![Фото 1 Серце і легені очищені, промиті і нарізані шматками.](files/drugi/varenyky-liverom/liver.jpg)
Серце очистити від жиру, легені від “трубок”, нарізати невеликими шматками, добре промити.
![Фото 2 Нарізані серце і легені варяться.](files/drugi/varenyky-liverom/varytsya.jpg)
Легені з серцем викласти в каструлю, залити водою, посолити, швидко довести до кипіння, зняти піну і варити до готовності (приблизно 1,5 год.). При бажанні, за півгодини до готовності можна додати очищену цілу цибулину і лавровий лист.
![Фото 3 Цибуля обсмажується.](files/drugi/varenyky-liverom/smazhena-cybulya.jpg)
Цибулю очистити від шкірки, нарізати кубиками і обсмажити на соняшниковій олії до золотистого кольору.
![Фото 4 Лівер, пропущений через м’ясорубку.](files/drugi/varenyky-liverom/melenyj-liver.jpg)
Зварені серце та легені промити під проточною водою і пропустити через м’ясорубку.
![Фото 5 До меленого ліверу додаємо смажену цибулю, сіль, перець.](files/drugi/varenyky-liverom/liver+cybulya.jpg)
Додати смажену цибулю (з олією), 2-3 ст. л. бульйону, в якому варився лівер, посолити, поперчити і добре помнути рукою чи ложкою.
![Фото 6 Додаємо до борошна сіль і соду.](files/drugi/varenyky-liverom/bor+sod.jpg)
Готуємо тісто для вареників. В глибоку посудину просіяти борошно, додати соду, перемішати.
![Фото 7 Додаємо сметану.](files/drugi/varenyky-liverom/+smetana.jpg)
Потім додати сметану, злегка перемішати.
![Фото 8 Додаємо воду.](files/drugi/varenyky-liverom/+voda.jpg)
Поступово вливаючи воду, замісити тісто.
![Фото 9 Тісто готове.](files/drugi/varenyky-liverom/tisto.jpg)
Готове тісто повинно бути ніжне і еластичне. При бажанні тісто можна загорнути в харчову плівку і покласти на 30-40 хв. в холодильник.
![Фото 10 Розкачане тісто.](files/drugi/varenyky-liverom/varenychky.jpg)
Потім тісто розділити на дві частини. Одну частину на присипаній борошном стільниці розкачати в круг товщиною приблизно 2 мм. Склянкою витиснути кружечки, рештки додати до тіста, що залишилося.
![Фото 11 Вареник з лівером.](files/drugi/varenyky-liverom/varenyk.jpg)
На кружечки викласти начинку і зліпити вареники (як на фото).
![Фото 12 Вареники з лівером варяться.](files/drugi/varenyky-liverom/varenyky-varyatsya.jpg)
Вареники викласти в киплячу підсолену воду, швидко довести до кипіння і на середньому вогні варити приблизно 3 хв. до готовності тіста.
![Фото 13 Вареники з лівером готові.](files/drugi/varenyky-liverom/gotovo.jpg)
Готові вареники викласти в порційні тарілки, полити розтопленим, злегка підсоленим вершковим маслом. Вареники з лівером готові.