Кулінарні рецепти з покроковими фотографіями.

Плов

Плов. Рецепт приготування.

Інгредієнти:

  • рис круглозерний - 800 гр.
  • м'ясо (яловичина, свинина, баранина) в мене свинина - 500 гр.
  • морква - 500 гр.
  • цибуля - 500 гр.
  • часник - 2 великі головки
  • барбарис - 2 ч. л.
  • зіра - 2 ч. л.
  • червоний пекучий перець - 1-1,5 ч. л.
  • олія - 200 гр.
  • сіль - 2 ст. л без вершка
Плов.


Приготування плову:

Плов в нашій сім'ї користується великою популярністю. Тому готую його з великим задоволенням. Але так було не завжди. До цього – безліч експериментів і спроб..., поки не натрапила на рецепт плову по-узбецьки, який зараз вам і пропоную. Правда, до цього рецепту я внесла деякі корективи, та тільки для того, щоб зробити його більш доступним у приготуванні в умовах нашої місцевості (не в кожному місті, селі знайдеться баранина і курдючне сало :-) ). Тому пловом по-узбецьки я його, все ж таки, назвати не ризикну, хоча технологія приготування витримана на 100 % =).
Плов бажано готувати в чавунній посуді (сотейник, казан). В сотейник налити олію і на великому вогні розжарити її. Якщо м'ясо з кісточкою, то в першу чергу слід обсмажити кісточку. Це додасть плову більш насиченого аромату і кольору. Якщо м'ясо без кістки, то переходимо до наступного кроку.
Обсмажується кісточка
Цибулю почистити і нарізати півкільцями.
Нарізана півкільцями цибуля.
Моркву почистити, нарізати соломкою.
Нарізана соломкою морква.
Мясо нарізати крупними шматками.
Нарізане шматками м'ясо.
З сотейника вийняти обсмажену кістку (вона більше не знадобиться), викласти в розжарену олію цибулю і на великому вогні смажити до золотистого кольору, постійно помішуючи.
Цибуля обсмажується.
До цибулі додати м'ясо. Його теж смажити на великому вогні, помішуючи, 8-10 хв.
М'ясо обсмажується.
Далі викласти моркву. Наразі з м'ясом і цибулею не перемішувати.
Додаємо моркву.
Зменшити газ до середнього і накрити кришкою. Це робиться для того, щоб в процесі приготування морква не втратила своєї цілісності. Тушкувати 3-4 хв.
Накриваємо кришкою.
Зняти кришку, все перемішати і на великому вогні, помішуючи, обсмажити моркву (приблизно 5-7 хв.).
Все обсмажуємо.
Потім додати спеції – перець, барбарис і зіру.
Додаємо зіру, барбарис, пекучий перець.
Посолити.
Солимо.
Головки часнику очистити, зрізати коріння і цілими викласти в сотейник.
Кладемо в казан дві головки часнику.
Після цього вміст сотейника залити кип'яченою водою так, щоб вона покривала м'ясо. Довести до кипіння, зменшити вогонь до малого і варити 30 хв. Все, що зараз вариться в сотейнику, називається зірвак.
Зірвак має бути значно солоніший, ніж в кінцевому результаті готовий плов (рис забере частину солі).
Заливаємо  водою і лишаємо зірвак варитися.
Рис добре промити (до чистої води). З сотейника вийняти часник, викласти рис і розрівняти його. Рис з м’ясом не розмішувати!
Додаємо промитий рис.
Вміст сотейника акуратно залити кип’яченою водою так, щоб вода покривала рис на 2 см. На великому вогні швидко довести до кипіння і покип’ятити 2-3 хв., щоб зірвак піднявся догори і рис добре ним просякся. Потім зменшити вогонь до середнього і варити, поки рис не вбере воду.
Заливаємо рис водою, щоб вона покривала його на два сантиметри.
Коли на поверхні рису вже не буде води, за допомогою шумівки згорнути рис гіркою.
Шумівкою формуємо гірку.
Викласти часник і злегка втиснути його в напівготовий рис.
Втискаємо в рис дві головки часнику.
Потім рис накрити мискою (миску втиснути в рис).
Накриваємо рис мискою.
Потім зменшити вогонь до найменшого, накрити сотейник кришкою (разом з мискою) і томити рис приблизно 30 хв. Рис дойде до готовності на парі.
Зразу ж накриваємо кришкою.
Так виглядає нерозмішаний плов в кінці приготування.
Виймаємо з плову часник і перемішуємо.
Часник забрати, плов акуратно перемішати. Можна подавати до столу. Плов готовий.
Плов по узбецьки готовий.
Традиційно на сході до плову подають салат з помідорів і цибулі, що має назву шакароб.

Сподіваюсь, Вам сподобається. Смачного!

Кількість переглядів: 86807
Автор рецепту: Люба
Дата додавання: 2012-02-04

Коментарі до цього рецепту (46):

Славік | 2012-02-05

Люба, класний рецепт як будуть спеції обовязково приготую молодець!

Олена | 2012-02-20

І я обов’язково приготую, бо дуже він привабливий на вигляд!

Дарина | 2012-02-21

Готувала за вашим рецептом плов. Таким смачним він в мене ще ніколи не виходив! Велике дякую!!!!!!!

