Плов

Плов. Рецепт приготування.
Інгредієнти:
  • рис круглозерний - 800 г
  • м'ясо (яловичина, свинина, баранина) в мене свинина - 500 г
  • морква - 500 г
  • цибуля - 500 г
  • часник - 2 великі головки
  • барбарис - 2 ч. л.
  • зіра - 2 ч. л.
  • червоний пекучий перець - 1-1,5 ч. л.
  • олія - 200 г
  • сіль - 2 ст. л без вершка
Плов.
Приготування плову: Плов в нашій сім'ї користується великою популярністю. Тому готую його з великим задоволенням. Але так було не завжди. До цього – безліч експериментів і спроб..., поки не натрапила на рецепт плову по-узбецьки, який зараз вам і пропоную. Правда, до цього рецепту я внесла деякі корективи, та тільки для того, щоб зробити його більш доступним у приготуванні в умовах нашої місцевості (не в кожному місті, селі знайдеться баранина і курдючне сало :-) ). Тому пловом по-узбецьки я його, все ж таки, назвати не ризикну, хоча технологія приготування витримана на 100 % =).
Обсмажується кісточка
Плов бажано готувати в чавунній посуді (сотейник, казан). В сотейник налити олію і на великому вогні розжарити її. Якщо м'ясо з кісточкою, то в першу чергу слід обсмажити кісточку. Це додасть плову більш насиченого аромату і кольору. Якщо м'ясо без кістки, то переходимо до наступного кроку.
Нарізана півкільцями цибуля.
Цибулю почистити і нарізати півкільцями.
Нарізана соломкою морква.
Моркву почистити, нарізати соломкою.
Нарізане шматками м'ясо.
Мясо нарізати крупними шматками.
Цибуля обсмажується.
З сотейника вийняти обсмажену кістку (вона більше не знадобиться), викласти в розжарену олію цибулю і на великому вогні смажити до золотистого кольору, постійно помішуючи.
М'ясо обсмажується.
До цибулі додати м'ясо. Його теж смажити на великому вогні, помішуючи, 8-10 хв.
Додаємо моркву.
Далі викласти моркву. Наразі з м'ясом і цибулею не перемішувати.
Накриваємо кришкою.
Зменшити газ до середнього і накрити кришкою. Це робиться для того, щоб в процесі приготування морква не втратила своєї цілісності. Тушкувати 3-4 хв.
Все обсмажуємо.
Зняти кришку, все перемішати і на великому вогні, помішуючи, обсмажити моркву (приблизно 5-7 хв.).
Додаємо зіру, барбарис, пекучий перець.
Потім додати спеції – перець, барбарис і зіру.
Солимо.
Посолити.
Кладемо в казан дві головки часнику.
Головки часнику очистити, зрізати коріння і цілими викласти в сотейник.
Заливаємо  водою і лишаємо зірвак варитися.
Після цього вміст сотейника залити кип'яченою водою так, щоб вона покривала м'ясо. Довести до кипіння, зменшити вогонь до малого і варити 30 хв. Все, що зараз вариться в сотейнику, називається зірвак.
Зірвак має бути значно солоніший, ніж в кінцевому результаті готовий плов (рис забере частину солі).
Додаємо промитий рис.
Рис добре промити (до чистої води). З сотейника вийняти часник, викласти рис і розрівняти його. Рис з м’ясом не розмішувати!
Заливаємо рис водою, щоб вона покривала його на два сантиметри.
Вміст сотейника акуратно залити кип’яченою водою так, щоб вода покривала рис на 2 см. На великому вогні швидко довести до кипіння і покип’ятити 2-3 хв., щоб зірвак піднявся догори і рис добре ним просякся. Потім зменшити вогонь до середнього і варити, поки рис не вбере воду.
Шумівкою формуємо гірку.
Коли на поверхні рису вже не буде води, за допомогою шумівки згорнути рис гіркою.
