібралась з духом і зробила це, та ще й з першого разу! Як виявилось, нічого складного тут немає. Головне правильно приготувати витяжне тісто (про що я детально розповім нижче), – і в результаті ви отримаєте смачний соковитий штрудель з тоненьким ніжним тістом і апетитною хрусткою скоринкою.

До просіяного борошна додаємо олію.
Спочатку готуємо тісто для штруделя. Борошно просіяти у миску і додати олію.
Додаємо воду до борошна.
Потім поступово додати воду, і все ретельно вимішати.
Замішуємо тісто.
Води потрібно додати стільки, щоб спочатку, одразу після вимішування інгредієнтів, тісто досить сильно липло до рук і було приблизно такої консистенції, як на фото. Якщо тісто одразу вийде цілісним, надто крутим, то в подальшому воно буде гірше витягуватись і після випікання може бути трохи жорстке.
Тісто на штрудель.
Потім тісто слід інтенсивно вимішувати мінімум 10 хв., навіть можна зі силою кидати його на стіл чи стільницю, поки тісто не стане гладеньким однорідним і дуже еластичним. Під час вимішування борошно бажано не підсипати.
Тісто змащуємо олією і завивиємо в харчову плівку.
Тісто змастити олією, загорнути в харчову плівку і залишити його в теплому місці (можна при кімнатній температурі) на 1 год.
Замочуємо родзинки.
Тим часом готуємо начинку. Родзинки залити окропом на 10 хв. Потім воду злити, родзинки обсушити.
Подрібнені горіхи.
Очищені горіхи подрібнити ножем. Горіхи можна злегка підсмажити на сковороді або підсушити в духовці.
Порізані плястерками яблука.
Помиті яблука очистити від серцевини і нарізати невеликими тоненькими шматочками, товщиною 2-3 мм. Щоб яблука не темніли, і для кращого смаку, їх треба полити лимонним соком і перемішати.
Начинка для штруделя.
Потім до яблук додати родзинки, горіхи та корицю. Цукрувати начинку краще безпосередньо перед викладанням її на тісто. Інакше яблука можуть впустити багато соку.
Розкачуємо тісто.
Після того як тісто постояло 1 год., його треба розкачати на присипаній борошном стільниці в тонку паляницю, діаметром приблизно 33 см. Добре, якщо краї тіста будуть тоншими за середину.
Розтягуємо тісто.
Потім розкачане тісто слід перенести на великий (у мене 60х70 см) чистий рушник, теж рівномірно присипаний борошном, просунути під тісто руки, бажано долонями вниз, зігнувши пальці в півкулак, і акуратно, щоб не порвати тісто, розтягнути його, рухаючись від середини до країв. Великих зусиль при цьому докладати не потрібно, оскільки таке тісто добре розтягується під власною вагою. Працювати треба досить швидко, щоб тісто не присохло.
Розтягнуте тісто
Розтягнуте тісто має бути настільки тонким, щоб крізь нього можна було добре розгледіти візерунок на рушнику. Також під час витягування намагайтесь надати тісту форму та розмір рушника (в мене вийшло трошки більше).
Обрізаємо грубі краї тіста.
Товсті краї обрізати ножицями.
Змащуємо тісто вершковим маслом і присипаємо сухараями.
Поверхню всього тіста змастити розтопленим вершковим маслом, зверху присипати панірувальними сухарями, відступивши від країв 4-5 см. А з одного довгого боку (на фото – знизу) слід залишити 20-25 см – це буде верхній хрусткий шар штруделя, що є обовязковим елементом такої випічки.
На сухарі викладаємо начинку.
На сухарі рівномірно викласти щойно поцукровану і ретельно вимішану яблучно-горіхову начинку.
Загортаємо штрудель.
Далі за допомогою рушника, припіднявши його з потрібного боку, скрутити штрудель. Бокові краї тіста загорнути до середини.
Змащуємо завитки вершковим маслом.
Кожен виток тіста слід змастити розтопленим вершковим маслом.
Загорнутий штрудель.
Потім за допомогою того ж рушника викласти штрудель у вигляді підкови на застелене пергаментним папером деко.
Штрудель на деко. Змащуємо вершковим маслом.
Зверху добре змастити його розтопленим маслом. Помістити у розігріту до 190 °С духовку і випікати приблизно 30 хвилин. Під час випікання штрудель ще 2-3 рази слід змастити маслом.
Готовий яблучний штрудель змащуємо вершковим маслом і присипаємо цукровою пудрою.
Спечений ще гарячий штрудель ще раз змастити маслом і щедро притрусити цукровою пудрою. Яблучний штрудель з горіхами готовий.
Сподіваюсь, Вам сподобається. Смачного!
Кількість переглядів: 57535
Автор рецепту: Люба
Дата додавання: 2014-02-07

