Приготування мусаки.
Мусака є популярною стравою у багатьох країнах світу, і всюди її готують по-різному. Сьогодні ми приготуємо грецьку мусаку, яка, як правило, складається з баклажанів, томатно-м’ясного соусу і соусу Бешамель. Інколи сюди ще додають картоплю, яку нарізають плястерками, підсмажують на олії до рум’яної скоринки і викладають на дно форми першим шаром. Я вирішила робити мусаку без картоплі, оскільки і без неї страва виходить досить калорійною і ситною.
Для приготування мусаки я використовувала форму розміром 30х18х5 см.
![Фото 1 Баклажани.](files/2014/drugi/musaka/baklazhany.jpg)
Баклажани нарізати пластинками (як на фото),товщиною 7-8 мм. Кожен шматок добре посолити з обох боків, викласти їх у друшляк і залишити на 20 хв.
![Фото 2 Забираємо зайву вологу.](files/2014/drugi/musaka/obmok.jpg)
Потім баклажани промити і обсушити паперовим рушничком.
![Фото 3 Баклажани на деко.](files/2014/drugi/musaka/na-deko.jpg)
На змащене оливковою олією деко викласти підготовлені баклажани. За допомогою кулінарного пензлика зверху змастити їх олією і помістити в розігріту до 180 °С на 15 хв.
![Фото 4 Подрібнені цибуля та часник.](files/2014/drugi/musaka/cyb-chasnik.jpg)
Готуємо м’ясний соус. Цибулю порізати маленькими кубиками, часник подрібнити ножем.
![Фото 5 Цибуля та часник в сковорідці.](files/2014/drugi/musaka/cyb-smazh.jpg)
На оливковій олії обсмажити цибулю до прозорого стану, додати часник і перемішати.
![Фото 6 Додаємо фарш в сковорідку.](files/2014/drugi/musaka/farsh.jpg)
Слідом викласти фарш, добре його перемішати, розбиваючи грудки, і смажити, час від часу помішуючи, до повного випаровування рідини.
![Фото 7 Додаємо вино до форшу.](files/2014/drugi/musaka/vino.jpg)
Потім до фаршу додати вино, перемішати і тушкувати 5 хв., щоб вино трохи випарувалось.
![Фото 8 Подрібнені в блендері помідори.](files/2014/drugi/musaka/tomati.jpg)
Помідори опустити на 20 с. в киплячу воду і очистити від шкірки. Потім подрібнити їх блендером в пюре або порізати ножем маленькими кубиками.
![Фото 9 Додаємо помідори до фаршу.](files/2014/drugi/musaka/+tomati.jpg)
Томати додати до фаршу, перемішати.
![Фото 10 Додаємо сіль, перець, корицю.](files/2014/drugi/musaka/sil-perets.jpg)
До соусу додати сіль, чорний мелений перець і корицю. Тушкувати на середньому вогні приблизно 25 хв., щоб випарувалась майже вся рідина.
![Фото 12 Додаємо збиті яйця до соусу “Бешамель”.](files/2014/drugi/musaka/+yaycya.jpg)
Готовий соус “Бешамель” трошки вистудити, приблизно 5 хв., додати збиті яйця і ретельно перемішати вінчиком.
![Фото 13 Тертий на крупній терці сир.](files/2014/drugi/musaka/sir.jpg)
Сир натерти на крупній терці.
![Фото 14 Перший шар баклажанів.](files/2014/drugi/musaka/baklazhany-deko.jpg)
Баклажани поділити на 3 частини, м’ясний соус – на дві. На дно форми щільно викласти частину баклажанів.
![Фото 15 Шар м’ясного соусу.](files/2014/drugi/musaka/farsh1.jpg)
На баклажани – половину м’ясного соусу і розрівняти ложкою.
![Фото 16 Шар сиру.](files/2014/drugi/musaka/sir1.jpg)
Зверху трошки притрусити сиром.
![Фото 17 Другий шар баклажанів.](files/2014/drugi/musaka/baklazhani2.jpg)
Знову викласти баклажани…
![Фото 18 Шар сиру.](files/2014/drugi/musaka/sir2.jpg)
…і решту м’ясного соусу, трошки притрусити сиром.
![Фото 19 Останній шар баклажанів.](files/2014/drugi/musaka/baklazhani3.jpg)
Викласти останній шар баклажанів.
![Фото 20 Шар сиру.](files/2014/drugi/musaka/sir3.jpg)
На баклажани – сир, що залишився.
![Фото 21 Зверху мусаку заливаємо соусом “Бешамель”.](files/2014/drugi/musaka/gotovo.jpg)
В кінці все залити соусом “Бешамель”. Запікати у розігрітій до 180 °С духовці 25-30 хв.
![Фото 22 Мусака готова.](files/2014/drugi/musaka/gotovo1.jpg)
За бажанням, готову мусаку можна притрусити Пармезаном і ще на кілька хвилин помістити в духовку. Мусака готова.