Приготування осетинського пирога з гарбузом «Насджин».
Із вказаної кількості інгредієнтів ми отримаємо три пирога діаметром приблизно 30 см.
Готуємо тісто. Спочатку приготуємо опару. В миску подрібнити дріжджі, додати цукор, одну столову ложку борошна і 100 мл теплої води (приблизно 35 °С). Все добре розмішати і залишити на 10-15 хв.
У велику посудину просіяти борошно, посолити і додати готову опару. Перемішати.
Потім до борошна додати решту води (150 мл) і молоко (250 мл). Молоко і вода повинні бути теплими. Знову перемішати.
Після цього додати соняшникову олію і замісити ніжне трохи рідкувате тісто.
Тісто перекласти у велику посудину (стінки якої попередньо слід змастити олією), накрити рушником і залишити на 1 год., щоб підросло.
Готуємо начинку. Цибулю порізати кубиками.
Гарбуз очистити від шкірки і натерти на терці з великими отворами.
Сир також натерти на терці.
На вершковому маслі та соняшниковій олії обсмажити цибулю до ледь золотистого кольору і трошки посолити.
У велику миску викласти натертий гарбуз і підсмажену цибулю (за бажанням, гарбуз можна додати в сковорідку до обсмаженої цибульки і потушкувати 5 хв., щоб він трохи зм’як). Додати чебрець, сіль, перець за смаком і ретельно перемішати.
Потім додати сир, знову перемішати. Начинка готова.
Тісто, що підросло, потрібно розділити на 3 рівні частини, гарбузову начинку також.
На добре присипану борошном стільницю викласти одну частину тіста і качалкою чи руками надати їй форму круга, при потребі підсипаючи борошно. В середину круга рівномірно викласти одну частину начинки, залишаючи вільними краї тіста.
Краї тіста зібрати досередини, щільно зліпити докупи і закрутити (як обгортку цукерки).
Зверху добре притрусити борошном і руками розкачати заготовку з начинкою від середини до країв. Потім, обережно, щоб не порвати тісто, пиріг перевернути на інший бік і продовжити формувати його, розкачуючи від середини до країв.
Тісто з начинкою взяти двома руками і викласти у форму (в мене деко) і вже тут розкачати пиріг до потрібного розміру. В центрі пирога зробити невеликий отвір діаметром 2-3 см для виходу пари.
Випікати пиріг у розігрітій до максимуму духовці (в мене 250 °С) 10–15 хв. Спочатку випікати на нижньому рівні духовки, потім – на верхньому. Пиріг вийняти з духовки, струсити залишки борошна і добре змастити розтопленим маслом. Шматочок масла покласти в центральний отвір, – воно розтопиться і частково просочить начинку. Таким чином спекти ще два пирога. Осетинський пиріг з гарбузом «Насджин» готовий.