Пастуший пиріг

Пастуший пиріг.
Інгредієнти для картопляного прошарку:
  • картопля - 700 г
  • вершкове масло - 50 г
  • молоко або вершки невисокої жирності - 100 мл
  • сіль - за смаком
Інгредієнти для м’ясного прошарку:
  • фарш з баранини (в мене суміш з яловичини і свинини) - 500 г
  • ріпчаста цибуля - 200 г
  • морква - 150 г
  • часник - 2-3 зубчика
  • селера - 1 стебло
  • розмарин (у мене свіжий) чи інші пряні трави - 2 ч. л.
  • томатна паста - 1 ст. л.
  • вустерський соус (за бажанням) - 1 ст. л.
  • сухе червоне вино - 150 мл
  • бульйон (курячий, м’ясний) або вода - 200 мл
  • оливкова олія - 2 ст. л.
  • сіль, чорний мелений перець - за смаком
А також:
  • сир твердий/напівтвердий - 100 г
Пастуший пиріг. Інгредієнти.

Приготування пастушого пирога.

По суті, Пастуший пиріг (англ. shepherd's pie) – це м’ясна запіканка з овочами і картопляним пюре, традиційна страва британської кухні. За класичною рецептурою такий пиріг готується лише з баранини. Однак сучасні варіанти приготування цієї страви допускають використання й іншого м’яса. Це може бути яловичина, яловичина і свинина та навіть індичка. Також до м’ясної начинки під час приготування тепер, буває, додають ще червоне сухе вино для надання страві більш виразного смаку. Із вказаної кількості інгредієнтів виходить приблизно 5 порцій пирога.

Картопля вариться.
Картоплю почистити і варити у підсоленій воді до готовності.
Нарізані стебло селери, цибуля, морква та часник.
Поки вариться катропля готуємо м’ясну начинку. Цибулю, моркву, селеру порізати кубиками, часник подрібнити ножем.
Цибуля смажиться.
На сковорідці розігріти оливкову олію, викласти туди цибулю і на середньому вогні, помішуючи, смажити 5 хв. до прозорості.
Додаємо моркву та селеру до цибулі.
Додати моркву з селерою, смажити ще 5 хв.
Додаємо часник і розмарин.
До овочів викласти розмарин та часник і, помішуючи, смажити ще 2 хв.
Додаємо фарш.
Додати фарш і на вогні трохи більшому, ніж середній, помішуючи і ретельно розбиваючи грудки, смажити 10 хв. Все добре посолити і поперчити.
Додаємо томатну пасту і вустерський соус.
Потім додати вустерський соус і томатну пасту, ретельно перемішати і…
Додаємо вино.
… влити вино. На малому вогні тушкувати 10-15 хв., щоб вино повністю випарувалось. Далі додати воду або бульйон, довести до кипіння і варити до загустіння. Важливо, щоб в кінці приготування в сковорідці залишилось трохи рідини, аби начинка потім не була сухою.
Викладаємо м’ясну начинку у форму для запікання.
Готову м’ясну начинку рівномірно викласти у форму.
Готуємо картопляне пюре.
Зі щойно звареної картоплі злити воду. До картоплі додати вершкове масло і помнути товкачкою. Поступово вливаючи гаряче молоко чи вершки, картоплю помнути до однорідності.
Викладаємо картопляне пюре на м’ясну начинку.
Картопляне пюре рівномірно викласти на м’ясний прошарок і акуратно, щоб м’ясо не перемішалось з картоплею, розрівняти ложкою.
Присипаємо картоплю тертим сиром.
Поверхню картопляного пюре, за бажанням, зробити рельєфною і повністю засипати тертим сиром.
Випікаємо маковий корж.
Форму з пирогом помістити у заздалегідь розігріту до 200 °С духовку на 20 хв. Пастуший пиріг готовий. До столу подавати гарячим.
Сподіваюсь, Вам сподобається. Смачного!
Кількість переглядів: 23622
Автор рецепту: Люба
Дата додавання: 2017-11-24
Поділіться рецептом з друзями :)

Коментарі до цього рецепта (2):OlenaZelena | 2018-04-10
Дуже смачно вийшло!
Люба | 2018-04-11
OlenaZelena, рада, що рецепт Вам сподобався ;)
Додати Ваш коментар:

Введіть символи з картинки:*

UA RU
Нагору