Приготування пляцка «Pani Walewska».
Хочу поділитись з Вами рецептом знаменитого польського пляцка «Pani Walewska», який вже став досить популярний і на Західній Україні. Готувала цей пляцок вперше і хочу сказати, що вийшов він справді дуже смачний, але, як на мене, трошки засолодкий, хотілося більше кислинки. Тому наступного разу замість смородинового варення використаю звичайні заморожені ягоди чорної смородини. Цей пляцок я випікала у формі розміром 33х25 см.
Готуємо тісто. У велику миску просіяти борошно з розпушувачем. Додати порізане вершкове масло чи маргарин з холодильника і все добре перетерти пальцями.
Потім додати жовтки, цукор і сметану. Замісити м’яке еластичне тісто. При потребі додати ще трошки борошна.
Тісто розкачати на присипаній борошном стільниці під розмір форми, в якій буде випікатись пляцок. Тісто намотати на качалку і перенести у форму, застелену пергаментним папером.
Тісто рівномірно розподілити по всій формі і поки що помістити в холодильник.
Готуємо меренгу. У велику миску вилити 4 білки (3 + 1 білок, що залишиться від крему) і збити їх в м’яку піну. Потім потрохи додавати цукрову пудру і збивати до густої маси (приблизно 10 хв.). В кінці додати кукурудзяний крохмаль і ще раз ретельно перемішати міксером.
На пісочне тісто викласти шар варення або заморожені ягоди.
Поверх – збиті білки.
Білки зверху присипати подрібненими горішками. Форму помістити у заздалегідь розігріту до 180 °С духовку і випікати 30-35 хв. Безе має добре підрум’янитись, а якщо почне підгорати, – накрийте форму фольгою.
Готуємо крем. Жовток перетерти з частиною цукру (25 г) і ванільним цукром.
Додати борошно і крохмаль.
Потім поступово вливаючи молоко, суміш спочатку перетирати ложкою, а потім все ретельно збивати вінчиком.
Каструльку з отриманою масою поставити на маленький вогонь і, постійно помішуючи вінчиком, довести крем до загустіння. Якщо по крему провести ложкою, – мають залишатися сліди (як на фото). Готовий крем повністю вистудити.
Розм’якле масло викласти в посудину, додати решту цукру (25 г) і збити міксером.
До масла з цукром по ложці додавати холодний заварний крем, ретельно збиваючи міксером. В кінці додати алкоголь.
Коли спечений корж вистудиться, за допомогою пергаментного паперу вийняти його з форми і розрізати впоперек на дві рівні частини. На одну частину викласти весь крем і накрити його другим коржем так, щоб меренга була зверху. Пляцок помістити на 2-3 год. в холодильник, після чого можна смакувати. Пляцок «Пані Валевська» готовий.