Закваска з житнього борошна
Приготування закваски з житнього борошна.
Вдома ми завжди печемо бездріжджовий хліб на заквасці з житнього борошна, тому що такий хліб виходить смачний і корисний. Готується закваска не дуже швидко, але надзвичайно легко :) В результаті її виходить досить багато. Нею можна поділитися з друзями, або всю використати самому. Готова закваска зберігається в холодильнику приблизно 7 днів. Тішить те, що кожного разу готувати нову закваску не потрібно, – її слід лише, так би мовити, оновити, розмножити, що займає порівняно дуже мало часу. Це робиться таким чином: коли залишиться приблизно 6 повних ст. ложок готової закваски, – 4 з них беремо для приготування хліба, а до решти закваски додаємо 4 повні ст. л. борошна і трошки теплої води, так щоб після перемішування отримати суміш консистенції густої сметани. Прикриваємо кришкою, накриваємо рушничком і ставимо в тепле місце на 5–7 год. Після того закваска знову готова до використання. Наступного разу, коли будемо випікати хліб, знову беремо 4 ст. л. закваски, а закваску (2–3 ст. л.), що залишилась, розмножуємо, як описано вище.
В пластикову, скляну чи емальовану посудину всипати повні 4 ст. л. житнього борошна і помішуючи, потрошки влити приблизно 1 / 3 склянки теплої (36–38 °С) води. Ретельно перемішати. В результаті маємо отримати однорідну суміш за консистенцією, як густа сметана. Посудину із закваскою прикрити кришкою, зверху накрити рушничком і поставити в тепле місце на добу. Я кладу в кухні на найвищу поличку. В жодному разі не кладіть на батарею (чи щось подібне), бо закваска “звариться”.
Наступного дня до закваски додати 4 ст. л борошна і трошки теплої води, так щоб після перемішування суміш набула консистенції густої сметани. Закваску прикрити кришкою та рушничком і знову покласти в тепле місце на 24 години. Третього і четвертого дня процедуру повторити.
З кожним новим днем закваска буде “оживати”, в ній буде з’являтись все більше бульбашок і характерний кислуватий запах. На фото показано, який вигляд має мати закваска на п’ятий день.
На п’ятий день до закваски останній раз додати 4 ст. л. борошна і трошки теплої води, ретельно все перемішати і знову залишити в теплому місці на 24 год.
На шостий день закваска з житнього борошна готова до використання.
Сподіваюсь, Вам сподобається. Смачного!
Кількість переглядів: 48050
Автор рецепту: Люба
Дата додавання: 2014-10-22
Поділіться рецептом з друзями :)
Коментарі до цього рецепта (47):Борошно добавляти тільки житнє чи пшеничне 2 по 7 день?
Закваска готується лише з житнього борошна.
Доброго дня. Стосовно зберігання закваски для бездріжджового хліба. Я, наприклад, її приготував (як у Вас вказано 6 днів) на 6й день забрав частину на хліб, а решту поклав у холодильник. Чи правильно я зрозумів, що через 6-7 днів я знову можу взяти частину і спекти хліб, а до решти треба додати муки і розмножити (оновити)? Чи просто знову покласти у холодильник і розмножувати тоді, коли її стане мало?
Доброго вечора, Андрію. Так, Ви все вірно зрозуміли, протягом тижня можете використовувати готову закваску, а як пройде 7 днів, закваску треба оновити. Саме від моменту оновлення відраховується термін придатності, тобто 7 днів. Якщо будуть ще якісь запитання, – звертайтесь, буду рада допомогти :)
Доброго вечора. Маю проблему. Вчора, використавши закваску на хліб (залишилось дві ложки закваски), помилково засипав 4 ложки пшеничної муки. Закваска спрацювала, піднялась на 3/4 ємкості, а зараз чомусь на 1/4 впала. Я якраз хотів ставити її у холодильник на зберігання. Що робити? Додати житньої і почекати до завтра? Чи нічого і ставити в холодильник?
