Український червоний борщ
Інгредієнти на 3,5 - 4 л. води:
- яловичина - 600-700 г
- буряк - 500 г
- картопля - 500 г
- морква - 200 г
- цибуля - 200 г
- помідори - 300 г або 3 ст. л. томатної пасти
- капуста - 300 г
- часник - 3-4 зубчики часнику
- лавровий лист - 3-4 шт.
- оцет - 1-2 ч. л.
- сіль, перець
Приготування:
М'ясо відварити протягом 1,5 години.
Потім нарізати м'ясо кубиками.
Додати в каструлю.
Цибулю подрібнити.
Моркву натерти на крупній терці.
Буряк помити, трохи відварити (приблизно 30 хв.) очистити від шкірки і нарізати соломкою.
Помідори ошпарити окропом, зняти шкірку і нарізати дрібними кубиками.
Капусту нашаткувати соломкою.
Буряк обсмажити на соняшниковій олії.
Потім додати помідори (чи томатну пасту), оцет і тушкувати протягом 5-7 хв.
Цибулю обсмажити на соняшниковій олії.
Додати моркву і обсмажити.
Картоплю нарізати кубиками.
У киплячий бульон додати картоплю, довести до кипіння і посолити.
Потім додати капусту і поварити на невеликому вогні 5 хв.
Тоді додати буряк і варити ще 10 хв.
Потім додати цибулю і моркву.
Додати лавровий лист, поперчити і якщо необхідно досолити.
Витиснути через часникодавку часник і відставити з вогню, накрити кришкою і дати настоятися 20-30 хв.
При подачі в тарілку додати сметану, січену зелень.
Сподіваюсь, Вам сподобається. Смачного!
Кількість переглядів: 896645
Автор рецепту: Люба
Дата додавання: 2011-09-05
Поділіться рецептом з друзями :)
Коментарі до цього рецепта (145):Чудово!
Просто блискуче! Смачно вийшло!!!
Просто клас!
просто і смачно
Ммм смачно!
Пальчики оближеш.
Клас!!! Для любителей смачного це гарна ідея!!!
Ще б пак! З такою кількістю м*яса, і дитина борщ зварить.. Тут нічого особливого..
Максим Навесні, я інколи такий борщ взагалі без м’яса готую і теж смачно виходить :)
Мабуть смачно.
Борщ просто БОМБА! Варю його вже другий день підряд так сподобався усім домашнім! Правда без помідорів і замість яловичини дала свинні реберця. Згідна з Любою такий борщ і без м’яса має бути смачним!
Вельми вдячний за рецепт!!! Навіть в пісному варіанті борщик бомбезний!)
А в мене борщ без мяса недуже вийшов((((
Смакота) коли тушкую буряк, то додаю ще ложку-дві сметани - виходить взагалі бомбезний, ніжний смак.
Дуже смачний борщ.
Смачно.
Спробувала приготувати борщ без м’яса, дуже смачно вийшло. Тепер завжди буду готувати по цьому рецепту.
Без м'яса виходить чудовий вегетаріанський рецепт. Замість сметани можна додати 3% кефір - так навіть смачніше і менше жиру.
Смачно автору вельмо вдячний.
Дуже смачно.
Дуже смачно, всі задоволені.
Дуже-дуже смачно.
Я без оцту роблю.
Вау!!! Раджу всім спробувати!!!
Бомба!!!
Усім-усім дякую за коментарі :)
Класно, буду пробувати варити)
Делікатес!!!!!! : )
Зараз буду пробувати варити, сподіваюсь вийде смачний))) дякую за рецепт.
без м’яса взагалі ніякий, вода. З свинними реберцями або з будь яким іншим видом м’яса, просто супер!
Дякую за рецепт. Від себе додам, що краще варити на м’ясі з кістками, тому що з кісток виходить кращий навар.
Доброго дня! а м’ясо на якому вогні відварювати?
Добрий день :) Я відварюю м’ясо на малому вогні, накривши каструлю кришкою.
Борщик просто бомбезний!!!!
Дуже смачно. Але часник краще при тушкувані буряка.
А квасоля де? Чому немає її в рецепті?
