Приготування салату “Цезар”.
Автором цього рецепту є американський повар італійського походження Цезар Кардіні, який був власником кількох ресторанів у місті Техуана, що знаходиться на території Мексики. За переказами, цей салат був створений 4-го липня 1924 року, в день незалежності США. Коли потрібно було нагодувати багато відвідувачів, а продуктів на кухні залишилось обмаль і поповнити запаси теж не було змоги, Кардіні вирішив приготувати страву з того, що було під рукою (пшеничний хліб, салат “Ромен”, сир “Пармезан”, оливкова олія, яйця, часник, вустерський соус, лимонний сік і гірчиця). Так виник відомий у всьому світі салат “Цезар”.
Оскільки в класичному варіанті цей салат виходить досить легким, то для ситності до нього часто додають смажені креветки, курку, індичку, бекон, варені яйця, помідори і ін. Я також інколи додаю смажену на оливковій олії курку чи бекон, але не вимішую їх зі салатом, а викладаю збоку.
![Фото 1 Часник в олії.](files/salaty/salat-cezar/oliya+chasnyk.jpg)
Готуємо крутони (грінки). В невелику посудину налити 3 ст. л. оливкової олії. До олії витиснути через часникодавку 2 зубчики часника, посолити, розмішати і залишити на 10-15 хв.
![Фото 2 Порізаний кубиками батон.](files/salaty/salat-cezar/krutony.jpg)
Батон чи хліб порізати кубиками зі стороною 1 см.
![Фото 3 Крутони смажаться на сковорідці.](files/salaty/salat-cezar/+chasnyk.jpg)
Підготовлену оливкову олію вилити на розігріту сковорідку (часник поки що не додавати) і на середньому вогні підсмажити на ній порізаний батон, періодично помішуючи. Коли крутони достатньо зарум’яняться, викласти в сковорідку часник і, постійно помішуючи, посмажити ще 20-30 секунд. Відставити з вогню. Крутони готові.
![Фото 4 Яйця варяться.](files/salaty/salat-cezar/yaycya.jpg)
Готуємо соус “Цезар”. Яйця опустити в киплячу воду і кип’ятити 1 хв.
Яйця повинні бути кімнатної температури, тому слід заздалегідь їх вийняти з холодильника, щоб вони прогрілись.
![Фото 5 До олії з гірчицею додаємо лимонний сік.](files/salaty/salat-cezar/+lym-sik.jpg)
В окрему посудину налити олію, лимонний сік і додати гірчицю.
![Фото 6 Додаємо підварені яйця і вустерський соус.](files/salaty/salat-cezar/+vusterskyj-sous.jpg)
Потім додати яйця (білки з жовтками), вустерський соус, посолити і поперчити.
![Фото 7 Збиваємо соус вінчиком.](files/salaty/salat-cezar/mishaem.jpg)
Все збити вінчиком чи міксером. Соус готовий.
![Фото 8 Додаємо соус до листя салату.](files/salaty/salat-cezar/+sous-cezar.jpg)
Листя салату добре промити, обсушити і порвати руками. До листя додати половину соусу, перемішати.
![Фото 9 Натертий на дрібній терці пармезан.](files/salaty/salat-cezar/parmezan.jpg)
Сир натерти на дрібній терці.
![Фото 10 Викладені на порційну тарілку листя салату.](files/salaty/salat-cezar/+salat.jpg)
Заправлені соусом листя салату викласти в порційні тарілки.
![Фото 11 На листя салату викладені грінки. Грінки поливаються сусом “Цезар”.](files/salaty/salat-cezar/+sous.jpg)
На листя салату викласти крутони і полити соусом, що залишився.
![Фото 12 Салат “Цезар” присипаний пармезаном. Салат “Цезар” готовий.](files/salaty/salat-cezar/+syr.jpg)
Зверху присипати тертим “Пармезаном”. Салат “Цезар” готовий.