Приготування гратену з баклажанів та помідорів.
Для приготування цієї страви я використала форму розміром 30х18х5 см.
![Фото 1 Порізані цибуля та часник.](files/2014/drugi/graten-baklazhaniv-pomidoriv/cyb.jpg)
Цибулю порізати півкільцями або кубиками, часник подрібнити ножем.
![Фото 2 Порізані помідори.](files/2014/drugi/graten-baklazhaniv-pomidoriv/pomidor.jpg)
Помідори опустити на 20 с. в киплячу воду, зняти шкірку і порізати невеликими шматками довільної форми.
![Фото 3 Цибуля та часник смажаться.](files/2014/drugi/graten-baklazhaniv-pomidoriv/cybulia.jpg)
На оливковій олії злегка обсмажити часник з цибулею.
![Фото 4 До цибулі з часником додаємо помідори та листочки базиліку.](files/2014/drugi/graten-baklazhaniv-pomidoriv/tush.jpg)
Додати помідори і порізаний базилік, посолити, накрити кришкою і на невеликому вогні, час від часу помішуючи, тушкувати приблизно 15 хв.
![Фото 5 Тушкуємо помідори.](files/2014/drugi/graten-baklazhaniv-pomidoriv/pom-tush.jpg)
Якщо помідори пустять багато соку, їх слід потушкувати ще 5 хв. без кришки, щоб випарувалась зайва рідина.
![Фото 6 Нарізані кружальцями баклажани.](files/2014/drugi/graten-baklazhaniv-pomidoriv/baklazhani.jpg)
Поки помідори тушкуються, помиті баклажани нарізати кружальцями товщиною 5-7 мм. Кружальця баклажанів посолити з кожного боку і залишити на 8-10 хв., щоб вони пустили сік. Після цього баклажани просушити паперовим рушничком.
![Фото 7 Баклажани смажаться.](files/2014/drugi/graten-baklazhaniv-pomidoriv/bak-smazh.jpg)
Потім баклажани обсмажити на змащеній оливковою олією сковорідці до рум’яної скоринки. Баклажани слід смажити швидко на великому вогні, щоб вони не стали дуже м’якими.
![Фото 8 Тертий пармезан.](files/2014/drugi/graten-baklazhaniv-pomidoriv/sir.jpg)
Сир натерти на дрібній терці.
![Фото 9 Шар томатного соусу.](files/2014/drugi/graten-baklazhaniv-pomidoriv/sous.jpg)
Форму змастити оливковою олією. Тушковані помідори і пармезан поділити на три частини, обсмажені баклажани – на дві. На дно форми викласти третину тушкованих помідорів.
![Фото 10 Шар баклажанів.](files/2014/drugi/graten-baklazhaniv-pomidoriv/bakl.jpg)
На помідори – половину обсмажених баклажанів, поперчити.
![Фото 11 Шар сиру.](files/2014/drugi/graten-baklazhaniv-pomidoriv/sir1.jpg)
Баклажани зверху присипати третиною тертого пармезану.
![Фото 12 Другий шар томатного соусу.](files/2014/drugi/graten-baklazhaniv-pomidoriv/pom1.jpg)
Знову викласти частину помідорів.
![Фото 13 Другий шар баклажанів.](files/2014/drugi/graten-baklazhaniv-pomidoriv/bak1.jpg)
Поверх – баклажани, що залишилися, поперчити.
![Фото 14 Другий шар сиру.](files/2014/drugi/graten-baklazhaniv-pomidoriv/sir2.jpg)
Притрусити сиром.
![Фото 14 Останній шар помідорів.](files/2014/drugi/graten-baklazhaniv-pomidoriv/pom2.jpg)
Сир покрити помідорами, що залишились.
![Фото 15 Останній шар сиру.](files/2014/drugi/graten-baklazhaniv-pomidoriv/sir3.jpg)
І на кінець, гратен присипати рештками сиру.
![Фото 16 Гратен з баклажанів та помідорів готовий.](files/2014/drugi/graten-baklazhaniv-pomidoriv/gotovo.jpg)
Форму зі стравою помістити у розігріту до 200 °С духовку і випікати 15-20 хв. до рум’яної скоринки. Готову страву можна прикрасити листочками базиліку. Гратен з баклажанів та помідорів готовий.