Приготування картопляно-гречаного пирога.
Такий картопляно-гречаний пиріг дуже популярний у нас, на Західній Україні. Його подають гарячим зі сметаною чи грибною підливою, гарно смакує з борщем, капусняком. Цей пиріг також часто готують в пісному варіанті. В такому випадку для смаження цибулі замість шпондера чи сала використовують соняшникову рафіновану олію, нею ж змащують пиріг перед випіканням. А випікала я пиріг у прямокутній формі розміром 21х29 см.
Готуємо тісто. Дріжджі покришити у велику посудину, посипати цукром і залишити на 5 хв., щоб вони розпустились, потім перетерти їх ложкою.
Додати теплу (приблизно 35 °С) воду і сіль. Перемішати.
Потім додати приблизно 200 г просіяного борошна. Перемішати ложкою.
Далі додати олію, розмішати, висипати решту борошна і замісити м’яке еластичне тісто.
Оскільки борошно буває різне, то орієнтуватись слід не лише на кількість борошна в рецепті, але й на консистенцію тіста. Тому решту борошна додавайте поступово.
Поверхню тіста змастити олією, посудину накрити чистим рушничком і поставити в тепле місце на 40-50 хв., щоб тісто підросло.
Поки тісто підростає, готуємо начинку. Гречку і почищену картоплю відварити у підсоленій воді. З картоплі злити воду і пом’яти картоплю товкачкою до пюреподібного стану.
Шпондер порізати дрібними кубиками або короткою соломкою. Цибулю почистити і також порізати невеликими кубиками.
На суху розігріту сковорідку викласти порізаний шпондер і, помішуючи, смажити до рум’яної скоринки, щоб добре витопився жир.
До шпондера додати цибулю і, помішуючи, також її злегка підрум’янити. Потім додати часник, сіль, перемішати і через 1 хв. відставити з вогню.
У велику миску викласти картопляне пюре, відварену гречку і засмажений з цибулею шпондер. Все добре поперчити, при потребі досолити і ретельно перемішати ложкою до однорідного стану. Начинка готова.
Тісто, що підросло, трошки обім’яти рукою і на присипаній борошном стільниці розкачати його в круг. На середину тіста викласти начинку.
Тісто зібрати досередини і щільно зліпити його краї. Зверху тісто з начинкою притрусити борошном і трошки приплюснути.
Потім пиріг обережно, щоб не порвалося тісто, перекласти у форму, змащену олією, зліпленими краями тіста донизу. Пиріг розрівняти, наколоти виделкою і змастити збитим яйцем чи жовтком.
Форму з пирогом помістити у заздалегідь розігріту до 190 °С духовку і випікати 50 хв. Картопляно-гречаний пиріг готовий.