Дуже смачно вийшло, тільки я ще фасолі додавала))))
Як варіант – готую на бочку легкого копчення, а капусту додаю квашену попередно відмочену в холодній воді.
Гарний борщик.
Дякую! Хороший рецепт. Всім СМАЧНОГО!!!
Борщик дуже смачний)))
Наткнувся чисто випадково на рецепт і вперше за 52 роки самостійно зварив борщ. Борщ получився дуже смачний. Одним словом не борщ, а шедевр української кухні. Тепер сиджу і думаю, чи то рецепт класний чи то я повар сильний.
Я думаю, що і рецепт добрий, і Ви повар хороший :)
Борщ супер, але якщо робити без м’яса – як не борщ.
Najlepszy barszcz ukrainski jaki zrobilam. Rewelacja.
Супер! Борщик вкуснятина.
Борщ супер!
Класний рецепт! Дуже смачно, дякую.
Смакота, - ням-ням, навіть без м’яса. Робила разом з мамою, бомбезно вийшло.
Рецепт вопше бомба дякую.
Починаю готувати. Як зготую, відпишуся, який з мене кухар :)
Приготував. Хоч і без лаврового листка, але вийшла смакота. Тепер буду мати два дні що їсти.
А якщо м’ясо вже кубиками, то як його варити? Також 1,5 год.?)
Якщо Ви говорите про сире м’ясо, тоді так, варіть його 1,5 год.
Дякую! Готую)
Дякую автору та всім, хто надіслав коментарі.
Дуже смачний.
Я зварив дуже смачно, але буряк треба більше ніж пів години варити бо він у мене хрустів неначе дійсно соломка.
Борщ вдався просто чудово !!!
Ням ням дуже смачний борщ.
Замість помідор можна додати томатний сік.
А на скільки порцій розраховано у цьому рецепті??? Бо мені потрібно 10.
Віка1, 10 порцій точно буде.
Дякую дуже смачний. Тільки замість оцту давала сік лимону.
Якраз почала варити, чудовий рецепт, і не сумніваюся, що буде смачно, дякуємо автору =)
Дуже смачно!!! Другий раз готую, і всім подобається!
Під час тушкування буряку, я у пів стакана води добавляю 2 столових ложки цукру та три-чотирі ложки оцту, перемішую до стану розчинення цукру та заливаю буряк. Від оцту буряк на довго зберігає свій колір.
Рецепт приготування абсолютно не той як моя жінка готує. Її борщ мені подобається! Спробую приготувати за вашим рецепшеном...
Робіть без зажарки просто в каструлью цибуля пів кільцям і моркву дрібно наріжте.
Смакотища яка! Дякyю Вам.
Дуже смачно.
Борщ просто супер))))
Просто клас!:-)
Борщ вийшов дуже смачний. Дружині і дітям сподобався.
СУПЕР!!!!!
Чудово!
Дуже смачний борщ) вийшов як у мами) дякую за рецепт!
Просто виручили! Дуже дякую вам за вашу допомогу!
А коли додати оцет?
Оцет додається під час тушкування буряка, разом з помідорами чи томатною пастою. В рецепті це вказано. Читайте, будь ласка, уважніше :)
Чи рецепт вдалий? Чи я кухар добрий? Вийшло дуже смачно. Дякую!
Ніколи особливо не довіряла інтернет-рецептам, вирішила ризикнути, але борщ за цим просто фантастичний!!! Навіть свекруха вподобала))) Дякую!
Юліанно, я дуже рада, що борщ Вам так сподобався :)
Борщ просто супер. Дуже дякую за рецепт.
Тепер в сімї борщ варю тільки я)) Дякуючи вашому рецепту! Дякую!
Люба, дуже дякую за рецепт. Вийшло дуже смачно :)
Борщик вийшов суперовий. Правда я дав свинину і квасолю. Дружина прийде з роботи, думаю їй сподобається, похвалить мене і «віддячить»
Борщ получився просто «БОМБА». Найсмачніший борщ який я коли небудь їв ))) Дякую за рецепт.
Овов вам треба на «майстер шеф» іти.
ще би хто мені так приготував)
Мому сину 12, а борщ зварив краще дружини. Дуже дякую!
