Приготування флонді.
Флонді – традиційна випічка угорських євреїв, що стала візитною карткою всієї Угорщини. Така випічка дуже смачна і ситна, правда, з нею треба трошки “побавитись”, але мені здається, що воно того варте :)
Флонді я випікала у круглій формі діаметром 21 см, також можна скористатися квадратною формою, розміром приблизно 20х17 см.
Просіяне борошно перемішати з цукровою пудрою і сіллю, додати порізане кубиками вершкове масло. Всі ігнредієнти добре перетерти рукою.
В окремій посудині перемішати жовток з холодною водою і додати до перетертого з маслом борошна.
Замісити тісто, загорнути його в поліетиленовий пакет і покласти в холодильник.
Макова начинка. Мак повністю залити окропом, накрити кришкою і залишити на 30-40 хв.
Потім воду злити (можна скористатись дрібним ситом). Мак з цукром перетерти в макогоні до “білого молочка” або скористатися спеціальним млинком для маку. Після цього до маку можна додати кілька столових ложок води і поварити на малому вогні 2-3 хв. Це робиться для того, щоб після випікання макова начинка була більш в’язкою, вологою (якщо можна так сказати).
Горіхова начинка. Горіхи з цукром пропустити через м’ясорубку або скористатися блендером. Додати воду і поварити на невеликому вогні, постійно помішуючи, до повного розчинення цукру.
Яблучна начинка. Яблука помити, очистити від шкірки та серцевини і порізати невеликими шматочками. Порізані яблука перекласти в каструлю, скропити лимонним соком, додати цукор, перемішати і на середньому вогні варити, поки яблука не пустять сік і трохи не зм’якнуть.
Після того яблука трохи пом’яти м’ялкою чи ложкою, додати корицю і перемішати.
Тісто вийняти з холодильника, добре вимісити і розділити на чотири частини.
Потім кожну частину тіста розкачати в круг діаметром 21 см.
На дно форми викласти одну частину тіста.
На тісто – горіхову начинку.
Горіхову начинку покрити другим пластом тіста. Поверх нього викласти макову начинку.
Макову начинку покрити третім пластом тіста. На тісто викласти яблучну начинку. Якщо яблучна начинка надто волога, тісто попередньо бажано присипати панірувальними сухарями.
Яблука накрити останнім пластом тіста. Тісто змастити жовтком, який попередньо слід розмішати з невеликою кількістю води чи молока (0,5 ст. л.).
Випікати у розігрітій до 190 °С духовці приблизно 50 хв. Потім флонді повністю остудити і залишити на кілька годин, щоб випічка настоялась, можна сміливо залишити наніч. Флонді готове.