Приготування картопляного гратену “По-савойськи”
Нещодавно ми готували відому і дуже смачну страву французької кухні – картопляний гратен “Дофінуа”, з картоплею та вершками. Сьогодні пропоную ще один варіант цієї страви – картопляний гратен “По-савойськи”, невід’ємним компонентом якої є сир. В оригіналі, на скільки мені відомо, – це швейцарський сир “Грюєр”. Та оскільки в нашій місцевості такий продукт знайти важко, я його замінила на звичайний твердий сир вітчизняного виробництва. Як на мене, вийшло дуже смачно.
Із вказаної кількості інгредієнтів виходить приблизно 5 порцій. Подавати картопляний гратен з сиром слід тільки в гарячому вигляді.
![Фото 1 Нарізана тонкими кільцями картопля.](files/2013/drugi/kartoplyaniy-graten-savoysky/kartoplya.jpg)
Картоплю очистити, добре помити і нарізати тонкими пластинками товщиною 2-3 мм.
![Фото 2 Натертий на крупній терці сир.](files/2013/drugi/kartoplyaniy-graten-savoysky/syr.jpg)
Сир потерти на крупній терці.
![Фото 3 Подрібнений часник.](files/2013/drugi/kartoplyaniy-graten-savoysky/chasnik.jpg)
Часник подрібнити ножем. Картоплю, сир і часник візуально розділити на три частини.
![Фото 4 Викладені у форму кільця картоплі.](files/2013/drugi/kartoplyaniy-graten-savoysky/1-shar.jpg)
Форму змастити вершковим маслом, викласти шар картоплі, накладаючи пластинки одна на одну (як на фото). Посолити (солити обережно, тому що сир солений), поперчити, щедро посипати прованською сумішшю трав, мускатним горіхом, викласти подрібнений часник і листочки розмарину.
![Фото 5 Картопля посипана сиром.](files/2013/drugi/kartoplyaniy-graten-savoysky/1-sir.jpg)
На картоплю зі спеціями викласти шар тертого сиру.
![Фото 6 Другий шар картоплі.](files/2013/drugi/kartoplyaniy-graten-savoysky/2-shar.jpg)
На сир викласти другий шар картоплі. Так само посипати спеціями (сіль, перець, мускатний горіх, прованська суміш трав, розмарин, часник).
![Фото 7 Картопля присипана сиром.](files/2013/drugi/kartoplyaniy-graten-savoysky/2-sir.jpg)
На картоплю знову викласти шар тертого сиру.
![Фото 8 Третій шар картоплі.](files/2013/drugi/kartoplyaniy-graten-savoysky/3-shar.jpg)
На сир викласти решту картоплі і приправити спеціями.
![Фото 9 Присипаємо сиром третій шар картоплі і заливаємо бульоном.](files/2013/drugi/kartoplyaniy-graten-savoysky/bulon.jpg)
Притрусити сиром, що залишився. До картоплі, по краях форми, налити міцний курячий бульйон. В результаті ми отримаємо три шари картоплі приправлені спеціями і перекладені сиром. Форму накрити кришкою чи фольгою і запікати в розігрітій до 180 °С духовці 45-55 хв. (залежно від сорту картоплі), поки картопля не стане м’якою.
![Фото 10 Картопляний гратен “По-савойськи” готовий.](files/2013/drugi/kartoplyaniy-graten-savoysky/gotovo.jpg)
Потім фольгу чи кришку зняти і запікати ще 15-20 хв. до рум’яної скоринки. Картопляний гратен “По-савойськи” готовий. Подавати гратен гарячим.