Приготування лігурійського лимонного пирога.
Автором цього кулінарного творіння є відомий французький кондитер П’єр Ерме. Свою назву пиріг отримав через лігурійську оливкову олію, що за оригінальним рецептом входить до складу цієї випічки. П’єр Єрме пропонував саме таку олію через її особливо делікатний і витончений смак та аромат. Але якщо лігурійської олії у вас не знайдеться (щось мені підказує, що на теренах України такий продукт знайти буде дуже важко, принаймні мені це не вдалось :)), її можете сміливо замінити оливковою олією extra vergine, – також буде дуже смачно. Цей пиріг я випікала у формі діаметром 24 см.
![Фото 1 Просіяне борошно.](files/2013/vypichka/ligurijskij-lymonnyj-pyrig/boroshno.jpg)
Борошно просіяти, додати розпушувач і перемішати.
![Фото 2 Натерта цедра лимона.](files/2013/vypichka/ligurijskij-lymonnyj-pyrig/cedra.jpg)
Зняти цедру з двох лимонів.
![Фото 3 Додаємо цукор до цедри лимона.](files/2013/vypichka/ligurijskij-lymonnyj-pyrig/+cukor.jpg)
До цедри всипати цукор (150-200 гр) і все добре перетерти рукою.
![Фото 4 Додаємо яйця.](files/2013/vypichka/ligurijskij-lymonnyj-pyrig/yaycya.jpg)
До цукру з цедрою додати яйця.
![Фото 5 Збиваємо міксером.](files/2013/vypichka/ligurijskij-lymonnyj-pyrig/zbyti.jpg)
Все збити міксером на найбільшій швидкості (це займе приблизно 4 хв.). Яєчна маса має посвітлішати і збільшитись в об’ємі у 3-4 рази.
![Фото 6 Додаємо борошно до збитої яєчної маси.](files/2013/vypichka/ligurijskij-lymonnyj-pyrig/+boroshno.jpg)
До збитих яєць додати просіяне борошно і акуратно та ретельно перемішати, підбираючи тісто знизу догори.
![Фото 7 Додаємо лимонний сік.](files/2013/vypichka/ligurijskij-lymonnyj-pyrig/lym-sik.jpg)
Потім до тіста додати сік з половини лимона, перемішати.
![Фото 8 Додаємо олію.](files/2013/vypichka/ligurijskij-lymonnyj-pyrig/oliya.jpg)
Слідом додати заздалегідь розтоплене і ще тепле вершкове масло та оливкову олію. Знову все ретельно перемішати.
![Фото 9 Виливаємо тісто у форму і викладаємо малину.](files/2013/vypichka/ligurijskij-lymonnyj-pyrig/malyna.jpg)
2 / 3 тіста вилити у змащену олією форму, зверху викласти малину.
![Фото 10 На малину наливаємо тісто.](files/2013/vypichka/ligurijskij-lymonnyj-pyrig/uformi.jpg)
Потім ягоди залити тістом, що залишилось.
![Фото 11 Випікаємо лимонний пиріг.](files/2013/vypichka/ligurijskij-lymonnyj-pyrig/spech.jpg)
Випікати пиріг у розігрітій до 175 °С духовці приблизно 35 хв. (Духовку слід розігріти завчасно.) На цьому етапі спечений пиріг можна присипати цукровою пудрою і подавати до столу. Але традиційно таку випічку покривають збитими білками.
![Фото 12 Збиті з цукром білки.](files/2013/vypichka/ligurijskij-lymonnyj-pyrig/bilok.jpg)
Для цього білок слід збити в піну, додати цукор і продовжити збивати до твердих піків.
![Фото 13 Викладаємо збиті білки на пиріг і запікаємо.](files/2013/vypichka/ligurijskij-lymonnyj-pyrig/+bilok.jpg)
Пиріг покрити збитими білками, притрусити цукровою пудрою і...
![Фото 14 Лігурійський лимонний пиріг з малиною готовий.](files/2013/vypichka/ligurijskij-lymonnyj-pyrig/gotovo.jpg)
... на 2-3 хв. відправити назад у максимально розігріту доховку або під гриль, щоб білок зарум’янився. За бажанням, випічку прикрасити ягодами та листочками малини і подавати до столу. Лігурійський лимонний пиріг з малиною готовий.