Соус “Бешамель”

Соус “Бешамель”.
Інгредієнти:
  • вершкове масло - 50 г
  • борошно - 40 г
  • молоко - 500 мл
  • мускатний горіх - 1 / 3 ч. л.
  • сіль, чорний мелений перець - за смаком
Соус “Бешамель”. Інгредієнти.
Приготування соусу “Бешамель”.

“Бешамель” – один з найпростіших і найпопулярніших соусів європейської кухні. Його додають до різноманітних м’ясних, рибних і овочевих страв, ним заправляють супи і використовують як основу для інших соусів. Та й класичну лазанью без нього аж ніяк не приготувати.
Основу соусу “Бешамель” складають лише три компоненти: борошно, вершкове масло та молоко. Але його часто урізноманітнюють додатковими інгредієнтами. Це може бути м’ясний чи рибний бульйон, смажена цибуля, гриби, сир, мускатний горіх, червоний та чорний перець, лавровий лист і ін. Незмінною ж залишається технологія приготування цього соусу, про що я сьогодні постараюсь детально розповісти :)

Розтоплене вершкове масло.
У невеликій каструлі на маленькому вогні розтопити масло, дати йому трошки покипіти (десь півхвилини), щоб з нього випарувалася волога.
Додаємо борошно до масла.
До масла додати борошно і, бажано, дерев’яною ложкою ретельно перемішати його з маслом.
Злегка обсмажуємо борошно.
На маленькому вогні пасерувати борошно 4-5 хв. до золотистого кольору і приємного горіхового запаху. При цьому борошно слід постійно помішувати ложкою.
Невеликими порціями додаємо молоко до борошна.
Після цього до борошна невеликими порціями (по 2-3 ст. л.) влити приблизно 150 гр. холодного молока.
Продовжуємо мішати і додавати молоко.
Кожну порцію молока слід ретельно (щоб не утворилися грудочки) перемішувати з борошном до однорідного стану.
Консистенція соусу бешамель.
Після цього додати решту молока, але вже більшими порціями, так само ретельно помішуючи ложкою. Густину соусу можна регулювати кількістю молока. Але слід пам’ятати, що коли соус охолоне, – він загусне.
Приправляємо соус сіллю, чорним меленим перцем та порошком мускатного горіху.
Потім соус довести до кипіння, додати мускатний горіх, сіль і чорний мелений перець за смаком, ретельно перемішати (тут можна скористатися вінчиком) і через хвилину-дві відставити з вогню. В результаті має вийти однорідний соус, без грудочок. Коли в процесі приготування грудочки все ж таки утворились, – соус можна перетерти через сито.
Соус бешамель готовий.
Якщо соус використовується не одразу, його слід перелити в посудину, що закривається, зверху зовсім трошки полити розтопленим вершковим маслом (інакше поверхня соусу візьметься грубою плівкою) і закрити кришкою. В холодильнику соус може зберігатися кілька днів. Соус “Бешамель” готовий.
Сподіваюсь, Вам сподобається. Смачного!
Кількість переглядів: 39885
Автор рецепту: Люба
Дата додавання: 2013-11-21
Поділіться рецептом з друзями :)

Коментарі до цього рецепта (1):Гостя сайту | 2019-02-15
Дякую за рецепт! Вчора приготувала соус до лазаньї покроково. Смачний! Пахнув так вершковим маслом... Натур продукт, краще за магазинний бешамель:)
Додати Ваш коментар:

Введіть символи з картинки:*

UA RU
Нагору