Втискаємо в рис дві головки часнику.
Викласти часник і злегка втиснути його в напівготовий рис.
Накриваємо рис мискою.
Потім рис накрити мискою (миску втиснути в рис).
Зразу ж накриваємо кришкою.
Потім зменшити вогонь до найменшого, накрити сотейник кришкою (разом з мискою) і томити рис приблизно 30 хв. Рис дойде до готовності на парі.
Виймаємо з плову часник і перемішуємо.
Так виглядає нерозмішаний плов в кінці приготування.
Плов по узбецьки готовий.
Часник забрати, плов акуратно перемішати. Можна подавати до столу. Плов готовий.
Традиційно на сході до плову подають салат з помідорів і цибулі, що має назву шакароб.
Сподіваюсь, Вам сподобається. Смачного!
Кількість переглядів: 110236
Автор рецепту: Люба
Дата додавання: 2012-02-04

Коментарі до цього рецепта (60):Славік | 2012-02-05
Люба, класний рецепт як будуть спеції обовязково приготую молодець!
Олена | 2012-02-20
І я обов’язково приготую, бо дуже він привабливий на вигляд!
Дарина | 2012-02-21
Готувала за вашим рецептом плов. Таким смачним він в мене ще ніколи не виходив! Велике дякую!!!!!!!
Оксана | 2012-08-28
Смачно дякую!
Стьопа 25 | 2012-11-22
Вже все підготовлено, розпочинаю місію ))))))
Люба | 2012-11-22
Стьопа 25, удачі! )))
Олександр | 2012-12-02
Дякую, за вашим рецептом моя кохана дружина готує найсмачніший плов на світі! :)
Люба | 2012-12-02
Олександр, дякую за відгук, мені дуже приємно ))))
Антоніна | 2012-12-19
Нарешті я знайшла те що шукала дуже довго. Велике спасибі за цю смакоту.
Люба | 2012-12-19
Антоніна, я теж не одразу натрапила на цей рецепт :) Рада, що і вам він сподобався!
катя | 2013-01-16
рецепт супер іду варити плов
Лілія | 2013-01-22
Рецепт чудовий. Плов - смакота неземна) дякую!
микола | 2013-01-29
супер
Михалич | 2013-01-29
Любо, дуже дякую за гарний рецепт. Дещо порушив технологію, але плов вийшов дуже смачним. До речі давно шукав подібний рецепт - якось на мотоциклетному фестивалі бачив, як готували подібним чином, але на жаль не мав можливості запам’ятати. Наразі знаю, дакувати добрій господині ;)
Люба | 2013-01-29
Михалич, дякую вам! Дуже приємно, коли людям подобається те, що ми робимо ))
Ольга | 2013-02-08
Дякую за рецепт. Плов дійсно дуже смачний.
Орко | 2013-02-22
Пробував, класний рецепт і чудовий плов :-) Щиро вдячний!
Тарас | 2013-02-23
Дякую за гарний рецепт...
Петро | 2013-03-03
Дякую за рецепт. Супер!!! Чому я не натрапив на Вас швидше.
Роман | 2013-03-09
Я готував плов перший раз, але получився він у мене просто шикарний! Дуже дякую за рецепт!!!
Люба | 2013-03-09
Дякую всім за коментарі. Мені дуже приємно :)
Мері | 2013-03-15
Плов бомба.
вітя ак47 | 2013-05-26
Готую. Сам, першuй раз - плов, і вuйшов смачний, хоч сам слюсар...!!!
Славко | 2013-07-01
Геніальний рецепт! Дууууже дякую!
Ігор | 2013-07-18
Дякую, пані Любо, за рецепт! Готував уперше, але вийшло дуже смачно))
Люба | 2013-07-18
Ігор, на здоров’я :)
Саша | 2013-07-23
Дякую дуже детально написано. Дуже смачно!!!
