Цвєтаєвський яблучний пиріг

Цвєтаєвський яблучний пиріг.
Інгредієнти для тіста:
  • борошно - 250 г
  • маргарин або вершкове масло - 150 г
  • сметана - 100 г (0,5 склянки)
  • розпушувач - 1 ч. л.
Інгредієнти для крему:
  • сметана - 200-250 г
  • яйця - 1 шт.
  • борошно - 2 ст. л.
  • ванільний цукор - 2 ч. л.
  • цукор - 150 г
А також:
  • яблука з кислинкою - 900 г
Цвєтаєвський яблучний пиріг. Інгредієнти.
Приготування цвєтаєвського яблучного пирога. Як мені відомо, видатна російська письменниця Марина Цвєтаєва і її сестра Анастасія частенько пригощали таким пирогом своїх гостей, саме через це з часом пиріг отримав таку назву. Раджу і вам приготувати цей пиріг, бо смачнішої випічки з яблуками я ще не куштувала :).
Пиріг я випікала у роз’ємній формі з високими бортиками, діаметром 26 см.

Просіяне борошно і порошок для печева.
Готуємо тісто. В посудину просіяти борошно, додати до нього розпушувач, перемішати.
До борошна додаємо маргарин.
Потім до борошна викласти порізаний кубиками маргарин чи масло. Все добре перетерти рукою.
Додаємо сметану.
Потім додати сметану…
Готове тісто для пирога.
…і замісити нетуге тісто. Тісто загорнути в поліетиленовий пакет або накрити чистим рушником і покласти в холодильник приблизно на півгодини, поки буде готуватися начинка.
Очищені і порізані яблука.
Порізані яблука очистити від шкірки та серцевини і порізати тоненькими пластинками. Чим тонше будуть порізані яблука, тим ніжнішою вийде начинка пирога. Ще раз зверну увагу на те, що яблука мають бути кислуваті, інакше пиріг вийде надто солодкий, млосний, якщо можна так сказати.
Додаємо злегка збите яйце до сметани з цукром.
Готуємо крем. В посудину викласти сметану, цукор та ванільний цукор. В окремій невеликій посудині збити яйце до однорідного стану і додати до сметани та цукру. Все ретельно перемішати.
Додаємо борошно до крему.
Потім додати борошно і добре збити вінчиком чи міксером, щоб не було грудочок.
Викладаємо розкачане тісто у форму.
Тісто вийняти з холодильника і на присипаній борошном стільниці розкачати його у досить великий круг, що більший за розмір форми приблизно на 10 см. Розкачане тісто викласти у форму і сформувати досить високі бортики, приблизно 5 см.
На тісто викладаємо яблука.
На тісто викласти яблука, як на фото.
Заливаємо яблука кремом.
Яблука рівномірно залити кремом, потім злегка струснути форму, щоб крем заповнив порожнини.
Цвєтаєвський яблучний пиріг готовий.
Випікати пиріг у розігрітій до 180 °С духовці приблизно 45 хв., поки крем не загусне. Потім пиріг повністю охолодити і тільки після цього розрізати його на шматки і подавати достолу. Особливо добре така випічка смакує після того, як кілька годин побуде в холодильнику. Цвєтаєвський яблучний пиріг готовий.
Сподіваюсь, Вам сподобається. Смачного!
Кількість переглядів: 65960
Автор рецепту: Люба
Дата додавання: 2014-04-04
Поділіться рецептом з друзями :)

Коментарі до цього рецепта (30):Аня | 2014-05-09
А який сорт яблук ви брали для цього пирога?
Люба | 2014-05-09
Аня, здається це були яблука сорту Симиренка.
Надя | 2014-05-19
Дуже дякую за такий рецепт. Прекрасний варіант яблучного пляцка:)
Людмила | 2014-06-23
Який розмір форми?
Люба | 2014-06-23
В передмові до рецепту написано – 26 см. :)
Лілія | 2014-10-09
Вийшло дуже смачно! Рекомендую всім!!!
Оксана | 2014-10-13
Дуже смачний пиріг. Вже один раз пекла і зараз знову зроблю. Дякую за рецепт!!
Люба | 2014-10-13
На здоров’я :)
Мирослава | 2014-12-06
Досить смачний пиріг, навіть не сподівалась. Дітям сподобався.
Яна | 2015-12-18
Дуже смачно!
Людмила | 2016-07-17
А якщо спробувати замість яблук вишні? Як ви думаєте, що буде ? :)
Люба | 2016-07-18
Людмило, впевнена, що з вишнями теж буде смачно :)
Ірина | 2016-09-05
Скажіть будьласка, чи можна використовувати домашню сметану?
Люба | 2016-09-05
Так, можна.
Лілія | 2016-09-25
Дякую, за рецепт*) він чудовий! сім’ї сподобався.
Люба | 2016-09-26
Прошу :)
Людмила | 2016-11-02
А як спечеться, яблука повинні бути м’ягенькі? Бо я печу, крем загустів давно, а яблука хрустять.
Люба | 2016-11-03
Людмило, чим тонкіше нарізати яблука, тим м’якішими вони будуть після випікання.
Наталія | 2018-03-27
Дуже смачний пиріг! І рецепт простий! З ним без проблем впоралася і смакувала вся сім'я! Дякую!
Люба | 2018-03-28
Наталіє, на здоров’ячко :)
Оля | 2018-07-14
Форму чимось змащувати потрібно?
Люба | 2018-07-15
Не обов’язково, оскільки тісто містить достатньо жиру.
Віра | 2018-08-26
Пиріг просто смакота! Але, як для мене, навіть трохи засолодкий.
Нелля | 2018-09-15
Вітаю Вас! Підкажіть, будь-ласка, чи сметану можна замінити густим йогуртом або вершками? Греки сметани не вживають, тому знайти її трохи проблематично.
Люба | 2018-09-16
Нелля, я думаю, що сметану в даному випадку краще замінити густим йогуртом.
Люба | 2018-12-17
Моя невістка пекла цей пиріг. Я їла. Він блискучий! Дякую за рецепт!
Люба | 2018-12-18
Люба, на здоров’я :)
Наталя | 2019-09-30
Трохи здивувало, що в рецепті тіста немає цукру. Яблука не дуже пропеклися, хрумтіли. Загалом, смачно.
Тетяна | 2021-10-08
Чудовий пиріг, неймовірна смакота. Пекла з айвою, то трошки цукру було малувато. Прийшлось зверху пудрою присипати. Дякую за чудовий рецепт.
Люба | 2021-10-09
Тетяно, на здоров'я :)
Додати Ваш коментар:

Введіть символи з картинки:*

UA RU
Нагору