Голландський соус

Голландський соус.
Інгредієнти:
  • яєчні жовтки - 3 шт.
  • вершкове масло - 120-150 г
  • лимонний сік - 1 / 2 - 1 ст. л.
  • свіжомелений білий перець, сіль - за смаком
  • холодна вода - 1 ст. л.
Голландський соус. Інгредієнти.

Приготування Голландського соусу.

Голландський соус – один з найпопулярніших класичних соусів Франції. Готується він з підігрітих жовтків, приправлених лимонним соком, сіллю і перцем, куди потрошки додається розтоплене вершкове масло. Інколи до нього ще додають біле сухе вино і / чи білий винний оцет. Такий соус чудово поєднюється з рибою і морепродуктами, відвареними овочами, а особливо зі спаржею. Крім того Голландський соус є невід’ємним компонентом надзвичайно смачної страви яйця Бенедикт.

Розтоплюємо вершкове масло.
На малому вогні в каструльці розтопити вершкове масло і трошки вистудити. Молочний осад, що залишиться на дні каструлі, в соус краще не додавати.
Додаємо лимонний сік до жовтків.
Жовтки відділити від білків і викласти в термостійку посудину з заокругленим дном, де будемо готувати соус. До жовтків додати сіль, білий перець, одну столову ложку холодної води і лимонний сік. Якщо ви вперше готуєте такий соус, то спочатку додайте 1 / 2 ст. л. лимонного соку, а в кінці приготування, якщо знадобиться, – решту соку.
Збиваємо жовтки вінчиком.
Жовтки ретельно збити вінчиком.
Додаємо вершкове масло.
Посудину з жовтками поставити на водяну баню (при цьому вода в каструлі має ледь-ледь кипіти і не торкатися дна посудини з жовтками). Постійно і інтенсивно збиваючи жовтки, трошки їх прогріти, а потім поступово додавати тепле масло. Спочатку по 1 / 2 ч. л., а потім можна вливати більшими порціями (1 / 2 - 1 ст. л.). Коли додаємо масло, жовтки продовжуємо інтенсивно збивати вінчиком.
Голландський соус готовий.
Якщо під час приготування соус на водяній бані почне братися грудками або розшаровуватись, – одразу, не припиняючи збивати вінчиком, додайте столову ложку холодної води. І ще одна примітка: чим більше вершкового масла додати до соусу, тим густіший він буде. В кінці приготування до соусу, при потребі, додати ще трохи лимонного соку, сіль і перець.
Голландський соус готовий.
Голландський соус готовий. Подавати до столу теплим.
Сподіваюсь, Вам сподобається. Смачного!
Кількість переглядів: 23368
Автор рецепту: Люба
Дата додавання: 2016-02-17
Поділіться рецептом з друзями :)

Коментарі до цього рецепта (0):
Додати Ваш коментар:

Введіть символи з картинки:*

UA RU
Нагору