Флонді

Флонді.
Інгредієнти для тіста:
  • борошно - 220 г
  • цукрова пудра - 50 г
  • вершкове масло - 80 г
  • холодна вода - 50 мл
  • жовток - 1 шт.
  • дрібка солі
Макова начинка:
  • мак - 120 г
  • цукор - 3 ст. л.
Горіхова начинка:
  • грецькі горіхи (очищені) - 150 г
  • цукор - 100 г
  • вода - 50 мл.
Яблучна начинка:
  • яблука - 500 г
  • лимонний сік - 2 ст. л.
  • цукор - 2-3 ст. л.
  • кориця мелена - 1 ч. л.
А також:
  • жовток для змащування
Флонді. Інгредієнти.
Приготування флонді.

Флонді – традиційна випічка угорських євреїв, що стала візитною карткою всієї Угорщини. Така випічка дуже смачна і ситна, правда, з нею треба трошки “побавитись”, але мені здається, що воно того варте :)
Флонді я випікала у круглій формі діаметром 21 см, також можна скористатися квадратною формою, розміром приблизно 20х17 см.

Борошно з маслом.
Просіяне борошно перемішати з цукровою пудрою і сіллю, додати порізане кубиками вершкове масло. Всі ігнредієнти добре перетерти рукою.
Додаємо до борошна жовток.
В окремій посудині перемішати жовток з холодною водою і додати до перетертого з маслом борошна.
Тісто.
Замісити тісто, загорнути його в поліетиленовий пакет і покласти в холодильник.
Залитий окропом мак.
Макова начинка. Мак повністю залити окропом, накрити кришкою і залишити на 30-40 хв.
Мак з цукорм в макітрі.
Потім воду злити (можна скористатись дрібним ситом). Мак з цукром перетерти в макогоні до “білого молочка” або скористатися спеціальним млинком для маку. Після цього до маку можна додати кілька столових ложок води і поварити на малому вогні 2-3 хв. Це робиться для того, щоб після випікання макова начинка була більш в’язкою, вологою (якщо можна так сказати).
Додаємо воду до горіхів.
Горіхова начинка. Горіхи з цукром пропустити через м’ясорубку або скористатися блендером. Додати воду і поварити на невеликому вогні, постійно помішуючи, до повного розчинення цукру.
Яблука.
Яблучна начинка. Яблука помити, очистити від шкірки та серцевини і порізати невеликими шматочками. Порізані яблука перекласти в каструлю, скропити лимонним соком, додати цукор, перемішати і на середньому вогні варити, поки яблука не пустять сік і трохи не зм’якнуть.
Додаємо корицю до яблук.
Після того яблука трохи пом’яти м’ялкою чи ложкою, додати корицю і перемішати.
Розділене на чотири частини тісто.
Тісто вийняти з холодильника, добре вимісити і розділити на чотири частини.
Розкачане в круг тісто.
Потім кожну частину тіста розкачати в круг діаметром 21 см.
Тісто у формі.
На дно форми викласти одну частину тіста.
Викладаємо горіхову начинку.
На тісто – горіхову начинку.
Викладаємо макову начинку.
Горіхову начинку покрити другим пластом тіста. Поверх нього викласти макову начинку.
Викладаємо яблучну начинку.
Макову начинку покрити третім пластом тіста. На тісто викласти яблучну начинку. Якщо яблучна начинка надто волога, тісто попередньо бажано присипати панірувальними сухарями.
Вкриваємо шаром тіста.
Яблука накрити останнім пластом тіста. Тісто змастити жовтком, який попередньо слід розмішати з невеликою кількістю води чи молока (0,5 ст. л.).
Флонді готове.
Випікати у розігрітій до 190 °С духовці приблизно 50 хв. Потім флонді повністю остудити і залишити на кілька годин, щоб випічка настоялась, можна сміливо залишити наніч. Флонді готове.
Сподіваюсь, Вам сподобається. Смачного!
Кількість переглядів: 21319
Автор рецепту: Люба
Дата додавання: 2014-03-07

Коментарі до цього рецепта (7):Юля супер | 2014-04-05
Десерт просто супер. Раджу скуштувати.
Леся | 2015-01-05
Скажіть будь ласка, чи можна попробувати замість свіжих яблук – яблучне варення з кубиків яблук, густе(маю на увазі не перетерті)???
Люба | 2015-01-05
Спробувати, звичайно, можна, але варення може бути надто солодким...
Ольга | 2016-03-23
Дуже класний рецепт! Взяла на замітку! І, до речі, дуже смачний сайт!!!
Люба | 2016-03-24
Дякую :)
Марта | 2017-02-15
Дякую за рeцeпт, дужe смачний пляцок. Трошки імпровізувала: білки, що залишилися, збила з цукром і додала до маку та горіхів. Вийшло дужe ніжно :)
Люба | 2017-02-16
Марто, на здоров’я :)
Додати Ваш коментар:

Введіть символи з картинки:*

Російська Українська
^ Нагору