Олексій | 2013-07-29
А скажіть будь ласка, в другий раз часник викладати той самий, чи новий? Дякую за рецепт.
Люба | 2013-07-29
Олексій, часник викладаємо той самий.
Тарас | 2013-08-13
Йду готувати!
Віка | 2013-09-06
Дякую за такий чудовий рецепт! Окреме “дякую” - за щиру українську мову!
Галя | 2013-10-18
Дякую за гарний рецептик! Рис такий розсипчастий получився, аж не віриться що в мене все вийшло))) Ура!)))
Іріша | 2013-11-17
Прекрасний рецепт! Плов справді по-східному, колись такий смакувала в Таджикистані. Величезне спасибі Вам!
Люба | 2013-11-17
Дякую за коментарі. Мені дуже приємно, що рецепт вам сподобався :)
Діма Волинь | 2013-12-27
Дякую, хазяйка, готую вже 3 раз. Жінці так сподобалось, що буду готувати постійно :-) а на дикій козі просто супер
Люба | 2013-12-27
На дикій козі...? Цікаво було б спробувати :)
Таня | 2014-01-05
Рецепт супер. Я і без приправ готувала дуже смачно получалось спасибі велике.
Люба | 2014-01-05
Таня, на здоров’я :)
Саша | 2014-01-10
А я пробував творіння узбецького повара, вот там плов, мммм.... А часничок цей, то взагалі кайф)) дякую за рецепт, обов’язково порадую дружину!!!
Люба | 2014-01-10
На здоров’я :)
Наталя | 2014-01-17
Люба, підкажіть будь-ласка, а скільки порцій приблизно виходить?
Роман | 2014-02-02
Ідеальний рецепт. Плов виходить чудовий з першого разу!!!! Дякую автору!
Людмила | 2014-02-12
За останні півроку готувала його вже разів 5. Шикарний!
Андрій Суми | 2014-02-27
Люба, велика подяка.
Ірина | 2014-03-03
Плов просто супер!!! Готую його тільки по вашому рецепту!!
Nadani | 2014-03-27
Любо, дуже смачно! Теж трошки порушила процедуру, бо готую в мультиварці. Все вийшло з першого разу, дякую, тепер це улюблена страва у моїй родині.
Андрій | 2014-05-10
Я готую так само, але.....в кінці перед закриванням кришкою, посипаю невеликою кількістю родзинок (ізюм). Цей штрих і додає цю саму “ізюмінку” ))
Олюся | 2014-08-10
Вже йду на кухню, попробую приготувати, дякую за рецепт!
Люба | 2014-09-10
Дякую, дуже смачно. Готувала ще раз на роботу чоловіку, то прийшов з роботи і казав що просили рецепт.
Люба | 2014-09-10
Дуже радію з того, що нашим гостям подобається те, що ми робимо. Всім велике дякую!
Ольга | 2014-10-02
Дуже смачно! Ням-ням!
Василь | 2014-10-14
Дуже дякую,смакота!
МАША | 2014-11-04
Дуже гарний рецепт. Але скажіть будьласка, на скільки літрів потрібен казанок щоб приготувати плов за вашим рецептом?
Люба | 2014-11-04
Я готую плов в казанку на 4 л.
Марина | 2014-11-12
Дуже класний рецепт ) не раз його готувала... все виходе дуже смачно.
Анна | 2014-11-16
Рецепт дуже гарно розписаний, є фото, і страва виходить просто бомбезно! Дякую!!!
Люба | 2014-11-16
На здоров’я :)
Віталік | 2014-11-23
Дякую, хороший рецепт..)))
Ірина | 2015-02-12
Просто шикарний рецепт) плов вийшов неземний) чоловікові дуже сподобалось,тепер завжди буду його готувати)
Іринка | 2015-02-15
Виглядає апетитно....іду готувати)
Додати Ваш коментар:

Введіть символи з картинки:*

Російська Українська
^ Нагору