Не знаю, чи правильно Вам нараджу, оскільки у мене такої історії не траплялося, але думаю, що треба від цієї закваски, що у Вас зараз є, забрати 4 ложки, а до тієї, що залишится, додати 4-5 ст. л. ложок вже житнього борошна і відповідно трохи води. Перемішати і залишити в теплому місці на 5-7 год., щоб закваска розмножилась. А вже після того покладіть її в холодильник або печіть хліб :) Якщо ж ці маніпуляції не допоможуть, то доведеться зробити нову закваску :)
Доброго дня! Сьогодні 5 день заквашування закваски. Але чомусь вона взагалі не схожа на ваше фото (немає бульбашок, тільки кислий запах). Якою може бути моя помилка? Чи було у вашій практиці подібне?
Оксано, скорше за все, Ви додали надто багато води, через що і не утворюється пориста структура. Додайте сьогодні борошно, а води зовсім трохи, або взагалі не додавайте, зробіть трохи густішу закваску – і будуть у вашої закваски бульбашки, як у нас на фото :)
Доброго дня, скажіть будь ласка в мене на 4 день закваска зверху покрилась ніби пліснявою, ніби такою білою плівкою. Що то може бути? Її вже викидати?
P.S. роблю вже другу, перша була така сама, я її викинула.
Валентино, уточніть, будь ласка, пройшло чотири дні відколи Ви почали робити закваску, чи закваска вже була готова і чотири дні стояла в холодильнику?
Доброго дня. Спробував робити хліб з цільнозернової муки. Муку купив на Джерельній (там є екоклуб «Життя» – пишуть що мука власного виробництва. Так от, заміс швидко росте (з застосуванням гарячої води і духовки), але в якийсь момент опадає і хліб виходить забитим. Що робити? Можна добитись більш пухкого хліба (без хімії, звичайно ж)? Закваску підгодовую наполовину житньою мукою, наполовину з цільнозерновою.
Доброго дня, Андрію! Із власного досвіду можу сказати, що хліб осідає, якщо надто довго росте. Тобто, не варто чекати доки хліб максимально виросте і осяде. Коли хліб виросте на 2 / 3 (або трошки менше) від початкового об’єму, – починайте випікати. Тоді в духовці хлібчик ще підросте, а не осяде :)
Добрий день! Сьогодні 4-й день роблю закваску. Але зранку забула про неї і додала муку не через 24 години, а через 30. Чи буде вона працювати? Чи викинути і робити заново?
Доброго дня. Продовжуйте робити. Закваска повинна працювати :)
Дякую! Хлібчик просто неймовірно смачний. Наступного разу буду 2 порції зразу пекти)))))
Доброго дня. Проблема схожа із «Валентина | 2015-03-08» – через декілька днів (на 3-5-ий як коли) від початку замішування зявляються ніби плямки плісняви.. Це нормально чи викидати? Дякую.
Іван, інколи таке трапляється. Це нормальне явище. Продовжуйте готувати, а коли закваска зготується, – зберігайте її в холодильнику.
Мені дуже сподобався сам процес приготування житньої закваски. Всі ми хочемо споживати в своєму раціоні смачний і корисний для здоров’я хліб. Тому буду дотримуватися всіх вище вказаних техгологій, і обов’язково спечу за вашим рецептом духмяний хліб. Результат про виготовлення закваски та хліба з неї опишу пізніше...
Закваску кришкою прикрити – це означає не закрити щільно? Так щоб був доступ повітря?
Іванно, Ви все вірно зрозуміли :)
Люба, доброго дня! Щиро дякую за рецепт. Чи можна використовувати житню закваску для пшеничного хліба, чи краще зробити закваску з пшеничної муки? Якщо я використаю житню закваску раніше семи днів, то і кормити раніше семи днів?
Доброго дня, Наталіє. Я не пробувала використовувати цю закваску для приготування хліба лише з пшеничного борошна. Хоча, думаю, що це можливо. Про закваску, яка робиться з пшеничного борошна, я не чула. А кормити закваску слід по мірі її використання.
Добрий день, пані Любо! Допоможіть, будь ласка. Закваска дуже бурхливо бродила у перший день, а потім перестала бродити і бульбашок не має, а тільки кислий запах. Порадьте, будь ласка, що робити? Сьогодні вже їй шостий день. Дякую дуже.
Ганно, у мене таке саме трапилось, коли я використала для приготування закваски хлібопекарське борошно. Очевидно, до його складу додають якісь додаткові компоненти, які сприяють швидкому росту тіста. Хоча на пачці з-під борошна цього зазначено не було. Можливо, і Ви натрапили на таке борошно. Тому я б радила зробити нову закваску з іншого борошна.
