Цвєтаєвський яблучний пиріг
Інгредієнти для тіста:
- борошно - 250 г
- маргарин або вершкове масло - 150 г
- сметана - 100 г (0,5 склянки)
- розпушувач - 1 ч. л.
Інгредієнти для крему:
- сметана - 200-250 г
- яйця - 1 шт.
- борошно - 2 ст. л.
- ванільний цукор - 2 ч. л.
- цукор - 150 г
А також:
- яблука з кислинкою - 900 г
Приготування цвєтаєвського яблучного пирога. Як мені відомо, видатна російська письменниця Марина Цвєтаєва і її сестра Анастасія частенько пригощали таким пирогом своїх гостей, саме через це з часом пиріг отримав таку назву. Раджу і вам приготувати цей пиріг, бо смачнішої випічки з яблуками я ще не куштувала :).
Пиріг я випікала у роз’ємній формі з високими бортиками, діаметром 26 см.
Готуємо тісто. В посудину просіяти борошно, додати до нього розпушувач, перемішати.
Потім до борошна викласти порізаний кубиками маргарин чи масло. Все добре перетерти рукою.
Потім додати сметану…
…і замісити нетуге тісто. Тісто загорнути в поліетиленовий пакет або накрити чистим рушником і покласти в холодильник приблизно на півгодини, поки буде готуватися начинка.
Порізані яблука очистити від шкірки та серцевини і порізати тоненькими пластинками. Чим тонше будуть порізані яблука, тим ніжнішою вийде начинка пирога. Ще раз зверну увагу на те, що яблука мають бути кислуваті, інакше пиріг вийде надто солодкий, млосний, якщо можна так сказати.
Готуємо крем. В посудину викласти сметану, цукор та ванільний цукор. В окремій невеликій посудині збити яйце до однорідного стану і додати до сметани та цукру. Все ретельно перемішати.
Потім додати борошно і добре збити вінчиком чи міксером, щоб не було грудочок.
Тісто вийняти з холодильника і на присипаній борошном стільниці розкачати його у досить великий круг, що більший за розмір форми приблизно на 10 см. Розкачане тісто викласти у форму і сформувати досить високі бортики, приблизно 5 см.
На тісто викласти яблука, як на фото.
Яблука рівномірно залити кремом, потім злегка струснути форму, щоб крем заповнив порожнини.
Випікати пиріг у розігрітій до 180 °С духовці приблизно 45 хв., поки крем не загусне. Потім пиріг повністю охолодити і тільки після цього розрізати його на шматки і подавати достолу. Особливо добре така випічка смакує після того, як кілька годин побуде в холодильнику. Цвєтаєвський яблучний пиріг готовий.
Сподіваюсь, Вам сподобається. Смачного!
Кількість переглядів: 68740
Автор рецепту: Люба
Дата додавання: 2014-04-04
Поділіться рецептом з друзями :)
Коментарі до цього рецепта (30):А який сорт яблук ви брали для цього пирога?
Аня, здається це були яблука сорту Симиренка.
Дуже дякую за такий рецепт. Прекрасний варіант яблучного пляцка:)
Який розмір форми?
В передмові до рецепту написано – 26 см. :)
Вийшло дуже смачно! Рекомендую всім!!!
Дуже смачний пиріг. Вже один раз пекла і зараз знову зроблю. Дякую за рецепт!!
Досить смачний пиріг, навіть не сподівалась. Дітям сподобався.
Дуже смачно!
А якщо спробувати замість яблук вишні? Як ви думаєте, що буде ? :)
Людмило, впевнена, що з вишнями теж буде смачно :)
Скажіть будьласка, чи можна використовувати домашню сметану?
Дякую, за рецепт*) він чудовий! сім’ї сподобався.
А як спечеться, яблука повинні бути м’ягенькі? Бо я печу, крем загустів давно, а яблука хрустять.
Людмило, чим тонкіше нарізати яблука, тим м’якішими вони будуть після випікання.
Дуже смачний пиріг! І рецепт простий! З ним без проблем впоралася і смакувала вся сім'я! Дякую!
Наталіє, на здоров’ячко :)
Форму чимось змащувати потрібно?
Не обов’язково, оскільки тісто містить достатньо жиру.
Пиріг просто смакота! Але, як для мене, навіть трохи засолодкий.
Вітаю Вас! Підкажіть, будь-ласка, чи сметану можна замінити густим йогуртом або вершками? Греки сметани не вживають, тому знайти її трохи проблематично.
Нелля, я думаю, що сметану в даному випадку краще замінити густим йогуртом.
Моя невістка пекла цей пиріг. Я їла. Він блискучий! Дякую за рецепт!
Трохи здивувало, що в рецепті тіста немає цукру. Яблука не дуже пропеклися, хрумтіли. Загалом, смачно.
Чудовий пиріг, неймовірна смакота. Пекла з айвою, то трошки цукру було малувато. Прийшлось зверху пудрою присипати. Дякую за чудовий рецепт.