Вова, я дуже з цього рада, Ваш синочок молодець!
Я в 7 класі задали написати як готувати борщ.Поставили 11 балів! Дуже вам дякую!
Іване, дуже рада, що наш рецепт допоміг отримати тобі гарну оцінку :)
Дякую за допомогу! Мені 14 років, а зварила я цей борщ краще за маму. Всім дуже сподобалося! Дякую!)
Сонечко, на здоров’ячко :) Я дуже рада, що тобі вдалося приготувати такий смачний борщ! Дякую за відгук :)
Велике дякую!
А без м’яса буде смачно???
Це просто супер!
Перший раз готую і дуже смачно.
Прото клас...!!! Дякую..!!!
Зовсiм не смачно. Справжнiй борщ готуют з квашеного буряку. Додають зразу пiсля мяса, бо вiн довго вариться.
Варила борщ з батьком, вийшов бомбезно) ми надіялися що вийде смачно) Спасибі))) Рецепт розписаний чудово і зрозуміло)!!!
Просто шикарніший рецепт ;)))
Велике дякую всім за відгуки :)
Борщ супер навіть не думала що такий зготую
Не борщ, а просто бомба!
Борщ класний, суперовий, смачний!
Дуже смачно і просто.
Рецепт супер.
Дуже смачний дякую за рецепт.
Рецепт просто супер!
Цей борщ просто смакота!!!
Хороший рецепт ! Дуже смачно ! Щиро Вам дякую !
Рецепт сподобався. Зараз іду попробувати....у мене 2 питання 1 підійде любе м’ясо? 2 цибулю до зол скоринки жарити?
Христя, відповідь на обидва питання – так :)
На мою думку це традиційний, класичний рецепт, ось тільки м’ясо краще брати свинину, а ще краще реберця.
Щойно зранку приготува – вийшло смачно, дружина здивована, та їй теж сподобалось.
Дружина варить борщ обов’язково з трьох видів м’яса: свинина, курятина, яловичина і саме такий борщ вона називає «справжнім українським борщем», смак дійно відрізняється – рекомендую.
Мені 14 років і я по вашому рецепті зробила цей борщ і він дуже сподобався моїм батькам дуже дякую.
Аня, на здоров’ячко! Я дуже рада, що тобі все вдалось :)
Зварив борщ вперше за 60 років свого життя, вийшло смачно, дякую за рецепт.
Реально не зрозумів а як може бути борщ без квасолі?? Для мене борщ без квасолі не борщ.
дякую за цей чудовий рецепт:)
Дуже вдячний за рецепт, борщик получився супер!!
Поміг мені цей рецепт у двох випадках:у школі задали написати рецепт, тільки по англійськи і ось дякую, а по-друге я готувала, – дуже смачно і просто.
Ксюха, рада, що рецепт вам став у нагоді :)
На сам перед дякую за рецепт Українською. Плюс все чітко та зрозуміло.
Борщ супер!
Борщ справжній, класичний, український! І нічого лишнього. О!
А для чого оцет я так і не поняв?
Роман, оцет потрібен для смаку і насиченого кольору.
Варіння овочів в солоній воді вбиває їх смак. Це аксіома. Тому після закладки картоплі додавати сіль не можна. Сіль додається останньою. Після чого довести до кипіння і зразу виключити. Закрити кастрюлю кришкою, укутати рушником і витримати 30-40 хвилин. Таким чином овочі наберуть сіль, але не втратять навіть частинки свого смаку.
Дякую Вам за такий чудовий рецепт. Борщик дуже смачний.
Мар’яно, на здоров’ячко 😊
Вибачте, а поки це все нарізається це все продовжувати варити чи виключати? І потім коли знов щось додаємо включати і продовжувати варити?
Галюсько, можна підготувати овочі заздалегідь, поки вариться м’ясо. Після того як порізане м’ясо закинете в бульйон, продовжуйте додавати овочі в каструлю і варити, як вказано в рецепті. В такому випадку відставляти каструлю з вогню не потрібно.
Готуємо і в наші Бразиліє як тільки похолодає, як жара, то не можливо до борщу!