Яловичина по-бургундськи (Boeuf bourguignon)

Яловичина по-бургундськи.
Інгредієнти:
  • яловичина - 1 кг
  • печериці - 400 г
  • бекон - 100 г
  • ріпчаста цибуля - 250 г
  • морква - 200 г
  • часник - 2 зубчики
  • борошно - 2 ст. л.
  • томатна паста - 1 / 2 ст. л.
  • вершкове масло - 2 ст. л.
  • червоне сухе вино - 400 мл.
  • м’ясний / овочевий бульйон або вода - 400 мл.
  • петрушка - 3 гілочки
  • тим’ян сушений - 1 ч. л.
  • сіль, чорний мелений перець
  • лавровий лист - 1 шт.
Яловичина по-бургундськи. Інгредієнти.
Приготування яловичини по-бургундськи. Яловичина по-бургундськи – традиційна страва Франції. Дуже популярною вона стала (не тільки у Франції, але й в Америці, а потім і на наших теренах) після виходу фільму "Джулі і Джулія: готуємо щастя за рецептом" ( якщо ви його ще не бачили, то дуже рекомендую), де відома акторка Меріл Стріп зіграла роль не менш відомої кулінарки Джулії Чайлд і де навколо приготування цієї страви (Бйоф бургіньон) розгортаються цікаві події. Пропоную і вам спробувати приготувати яловичину по-бургундськи, яка хоч і довго готується, зате зовсім нескладно :)

Бекон смажиться.
Бекон порізати на смужки, викласти на розігріту сковорідку і добре обсмажити, щоб витопився весь жир. На цьому жирі будемо смажити м’ясо. Потім обсмажений бекон викласти на окрему тарілку.
Шматки м’яса.
М’ясо порізати кубиками зі стороною приблизно 3 см.
М’ясо смажиться.
Викласти м’ясо на дуже гарячу сковорідку, де смажився бекон, і обсмажити його рівномірно до рум’яної скоринки. Потім перекласти його на тарілку до бекону. Щоб м’ясо смажилось, а не тушкувалось, – на сковорідку його слід викладати одним шаром. Тому я обсмажила спочатку одну частину м’яса, а потім іншу.
Дрібно порізані морква, цибуля та часник.
Цибулю, моркву та часник очистити від шкірки і дрібно порізати, як на фото.
Морква, цибуля та часник обсмажуються.
Порізані овочі викласти на сковорідку, де смажилось м’ясо і на жирі, що залишився, смажити на невеликому вогні приблизно 10 хв.
Додаємо борошно.
Після того до овочів додати боршно і, помішуючи, смажити 1 хв. При потребі можна додати трошки олії.
Додаємо томатну пасту.
Додати томатну пасту і ретельно перемішати.
Додаємо вино.
Потім до овочів викласти обсмажене м’ясо і бекон. В мене сковорідка великого розміру, тому я продовжила готувати страву в ній. Якщо у вас сковорідка невелика,– овочі з м’ясом перекладіть в каструлю чи сотейник. Потім до овочів з м’ясом додати вино…
Додаємо воду.
…і бульйон чи воду. Страву довести до кипіння, посолити, поперчити, вогонь зменшити до мінімального, накрити кришкою і тушкувати 2,5-3 год., поки м’ясо не стане дуже ніжним та м’яким.
Порізані печериці.
Гриби помити, обсушити і розрізати на 2-4 частини, залежно від розміру.
Печериці смажаться.
На сковорідці розтопити вершкове масло, викласти гриби і обсмажити їх на середньому вогні до золотистого кольору.
Додаємо спеції.
До вже готового м’яса додати обсмажені гриби та сушений тим’ян, а також гілочки петрушки та лавровий лист, які слід зв’язати ниточкою.
Яловичина по-бургундськи готова.
Страву перемішати, при потребі досолити, накрити кришкою і на невеликому вогні тушкувати ще 20-30 хв. В кінці приготування лавровий лист і зелень петрушки вийняти. Яловичина по-бургундськи готова.
Сподіваюсь, Вам сподобається. Смачного!
Кількість переглядів: 5485
Автор рецепту: Люба
Дата додавання: 2014-05-08

Коментарі до цього рецепта (10):Олена | 2014-05-19
Дуууже смачно вийшло! Ваш сайт – справжня знахідка. Щиро дякую за Вашу працю. З нетерпінням чекаю на нові рецепти.
Люба | 2014-05-19
Після таких відгуків хочеться ще більше працювати і тішити вас новими рецептами :) Дякую!
Віолетта | 2014-07-09
Справді смачно. Готувала з вечора, не зауважила, що тушкувати майже три години, тож мусила прокидатися о пів на першу, додавати гриби і решту за рецептом. Проте, результат бомбезний. М’ясо вийшло м’ягеньким і дуже смачним. Схоже, не дарма простояло до ранку – отримало яскравий насичений смак. Дякую.
Люба | 2014-07-09
На здоров’я :)
Вікторія | 2015-02-23
Люба, підкажіть як Ви думаєте, якщо мені не можна алкогольні напої і готувати на спиртному нічого, то приготувати цю страву просто на бульйоні, чи можна щось придумати як замінник вина, наприклад соус якийсь чи оцет, чи ін щось? Порадьте, будь-ласка.
Люба | 2015-02-23
Вікторіє, після того як Ви додасьте вино, страва буде тушкуватись ще приблизно 3 год. За цей час алкоголь повністю випаруєтсья. Для більшої впевненості, страву можете потушкувати хвилин 30 не накриваючи кришкою. Боюсь, без вина це вже не буде яловичина по–бургундськи :)
Тетяна | 2017-03-22
Підскажіть, будь ласка, а без бекону страва не втратить свій смак?
Люба | 2017-03-23
Тетяно, бекон надає страві особливого смаку, хоча й без нього буде дуже смачно, але вже трошки по-іншому.
Тетяна | 2017-03-30
Люба, все таки добавила бекон, вирішила, що для першого разу зроблю строго за рецептом. Дякую за таку смакоту! Це дійсно дуже-дуже смачно!!!
Люба | 2017-03-30
Тетяно, дуже рада, що страва Вам так сподобалась :)
Додати Ваш коментар:

Введіть символи з картинки:*

Російська Українська
^ Нагору