Хумус

Хумус. Рецепт з фотографіями.
Інгредієнти:
  • нут сухий - 200 г
  • кунжутна паста (тахіні) - 2 ст. л.
  • лимонний сік - 2 ст. л. або за смаком
  • часник - 2-3 зубчика
  • зіра - 1/2 ч. л.
  • солодка мелена паприка (за бажанням) - 1/2 ч. л.
  • оливкова олія - 2-3 ст. л.
  • сіль - за смаком
Інгредієнти для тахіні:
  • кунжут - 50 г
  • олія соняшникова рафінована або оливкова - 1-2 ст. л.
  • вода (при потребі) - 1 ст. л.
Тахіна. Інгредієнти.

Хумус. Приготування.

Хумус – популярна закуска арабської і єврейської кухні з нутового пюре, до складу якого традиційно входять кунжутна паста (тахіні), яку можна придбати в магазині або приготувати власноруч, лимонний сік, часник, оливкова олія і спеції (сіль, зіра, паприка). Та окрім класичного рецепта хумусу (за яким я сьогодні готувала) є ще багато інших варіацій цієї закуски, коли до основного складу додають ще й інші компоненти. Дуже часто це печений болгарський перець, в’ялені чи свіжі томати, базилік, печені баклажани та інше.
Хумус часто подають як холодну закуску з пітою, лавашем, з різноманітними чіпсами, крекерами, хлібом. Також його використовують як соус до свіжих овочів: болгарського перцю, моркви, огірків і ін.
Ну і накінець, ця смачна поживна багатофункціональна закуска буде дуже доречною в період посту і при вегетаріанському харчуванні.

Нут вариться.
Нут залити водою і залишити на 8-10 год. або наніч. Воду, в якій замочувався нут, злити. Нут знову залити водою, довести до кипіння, накрити кришкою і на невеликому вогні варити приблизно 2 год. до повної готовності. Готовий нут має бути дуже м’який і легко розтискатися пальцями. Воду, в якій варився нут, злити. Трошки відвару (200-300 мл) залишити, він нам ще знадобиться.
Чистимо шкірки з нута.
На даному етапі нут можна очистити від лушпайок, тоді хумус буде більш ніжної та однорідної консистенції. В іншому випадку можуть трохи відчуватися шматочки лушпайок, але від цього хумус не буде менш смачним :) Отже, щоб очистити нут, його потрібно залити холодною водою і перетерти руками. Потім лушпайки вибрати шумівкою, а воду злити.
Кунжут смажиться.
Як вже говорилося в передмові, тахіну можна купити готову в магазині або зробити власноруч. Для цього кунжут слід обсмажити на невеликому вогні на сухій сковорідці до золотистого кольору. При цьому, кунжут треба постійно перемішувати, бо він має здатність швидко підгорати.
Мелений кунжут.
Підсмажений кунжут разом з олією перемолоти блендером до однорідного стану, при потребі можна додати трохи води. Кунжутна паста готова.
Відварений нут, тахіні, часник.
Тепер приступимо беспосередньо до приготування хумусу. В каструлю з нутом додати кунжутну пасту, вичавлений через часникодавку часник, сіль, оливкову олію, лимонний сік і приблизно 100 мл відвару, який ми залишили. Все ретельно подрібнити блендером до однорідного стану, підливаючи при цьому, якщо треба, ще трохи відвару, і таким чином довести страву до потрібно консистенції.
Додаємо червону солодку паприку та зіру.
Потім додати мелену паприку і зіру, яку слід заздалегідь подрібнити в ступці чи кавомолці. Перемішати все блендером. Тепер при потребі смак хумусу можна підкорегувати лимонним соком, сіллю та іншими спеціями і знову все збити блендером. Страва за смаком має бути досить насиченою.
Хумус готовий.
При подачі хумус додатково полити оливковою олією і посипати меленою паприкою. Хумус готовий.
Сподіваюсь, Вам сподобається. Смачного!
Кількість переглядів: 13387
Автор рецепту: Люба
Дата додавання: 2018-04-01
Поділіться рецептом з друзями :)

Коментарі до цього рецепта (3):Юлія | 2020-05-05
Дякую за рецепт – вийшло дуже смачно. Всі інгредієнти збалансовані.
Люба | 2020-05-06
Юліє, рада, що рецепт вам сподобався 🙂
Юля | 2020-05-11
Смачніссімо !!!!!!
Додати Ваш коментар:

Введіть символи з картинки:*

UA RU
Нагору