Приготування торта “Грецький горіх”.
Торт я випікала у формі діаметром 24 см.
![Фото 1 Змащена олією і присипана борошном форма.](files/2013/vypichka/tort-greckiy-gorih/forma.jpg)
Готуємо бісквіт. Форму змастити рослинною олією і присипати борошном.
![Фото 2 Цедра.](files/2013/vypichka/tort-greckiy-gorih/cedra.jpg)
Цедру одного апельсина або лимону потерти на дрібній терці.
![Фото 3 Подрібнені ножем горіхи.](files/2013/vypichka/tort-greckiy-gorih/gorihi-nozhem.jpg)
Горіхи для тіста, а також для оздоби подрібнити ножем.
![Фото 4 До борошна додаємо горіхи і корицю.](files/2013/vypichka/tort-greckiy-gorih/bor-gorihi.jpg)
До просіяного борошна додати 30 г горіхів, дрібку солі і корицю. Перемішати.
![Фото 5 Додаємо цедру до жовтків.](files/2013/vypichka/tort-greckiy-gorih/zhovtki-cedra.jpg)
Жовтки відділити від білків. До жовтків додати половину цукру (60 г) і збити міксером до пухкої світлої маси (збивати приблизно 7-8 хв.). Потім додати цедру і перемішати.
![Фото 6 Додаємо цукор до білків.](files/2013/vypichka/tort-greckiy-gorih/bilki.jpg)
Білки збити в густу піну. Потім додати цукор, що залишився…
![Фото 7 Збиваємо білки.](files/2013/vypichka/tort-greckiy-gorih/zbiti.jpg)
…і продовжити збивати до стійких піків (як на фото).
![Фото 8 Додаємо білки до жовтків, перемішуємо.](files/2013/vypichka/tort-greckiy-gorih/+zhovtki.jpg)
До жовтків додати кілька ложок збитих білків і ретельно перемішати рухами знизу догори.
![Фото 9 Додаємо жовтки до білків, перемішуємо.](files/2013/vypichka/tort-greckiy-gorih/++zhovtki.jpg)
Потім цю суміш вилити до білків і акуратно перемішати таким самим чином.
![Фото 10 Додаємо борошно до яєчної маси.](files/2013/vypichka/tort-greckiy-gorih/+boroshno.jpg)
Слідом додати борошно з горіхами, акуратно і швидко перемішати, щоб не осіли білки.
![Фото 11 Додаємо олію в тісто.](files/2013/vypichka/tort-greckiy-gorih/oliya.jpg)
До тіста додати олію. Знову ретельно перемішати.
![Фото 12 Тісто у формі](files/2013/vypichka/tort-greckiy-gorih/tisto.jpg)
Тісто вилити у форму, вирівняти, помістити у заздалегідь розігріту до 180 °С духовку і випікати приблизно 35 хв. Дерев’яною паличкою перевірити чи бісквіт готовий. Потім духовку вимкнути, а корж залишити там ще на 10 хв., щоб він не осів.
![Фото 13 Бісквіт.](files/2013/vypichka/tort-greckiy-gorih/biskvit.jpg)
Після цього бісквіт вийняти з форми і перекласти на решітку. Коли він повністю охолоне, його слід на 30 хв. помістити в морозильну камеру, – так бісквіт потім легше буде розрізати на коржі.
![Фото 14 Подрібнені в блендері горіхи.](files/2013/vypichka/tort-greckiy-gorih/gorihi-blender.jpg)
Готуємо крем. Горіхи для крему добре подрібнити в блендері.
![Фото 15 Додаємо крохмаль до молока.](files/2013/vypichka/tort-greckiy-gorih/+krohmal.jpg)
Молоко налити в каструльку і трохи розігріти. Кілька ложок цього молока додати до крохмалю, добре перемішати і тоненькою цівкою вилити назад до каструльки з молоком. При цьому молоко слід помішувати ложкою.
![Фото 16 Додаємо цукор до молока.](files/2013/vypichka/tort-greckiy-gorih/+cukor.jpg)
Потім до молока додати цукор і ванільний цукор. Поволі помішуючи, довести до кипіння, але не кип’ятити.
![Фото 17 Додаємо горіхи.](files/2013/vypichka/tort-greckiy-gorih/+gorihi.jpg)
Як тільки молоко почне закипати, його слід відставити з вогню. Потім до молока додати подрібнені в блендері горіхи, перемішати і обов’язково охолодити до кімнатної температури.
Тут хочу наголосити, що горіховий крем і всі інші компоненти (вершкове масло, білий шоколад, вишнева настоянка), які будуть додаватися до крему, повинні бути кімнатної температури.
![Фото 18 Збиваємо вершкове масло з горіховим кремом.](files/2013/vypichka/tort-greckiy-gorih/+gorihova-massa.jpg)
В окрему посудину викласти розм’якле вершкове масло. До нього невеликими порціями додати весь горіховий крем, постійно збиваючи міксером.
![Фото 19 Розтоплений білий шоколад.](files/2013/vypichka/tort-greckiy-gorih/bilyi-shokolad.jpg)
На водяній бані, помішуючи, розтопити білий шоколад, охолодити….
![Фото 20 Інгредієнти для крему в посудині.](files/2013/vypichka/tort-greckiy-gorih/+vishneva-nast.jpg)
…і разом з вишневою настоянкою додати до крему. Ретельно перемішати ложкою або міксером. Крем готовий.
![Фото 21 Три коржі.](files/2013/vypichka/tort-greckiy-gorih/rozrizaniy.jpg)
Бісквіт розрізати на три частини.
![Фото 22 Змащуємо коржі кремом.](files/2013/vypichka/tort-greckiy-gorih/zmashch.jpg)
Кожен корж (верхній в тому числі) щедро перемастити кремом. Трошки крему залишити, щоб потім змастити боки торта.
![Фото 23 Перемащені коржі.](files/2013/vypichka/tort-greckiy-gorih/zmashch-gotovo.jpg)
Коржі перемащувати краще у формі, де випікався бісквіт. Приблизно через 4 год., коли коржі трохи просякнуть кремом, торт разом з формою помістити в холодильник (наніч).
![Фото 24 Торт “Грецький горіх” готовий.](files/2013/vypichka/tort-greckiy-gorih/gotovo.jpg)
Торт вийняти з форми, боки змастити кремом, що залишився. Торт присипати подрібненими ножем горіхами і прикрасити виноградом. Торт “Грецький горіх” готовий.