Добрий день, пані Любо! Хотів уточнити, вода використовується для закваски перекепячена чи звичайна? Так само і для замішування?
Доброго дня, Іване. Воду я використовую некип’ячену як для приготування закваски, так і для приготування хліба.
Я зробила закваску як ви писали. Скажіть будь ласка рецепт хлібчика з тією закваскою. Дякую.
Юля, рецепт бездріжджового хліба можна знайти у розділі «Несолодка випічка», також можна перейти за посиланням, яке в передмові до рецепту на цій сторінці виділене коричневими буквами :)
Скажіть будьте добрі, чи можна вашу закваску використовувати в хлібопічці ???
Володимире, думаю, що можна.
Чи можна дану закваску використовувати для приготування житнього квасу? Дякую за відповідь.
Хочу щиро подякувати Вам, пані Любо, за чудовий рецепт закваски, яку готувати просто і легко. Моя закваска так би мовити «ожила», тобто почали з’являтись омріяні пухирці на другий день, коли я її поставила в тепле місце і воду змінила з джерельної на відстояну водопровідну. Можливо комусь стане в пригоді мій досвід.
Доброго дня. Готував хліб з житнього і пшеничного борошна, 4 кг. і додав 250. гр. закваски. Хліб добре спікся, пористість добра, звук при постукуванні йде, як стискаєш, назад розпрямляється, але трохи кислий на смак. Що робити, щоб він був менш кислим?
Романе, хліб на заквасці завжди буде кислуватим на смак. Це є особливістю такого хліба. Можу порадити лише збагатити смак додатковими інгредієнтами. Можна додати насіння соняшника, гарбуза, порізану кубиками ріпчасту цибулю, насіння кмину, фенхеля, червоний пекучий перець і інше. Тільки за рахунок цього можна зробити хліб, так би мовити, менш кислим.
Прошу сказати чи можна пекти хліб тільки з житнього борошна?
Для випікання хліба лише з житнього борошна можете скористатись
ось цим рецептом, відповідно замінивши пшеничне борошно житнім. Однак приготування хліба з житнього борошна має свої особливості. По-перше, житнє борошно майже не містить клейковини, завдяки цьому тісто з нього не потрібно довго вимішувати. По-друге, таке тісто завжди липке, і з ним важче працювати. По-третє, для хорошого, пористого житнього хліба, тісто має бути більш рідке. І наостанок, житній хліб слід випікати довше (близько 1 год. 10 хв.) і при нижчій температурі (160-170 °С), ніж хліб з додаванням пшеничного борошна. Сподіваюсь, скориставшись цими порадами, у Вас вийде смачний, запашний та поживний хлібчик :)
Скажіть будь-ласка а кип’ятком, можна залити муку? Я чула про таке.
Маріє, рекомендую робити все за рецептом 🙂 В іншому випадку, результату Вам не гарантую.
Четвертий день моїй заквасці. Я її відкрила, щоб підгодувати і побачила малюсіньку білувату точечку. Вийняла ложкою, а то цвіль... Мою закваску викидати вже? Що не так? Все роблю за рекомендаціями Вашими.
Альоно, можливо, ви купили борошно, що містить дріжджі, я теж якось натрапила на таке борошно... В такому випадку слід придбати інакше борошно і приготувати нову закваску.
Я правильно розумію, що скільки ложок закваски забираємо (наприклад 2), то стільки ж ложок (2) муки через 7 днів потрібно додати до закваски, щоб її оживити? Чи завжди потрібно додавати 4 ложки борошна?
Сніжано, як тільки забрали 2 ложки від готової закваски, одразу ж додайте борошно з водою, перемішайте і дайте постояти кілька годин (доки закваска не підніметься), а тоді в покладіть холодильник.
Скажіть будь ласка при виведенні потрібно викидати частину закваски як в пшеничній, чи 6 днів тільки добавляти?
Людмило, викидати закваску непотрібно, але можна, якщо посуд, в якому ви її виводите, виявився замаленький.
Пані люба, дуже дякую за детальний рецепт і пояснення нюансів. В мене все вийшло! І хліб за Вашим рецептом теж - неймовірно смачний :)