Оксана | 2012-08-28

Смачно дякую!

Стьопа 25 | 2012-11-22

Вже все підготовлено, розпочинаю місію ))))))

Люба | 2012-11-22

Стьопа 25, удачі! )))

Олександр | 2012-12-02

Дякую, за вашим рецептом моя кохана дружина готує найсмачніший плов на світі! :)

Люба | 2012-12-02

Олександр, дякую за відгук, мені дуже приємно ))))

Антоніна | 2012-12-19

Нарешті я знайшла те що шукала дуже довго. Велике спасибі за цю смакоту.

Люба | 2012-12-19

Антоніна, я теж не одразу натрапила на цей рецепт :) Рада, що і вам він сподобався!

катя | 2013-01-16

рецепт супер іду варити плов

Лілія | 2013-01-22

Рецепт чудовий. Плов - смакота неземна) дякую!

микола | 2013-01-29

супер

Михалич | 2013-01-29

Любо, дуже дякую за гарний рецепт. Дещо порушив технологію, але плов вийшов дуже смачним. До речі давно шукав подібний рецепт - якось на мотоциклетному фестивалі бачив, як готували подібним чином, але на жаль не мав можливості запам’ятати. Наразі знаю, дакувати добрій господині ;)

Люба | 2013-01-29

Михалич, дякую вам! Дуже приємно, коли людям подобається те, що ми робимо ))

Ольга | 2013-02-08

Дякую за рецепт. Плов дійсно дуже смачний.

Орко | 2013-02-22

Пробував, класний рецепт і чудовий плов :-) Щиро вдячний!

Тарас | 2013-02-23

Дякую за гарний рецепт...

Петро | 2013-03-03

Дякую за рецепт. Супер!!! Чому я не натрапив на Вас швидше.

Роман | 2013-03-09

Я готував плов перший раз, але получився він у мене просто шикарний! Дуже дякую за рецепт!!!

Люба | 2013-03-09

Дякую всім за коментарі. Мені дуже приємно :)

Мері | 2013-03-15

Плов бомба.

вітя ак47 | 2013-05-26

Готую. Сам, першuй раз - плов, і вuйшов смачний, хоч сам слюсар...!!!

Славко | 2013-07-01

Геніальний рецепт! Дууууже дякую!

Ігор | 2013-07-18

Дякую, пані Любо, за рецепт! Готував уперше, але вийшло дуже смачно))

Люба | 2013-07-18

Ігор, на здоров’я :)

Саша | 2013-07-23

Дякую дуже детально написано. Дуже смачно!!!

Олексій | 2013-07-29

А скажіть будь ласка, в другий раз часник викладати той самий, чи новий? Дякую за рецепт.

Люба | 2013-07-29

Олексій, часник викладаємо той самий.

Тарас | 2013-08-13

Йду готувати!

Віка | 2013-09-06

Дякую за такий чудовий рецепт! Окреме “дякую” - за щиру українську мову!

Галя | 2013-10-18

Дякую за гарний рецептик! Рис такий розсипчастий получився, аж не віриться що в мене все вийшло))) Ура!)))

Іріша | 2013-11-17

Прекрасний рецепт! Плов справді по-східному, колись такий смакувала в Таджикистані. Величезне спасибі Вам!

Люба | 2013-11-17

Дякую за коментарі. Мені дуже приємно, що рецепт вам сподобався :)

Діма Волинь | 2013-12-27

Дякую, хазяйка, готую вже 3 раз. Жінці так сподобалось, що буду готувати постійно :-) а на дикій козі просто супер

Люба | 2013-12-27

На дикій козі...? Цікаво було б спробувати :)

Таня | 2014-01-05

Рецепт супер. Я і без приправ готувала дуже смачно получалось спасибі велике.

Люба | 2014-01-05

Таня, на здоров’я :)

Саша | 2014-01-10

А я пробував творіння узбецького повара, вот там плов, мммм.... А часничок цей, то взагалі кайф)) дякую за рецепт, обов’язково порадую дружину!!!

Люба | 2014-01-10

На здоров’я :)

Наталя | 2014-01-17

Люба, підкажіть будь-ласка, а скільки порцій приблизно виходить?

Роман | 2014-02-02

Ідеальний рецепт. Плов виходить чудовий з першого разу!!!! Дякую автору!

Людмила | 2014-02-12

За останні півроку готувала його вже разів 5. Шикарний!

Андрій Суми | 2014-02-27

Люба, велика подяка.

Ірина | 2014-03-03

Плов просто супер!!! Готую його тільки по вашому рецепту!!

Nadani | 2014-03-27

Любо, дуже смачно! Теж трошки порушила процедуру, бо готую в мультиварці. Все вийшло з першого разу, дякую, тепер це улюблена страва у моїй родині.

Додати Ваш коментар:

*

Введіть символи з картинки: *

Нагору сторінки
Змінити мову
Українська  Російська

Пошуковий запит повинен бути не менше 3-х символів



загрузка...

Різотто з куркою та грибами
Апельсиновий кекс
Вишневий кисіль
Цвєтаєвський яблучний пиріг
Запечена картопля з йогуртовим соусом
Йогуртовий соус із зеленню та яйцем
Риба запечена з вершками
Флонді


Loading...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...