Приготування в’ялених помідорів:
Для в’ялення найкраще підходять помідори сорту “сливка” і їм подібні, оскільки вони мають товсті м’ясисті стінки. Помідори повинні бути стиглі (але не перестиглі), невеликі, приблизно однакового розміру.
В’ялені помідори можуть бути чудовим додатком до салатів, супів, різноманітних начинок (наприклад для піци), рибних та м’ясних страв. Також з таких помідорів роблять соуси (дуже популярним соусом з в’ялених помідорів є червоний песто). Гарно смакують такі томати навіть зі скибкою чорного хліба. А олія, в якій зберігались помідори, стане чудовою заправкою до будь-якого салату :)
Є два способи в’ялення помідорів: на сонці, на повітрі і в духовці.
Нижче я опишу приготування в’ялених помідорів в духовці.
![Фото 1 Очищені помідори.](files/rizne/vyaleni-pomidory/chyshsceni.jpg)
Помідори помити, просушити, розрізати навпіл і, за допомогою маленької ложки, очистити їх від насіння і перегородок.
![Фото 2 Поомідори на деко.](files/rizne/vyaleni-pomidory/+sil-per.jpg)
Деко застелити пергаментним папером, змастити олією і викласти підготовлені помідори як на фото. Томати посолити, поперчити і помістити в розігріту духовку.
![Фото 3 Вялені помідори.](files/rizne/vyaleni-pomidory/vyaleni-pomidory-s.jpg)
Сушити помідори слід при мінімальній температурі духовки, приблизно 4 год. (для кращої циркуляції повітря можна трошки привідкрити дверцята духовки). Тривалість в’ялення помідорів залежить від їхнього розміру: чим більші помідори, тим довше вони будуть сушитися. Готові помідори повинні бути достатньо висушеними і еластичними водночас.
![Фото 4 Спеції.](files/rizne/vyaleni-pomidory/spetsiyi.jpg)
Поки помідори охолоджуються, слід приготувати спеції. Зубчик часнику нарізати тоненькими плюстерками, листочки розмарину відділити від стебла.
![Фото 5 Часник, орегано і розмарин в банці.](files/rizne/vyaleni-pomidory/1.jpg)
На дно чистої, простерилізованої невеликої банки (~ 300 мл) викласти половину підготовленого часнику, розмарину і дрібку орегано.
![Фото 6 Викладаємо помідори.](files/rizne/vyaleni-pomidory/2.jpg)
Влити на дно банки трохи олії і щільно викласти половину в’ялених помідорів.
![Фото 7 Знову викладаємо спеції.](files/rizne/vyaleni-pomidory/3.jpg)
На помідори викласти решту спецій (часник, орегано, розмарин) і знову влити трохи олії. Олія заливається частинами для того, щоб уникнути утворення повітряних бульбашок, що може призвести до швидкого псування продукту.
![Фото 8 Наливаємо оливкову олію. В’ялені помідори готові.](files/rizne/vyaleni-pomidory/+oliya.jpg)
Потім викласти решту помідорів і залити їх олією. Олія повинна повністю покривати помідори, інакше вони будуть псуватися. Приготовлені таким чином томати зберігаються до 6 міс. в прохолодному темному місці (холодильнику, півниці). В’ялені помідори готові.