Яблучний штрудель з горіхами
Інгредієнти для тіста:
- борошно - 250 г
- вода - 125-140 мл
- олія (у мене соняшникова рафінована) - 50 мл
- дрібка солі
Інгредієнти для начинки:
- яблука - 800-900 г
- горіхи чищені (у мене грецькі) - 120 г
- родзинки - 100 г
- сік з половини лимона
- цукор - 150 г
- кориця - 1 ч. л. з вершком
А також:
- панірувальні сухарі - 100 г
- розтоплене вершкове масло (для змащування) - 120 г
- цукрова пудра для посипки

Приготування яблучного штруделя з горіхами.
Зізнаюсь, вже давно хотіла опублікувати на сайті рецепт справжнього яблучного штруделя, та все відкладала на потім, – думала, що якісно приготувати таку випічку неймовірно складно. І от нещодавно я все ж таки зібралась з духом і зробила це, та ще й з першого разу! Як виявилось, нічого складного тут немає. Головне правильно приготувати витяжне тісто (про що я детально розповім нижче), – і в результаті ви отримаєте смачний соковитий штрудель з тоненьким ніжним тістом і апетитною хрусткою скоринкою.

Спочатку готуємо тісто для штруделя. Борошно просіяти у миску і додати олію.

Потім поступово додати воду, і все ретельно вимішати.

Води потрібно додати стільки, щоб спочатку, одразу після вимішування інгредієнтів, тісто досить сильно липло до рук і було приблизно такої консистенції, як на фото. Якщо тісто одразу вийде цілісним, надто крутим, то в подальшому воно буде гірше витягуватись і після випікання може бути трохи жорстке.

Потім тісто слід інтенсивно вимішувати мінімум 10 хв., навіть можна зі силою кидати його на стіл чи стільницю, поки тісто не стане гладеньким однорідним і дуже еластичним. Під час вимішування борошно бажано не підсипати.

Тісто змастити олією, загорнути в харчову плівку і залишити його в теплому місці (можна при кімнатній температурі) на 1 год.

Тим часом готуємо начинку. Родзинки залити окропом на 10 хв. Потім воду злити, родзинки обсушити.

Очищені горіхи подрібнити ножем. Горіхи можна злегка підсмажити на сковороді або підсушити в духовці.

Помиті яблука очистити від серцевини і нарізати невеликими тоненькими шматочками, товщиною 2-3 мм. Щоб яблука не темніли, і для кращого смаку, їх треба полити лимонним соком і перемішати.

Потім до яблук додати родзинки, горіхи та корицю. Цукрувати начинку краще безпосередньо перед викладанням її на тісто. Інакше яблука можуть впустити багато соку.

Після того як тісто постояло 1 год., його треба розкачати на присипаній борошном стільниці в тонку паляницю, діаметром приблизно 33 см. Добре, якщо краї тіста будуть тоншими за середину.

Потім розкачане тісто слід перенести на великий (у мене 60х70 см) чистий рушник, теж рівномірно присипаний борошном, просунути під тісто руки, бажано долонями вниз, зігнувши пальці в півкулак, і акуратно, щоб не порвати тісто, розтягнути його, рухаючись від середини до країв. Великих зусиль при цьому докладати не потрібно, оскільки таке тісто добре розтягується під власною вагою. Працювати треба досить швидко, щоб тісто не присохло.

Розтягнуте тісто має бути настільки тонким, щоб крізь нього можна було добре розгледіти візерунок на рушнику. Також під час витягування намагайтесь надати тісту форму та розмір рушника (в мене вийшло трошки більше).

Товсті краї обрізати ножицями.

Поверхню всього тіста змастити розтопленим вершковим маслом, зверху присипати панірувальними сухарями, відступивши від країв 4-5 см. А з одного довгого боку (на фото – знизу) слід залишити 20-25 см – це буде верхній хрусткий шар штруделя, що є обовязковим елементом такої випічки.

На сухарі рівномірно викласти щойно поцукровану і ретельно вимішану яблучно-горіхову начинку.

Далі за допомогою рушника, припіднявши його з потрібного боку, скрутити штрудель. Бокові краї тіста загорнути до середини.

Кожен виток тіста слід змастити розтопленим вершковим маслом.

Потім за допомогою того ж рушника викласти штрудель у вигляді підкови на застелене пергаментним папером деко.

Зверху добре змастити його розтопленим маслом. Помістити у розігріту до 190 °С духовку і випікати приблизно 30 хвилин. Під час випікання штрудель ще 2-3 рази слід змастити маслом.

