Приготування картопляного гратену “Дофінуа”.
Надзвичайно смачна страва з картоплею та вершками, що дуже популярна у Франції. Готується гратен “Дофінуа”, на відміну від гратену “По-савойськи”, без сиру, але, за бажанням, цей інгредієнт можна додати і до цієї страви (за 20 хв. до готовності викласти на картоплю шар тертого сиру).
Форму для запікання цієї страви слід брати такого розміру (у мене 20х28 см.), щоб картопля заповнювала її не більше, ніж на 2 / 3, інакше вершки при кипінні можуть виливатись.
Подають картопляний гратен “Дофінуа” як самостійну страву із салатом або як гарнір до м’яса.
![Фото 1 Картопля, нарізана кільцями.](files/2013/drugi/groten/kartoplya.jpg)
Картоплю почистити, добре помити і нарізати кільцями товщиною 3 мм. Нарізану картоплю в жодному разі не промивати, щоб не змити крохмаль.
![Фото 2 Подрібнений часник.](files/2013/drugi/groten/chasnyk.jpg)
Очищений часник дрібно порізати. Картоплю і часник візуально розділити на 3 частини.
![Фото 3 Викладена в форму для запікання картопля.](files/2013/drugi/groten/1.jpg)
Форму для запікання змастити вершковим маслом, викласти один шар картоплі, накладаючи пластинки одна на одну (як на фото). Картоплю посолити, поперчити, приправити мускатним горіхом і подрібненим часником. Шар картоплі зі спеціями залити вершками (вершки наливати по краях форми, щоб не змити приправи з картоплі).
![Фото 4 Картопля приправлена сіллю з перцем і залита вершками.](files/2013/drugi/groten/5.jpg)
Потім викласти ще два шари картоплі, так само приправити їх спеціями (сіль, перець, мускатний горіх, часник) і кожний шар залити вершками.
![Фото 5 Накриваємо форму кришкою або фольгою.](files/2013/drugi/groten/6.jpg)
Форму накрити кришкою або фольгою. І помістити в розігріту до 180 °С духовку приблизно на 1 год. (гратен готовий, якщо кінчик гострого ножа легко пронизує картоплю). За 15-20 хв. до готовності кришку / фольгу зняти, щоб верхній шар картоплі зарум’янився.
![Фото 6 Картопляний гратен “Дофінуа” готовий.](files/2013/drugi/groten/gotovo.jpg)
Картопляний гратен “Дофінуа” готовий. Подають гратен гарячим.