Коментарі до цього рецепта (27):Ольга | 2014-04-11
Дякую! Дуже смачний получився! Пальчики оближеш:)
Люба | 2014-04-11
На здоров’я :)
Віра | 2014-05-07
В мене чомусь вийшло жостке тісто. Таке як резинове. Все робила по рецепту.
Віра | 2014-05-07
Віра, шкода, що у вас так вийшло. Можливо ви не достатньо тоненько розтягнули тісто. Іншої причини не бачу.
Наталя | 2014-05-18
Нарешті сьогодні спекла довгоочікуваний пиріг! Дуже довго розглядала рецепти, не могла вибрати, та зупинилась на цьому сайті :) Тісто робиться легко, розтягується досить просто. Виникли труднощі перенесення пирога на бляшку, трошки порвався, але я закрила кавалками тіста, які залишилися. Наступного разу буде набагато легше все зробити. Пиріг получився дуже смачний – із ванільним соусом просто супер-супер! Дякую за гарний рецепт :)
Люба | 2014-05-18
Наталя, на здоров’я! Дуже приємно, що серед великого розмаїття кулінарних сайтів ви зупинились саме на нашому і, на скільки я зрозуміла, не пошкодували :) Дякую за чудовий відгук. А ще мені дуже цікаво, за яким рецептом ви готуєте ванільний соус. Буду вдячна за відповідь :)
Tanya | 2014-06-28
Tisto poluchylos varenym v seredyni. Shcho ja zrobyla ne tak?
Люба | 2014-06-28
Тісто потрібно розтягувати дуже-дуже тоненько. Після випікання таке тісто всередині штруделя взагалі не відчувається.
Альона | 2014-07-24
Вийшов смачний штрудель, але тісто всередині майже не відчувалось і після випічки трішки полопало - спробую в наступний раз зробити грубше тісто) Дуже вдячна автору цього сайту за смачні, зрозумілі та прості рецепти, навіть для підлітка!))
Зоряна | 2014-09-01
Дякую за доступно викладений рецепт. Вийшло дуже смачно, тільки тісто трохи потріскало і підсохло зверху. Буду ще пробувати.
Уляна | 2014-09-09
Дуже гарний рецепт, все получилось, тісто дуже легко розтягнулося, і після випічки стало хрумким. Начинка була дуже соковита, тепер буду завжди пекти по цьому рецепту. Але на другий раз буду ділити на два штруделя, бо вийшов дуже величезний. Дякую за рецепт :)
Люба | 2014-09-09
На здоров’я :)
Ірина | 2014-10-04
Класне тісто! Дякую)
Катерина | 2014-12-20
Дуууууже дякую за рецепт, давно шукала, не впевнена була чи вийде, а тут така смакота. Дякую!!!
Люба | 2014-12-20
Катерина, на здоров’я! Рада, що Вам все гарно вдалося :)
Діман | 2015-04-27
Знайшов Ваш рецепт. Даю чоловічу тверду 4 +. Робота з полотенцем не докладно пояснена) Чоловічою твердою рукою розтягнути невдалося.. тим більше полотенце дає просідання і руйнування поверхні тіста, коли начинка викладается. Тому реанімування, нове тісто, витягання начинки з попереднього тіста і пергамент в якості підкладки для згортання допоміг! ух дякую загалом за Натхнення))
Люба | 2015-04-27
Діман, на здоров’я! На скільки я зрозуміла, штрудель все ж таки вдався, якщо 4 з плюсом :) І дякую Вам за докладний відгук!
Людмила | 2015-06-27
Дякую за рецепт! Тісто просто прекрасне. Не рвалось, працювати з ним - одне задоволення! навіть не сподівалась, що з першого разу все буде відмінно. Особливо сподобався присмак топленого масла, яким кілька разів змастила штрудель, поки він випікався. НЕПЕРЕВЕРШЕНО. Дякую.
Люба | 2015-06-27
Людмило, на здоров’я! Рада, що рецепт Вам сподобався :)
Ірина | 2015-09-10
Дякую за рецепт все получилося смачно.
Наталія | 2015-09-22
Готувала по рецепту, все получилося. Лише тісто здається затонке розтягнула (робилися дірочки) але вихід знайшла. ДУЖЕ СМАЧНИЙ! Дякую.
Віка | 2015-10-15
Дуже симачний штрудель!!!
Наталія | 2015-12-26
Скажіть будь ласка, чи можна використати це тісто і спекти з маком?
Люба | 2015-12-27
Так, можна.
Любов | 2016-03-16
Тісто краще розкачувати на папір пергаментний для випічки, тоді не потрібно використовувати рушник. Це спрощує процес приготування тіста.
Олеся | 2016-08-21
Це найкращий рецепт яблучного десерту, який я коли-небудь робила. Дякую за чудовий рецепт) Наступного разу буду на пергаментному папері) Шкода що я раніше не побачила відгук Любові.
Ольга | 2016-12-16
Щойно спекла. Якийсь він не такий пишний як на фото. Тісто розказала тонко але під час випікання воно потріскалось. Ще й з пергаменту відділити добре не можу бо тріскається.
Додати Ваш коментар:

Введіть символи з картинки:*

Російська Українська
^ Нагору