Спечений ще гарячий штрудель ще раз змастити маслом і щедро притрусити цукровою пудрою. Яблучний штрудель з горіхами готовий.
Сподіваюсь, Вам сподобається. Смачного!
Кількість переглядів: 122508
Автор рецепту: Люба
Дата додавання: 2014-02-07
Поділіться рецептом з друзями :)
Коментарі до цього рецепта (46):Дякую! Дуже смачний получився! Пальчики оближеш:)
В мене чомусь вийшло жостке тісто. Таке як резинове. Все робила по рецепту.
Віра, шкода, що у вас так вийшло. Можливо ви не достатньо тоненько розтягнули тісто. Іншої причини не бачу.
Нарешті сьогодні спекла довгоочікуваний пиріг! Дуже довго розглядала рецепти, не могла вибрати, та зупинилась на цьому сайті :) Тісто робиться легко, розтягується досить просто. Виникли труднощі перенесення пирога на бляшку, трошки порвався, але я закрила кавалками тіста, які залишилися. Наступного разу буде набагато легше все зробити. Пиріг получився дуже смачний – із ванільним соусом просто супер-супер! Дякую за гарний рецепт :)
Наталя, на здоров’я! Дуже приємно, що серед великого розмаїття кулінарних сайтів ви зупинились саме на нашому і, на скільки я зрозуміла, не пошкодували :) Дякую за чудовий відгук. А ще мені дуже цікаво, за яким рецептом ви готуєте ванільний соус. Буду вдячна за відповідь :)
Tisto poluchylos varenym v seredyni. Shcho ja zrobyla ne tak?
Тісто потрібно розтягувати дуже-дуже тоненько. Після випікання таке тісто всередині штруделя взагалі не відчувається.
Вийшов смачний штрудель, але тісто всередині майже не відчувалось і після випічки трішки полопало - спробую в наступний раз зробити грубше тісто) Дуже вдячна автору цього сайту за смачні, зрозумілі та прості рецепти, навіть для підлітка!))
Дякую за доступно викладений рецепт. Вийшло дуже смачно, тільки тісто трохи потріскало і підсохло зверху. Буду ще пробувати.
Дуже гарний рецепт, все получилось, тісто дуже легко розтягнулося, і після випічки стало хрумким. Начинка була дуже соковита, тепер буду завжди пекти по цьому рецепту. Але на другий раз буду ділити на два штруделя, бо вийшов дуже величезний. Дякую за рецепт :)
Класне тісто! Дякую)
Дуууууже дякую за рецепт, давно шукала, не впевнена була чи вийде, а тут така смакота. Дякую!!!
Катерина, на здоров’я! Рада, що Вам все гарно вдалося :)
Знайшов Ваш рецепт. Даю чоловічу тверду 4 +. Робота з полотенцем не докладно пояснена) Чоловічою твердою рукою розтягнути невдалося.. тим більше полотенце дає просідання і руйнування поверхні тіста, коли начинка викладается. Тому реанімування, нове тісто, витягання начинки з попереднього тіста і пергамент в якості підкладки для згортання допоміг! ух дякую загалом за Натхнення))
Діман, на здоров’я! На скільки я зрозуміла, штрудель все ж таки вдався, якщо 4 з плюсом :) І дякую Вам за докладний відгук!
Дякую за рецепт! Тісто просто прекрасне. Не рвалось, працювати з ним - одне задоволення! навіть не сподівалась, що з першого разу все буде відмінно. Особливо сподобався присмак топленого масла, яким кілька разів змастила штрудель, поки він випікався. НЕПЕРЕВЕРШЕНО. Дякую.
Людмило, на здоров’я! Рада, що рецепт Вам сподобався :)
Дякую за рецепт все получилося смачно.
Готувала по рецепту, все получилося. Лише тісто здається затонке розтягнула (робилися дірочки) але вихід знайшла. ДУЖЕ СМАЧНИЙ! Дякую.
Дуже симачний штрудель!!!
Скажіть будь ласка, чи можна використати це тісто і спекти з маком?
Тісто краще розкачувати на папір пергаментний для випічки, тоді не потрібно використовувати рушник. Це спрощує процес приготування тіста.
Це найкращий рецепт яблучного десерту, який я коли-небудь робила. Дякую за чудовий рецепт) Наступного разу буду на пергаментному папері) Шкода що я раніше не побачила відгук Любові.
Щойно спекла. Якийсь він не такий пишний як на фото. Тісто розказала тонко але під час випікання воно потріскалось. Ще й з пергаменту відділити добре не можу бо тріскається.
Дуже дякую за такий чудовий рецепт))
Рецепт хороший. Пробувала – все вийшло. Але начинку клала тільки з однієї сторони (не розкладала по всій площині). Тоді штрудель більш слоїстий і хрусткий! Дякую за фоторецепт!
Чудовий ідеальний рецепт!!! Вчора вперше пекла шрудель, вийшов мене смачний!!!Дякую!!!
Так, дійсно смачно. Готую тільки по цьому рецепту легко і завжди виходить.
А скільки випікати і при якій температурі?
Юліє, біля передостанньої покрокової фотографії про це написано. Випікати при 190 °С близько 30 хв. Можливо, Ви не прочитали рецепт до кінця? :)
дуже хороший рецепт, дякую! Пишний струдель вийшов!
Галино, дуже рада, що штрудель вдався :)
Хочу попробувати приготувати тісто, лише зупиняє те, що в деяких рецептах, ще додають яйце???
Ліліє, я готувала таке тісто з яйцем і без нього. Без яйця готове тісто мені сподобалось більше, тому саме цей варіант я виклала на сайт.
Дуже смачно!!!
Дякую за рецепт!
Роками печу лише по цьому рецепту, тож бажання шукати инший немає жодного. Завжди прогнозований та чудовий результат. Дякую, Любцю!
Ігор Гарвас, дякую вам за такий гарний відгук :)
Вийшов дуже смачний штрудель. І вперше ре потріскався. Це 4 спроба) вперше по цьому рецепту. Запах в квартирі божественний. Чоловік не любить солодке, але ццей десерт просить пекти ще.
Дякую за такий чудовий рецепт! Штрудель дійсно виходить дуже смачний.