Мусака

Мусака.
Інгредієнти для м’ясного соусу:
  • фарш (баранина, телятина, яловичина, або як у мене свинина-яловичина) - 600 г
  • помідори - 500 г
  • томатна паста - 2 ч. л.
  • ріпчаста цибуля - 300 г
  • часник - 3-4 зубчики
  • червоне сухе вино - 70-80 мл.
  • кориця мелена - 1 / 5 ч. л.
  • сіль, чорний мелений перець
  • оливкова олія для смаження
Інгредієнти для соусу “Бешамель”:
  • молоко - 500 мл.
  • вершкове масло - 40 г
  • борошно - 30 г
  • мускатний горіх (порошок) - 1 / 3 ч. л.
А також:
  • яйця (до соусу “Бешамель”) - 2 шт.
  • баклажани - 500 г
  • твердий / напівтвердий сир, що добре плавиться (у мене Голандський) - 200 г
Мусака. Інгредієнти.
Приготування мусаки.

Мусака є популярною стравою у багатьох країнах світу, і всюди її готують по-різному. Сьогодні ми приготуємо грецьку мусаку, яка, як правило, складається з баклажанів, томатно-м’ясного соусу і соусу Бешамель. Інколи сюди ще додають картоплю, яку нарізають плястерками, підсмажують на олії до рум’яної скоринки і викладають на дно форми першим шаром. Я вирішила робити мусаку без картоплі, оскільки і без неї страва виходить досить калорійною і ситною.
Для приготування мусаки я використовувала форму розміром 30х18х5 см.

Баклажани.
Баклажани нарізати пластинками (як на фото),товщиною 7-8 мм. Кожен шматок добре посолити з обох боків, викласти їх у друшляк і залишити на 20 хв.
Забираємо зайву вологу.
Потім баклажани промити і обсушити паперовим рушничком.
Баклажани на деко.
На змащене оливковою олією деко викласти підготовлені баклажани. За допомогою кулінарного пензлика зверху змастити їх олією і помістити в розігріту до 180 °С на 15 хв.
Подрібнені цибуля та часник.
Готуємо м’ясний соус. Цибулю порізати маленькими кубиками, часник подрібнити ножем.
Цибуля та часник в сковорідці.
На оливковій олії обсмажити цибулю до прозорого стану, додати часник і перемішати.
Додаємо фарш в сковорідку.
Слідом викласти фарш, добре його перемішати, розбиваючи грудки, і смажити, час від часу помішуючи, до повного випаровування рідини.
Додаємо вино до форшу.
Потім до фаршу додати вино, перемішати і тушкувати 5 хв., щоб вино трохи випарувалось.
Подрібнені в блендері помідори.
Помідори опустити на 20 с. в киплячу воду і очистити від шкірки. Потім подрібнити їх блендером в пюре або порізати ножем маленькими кубиками.
Додаємо помідори до фаршу.
Томати додати до фаршу, перемішати.
Додаємо сіль, перець, корицю.
До соусу додати сіль, чорний мелений перець і корицю. Тушкувати на середньому вогні приблизно 25 хв., щоб випарувалась майже вся рідина.
Готуємо соус “Бешамель”.
Тим часом готуємо соус “Бешамель”.
Додаємо збиті яйця до соусу “Бешамель”.
Готовий соус “Бешамель” трошки вистудити, приблизно 5 хв., додати збиті яйця і ретельно перемішати вінчиком.
Тертий на крупній терці сир.
Сир натерти на крупній терці.
Перший шар баклажанів.
Баклажани поділити на 3 частини, м’ясний соус – на дві. На дно форми щільно викласти частину баклажанів.
Шар м’ясного соусу.
На баклажани – половину м’ясного соусу і розрівняти ложкою.
Шар сиру.
Зверху трошки притрусити сиром.
Другий шар баклажанів.
Знову викласти баклажани…
Шар сиру.
…і решту м’ясного соусу, трошки притрусити сиром.
Останній шар баклажанів.
Викласти останній шар баклажанів.
Шар сиру.
На баклажани – сир, що залишився.
Зверху мусаку заливаємо соусом “Бешамель”.
В кінці все залити соусом “Бешамель”. Запікати у розігрітій до 180 °С духовці 25-30 хв.
Мусака готова.
За бажанням, готову мусаку можна притрусити Пармезаном і ще на кілька хвилин помістити в духовку. Мусака готова.
Сподіваюсь, Вам сподобається. Смачного!
Кількість переглядів: 15867
Автор рецепту: Люба
Дата додавання: 2014-08-14

Коментарі до цього рецепта (4):Тритон | 2014-09-10
Ну дуже смачно! Дякую за чудовий рецепт!
Люба | 2014-09-10
На здоров’я :)
Галина | 2015-05-29
Яка смакота!!! Велике спасибі за Ваші чудові рецепти!!!
Уляна | 2016-10-26
Нема таких слів, щоб описати цю смакоту!!!
Додати Ваш коментар:

Введіть символи з картинки:*

Російська Українська
^ Нагору