Приготування.
Крамбл – чудовий англійський десерт із запечених ягід чи фруктів під хрустким шаром штрейзеля. Спочатку крамбл готували тільки з яблук. Сьогодні ж існує безліч варіантів цієї страви: з різноманітними фруктами (яблука, груші, персики, банани і ін.) і ягодами (вишня, полуниця, слива, смородина, малина, журавлина і ін.). Штрейзель також часто урізноманітнюють всілякими додатковими компонентами: вівсяні пластівці, горіхи, мюслі, сухофрукти, кокосова стружка і т. п. Я ж пропоную приготувати дуже смачний крамбл (від відомого британського кухаря Гордона Рамзі) з яблуками, карамеллю і журавлиною. Але на цьому раджу не зупинятись, а експерементувати – і щоразу отримувати цікавий десерт з новим оригінальним смаком :)
![Фото 1 Натерті яблука.](files/2014/vypichka/yabluchnyj-krumbl/yabluka.jpg)
Готуємо начинку. Два яблука натерти на крупній терці.
![Фото 2 Порізані яблука.](files/2014/vypichka/yabluchnyj-krumbl/yab-porizani.jpg)
Решту яблук порізати невеликими шматочками, як на фото.
![Фото 3 Цукор, ванільний цукор та кориця.](files/2014/vypichka/yabluchnyj-krumbl/cuk.jpg)
На розігріту сковорідку викласти цукор (2-3 ст. л.), корицю і ванільний цукор.
![Фото 4 Карамель.](files/2014/vypichka/yabluchnyj-krumbl/karamel.jpg)
Постійно помішуючи, на невеликому вогні повністю розтопити цукор і довести до кипіння.
![Фото 5 Натерті яблука в карамелі.](files/2014/vypichka/yabluchnyj-krumbl/yab-karam.jpg)
Як тільки карамель закипить, – викласти в сковорідку натерті яблука, перемішати і, помішуючи, потримати на малому вогні 5 хв.
![Фото 6 Додаємо порізані яблука.](files/2014/vypichka/yabluchnyj-krumbl/karamelizovani.jpg)
Потім до карамельно-яблучного пюре додати нарізані шматками яблука, перемішати і відставити з вогню.
![Фото 7 Викладаємо яблука у форму і додаємо журавлину.](files/2014/vypichka/yabluchnyj-krumbl/formi.jpg)
Вміст сковорідки рівномірно викласти у змащену вершковим маслом форму. Зверху посипати сушеною журавлиною.
![Фото 8 Додаємо цедру і сік лимона.](files/2014/vypichka/yabluchnyj-krumbl/lym-sik.jpg)
Потім яблука притрусити натертою лимонною цедрою і рівномірно полити лимонним соком.
![Фото 9 Борошно, цукор, кориця та масло.](files/2014/vypichka/yabluchnyj-krumbl/1.jpg)
Готуємо штрейзель (пісочні крихти). В миску просіяти борошно, додати цукор, корицю і розм’якле масло.
![Фото 10 Крихти.](files/2014/vypichka/yabluchnyj-krumbl/2.jpg)
Все добре перетерти рукою, щоб утворилися крихти, як на фото.
![Фото 11 Додаємо вівсяні пластівці.](files/2014/vypichka/yabluchnyj-krumbl/3.jpg)
Потім додати вівсяні пластівці і добре перемішати.
![Фото 12 Посипаємо яблучну суміш крихтами.](files/2014/vypichka/yabluchnyj-krumbl/kryhty.jpg)
Пісочні крихти з вівсяними пластівцями викласти зверху на яблука.
![Фото 13 Яблучний крамбл з карамеллю та журавлиною готовий.](files/2014/vypichka/yabluchnyj-krumbl/gotovo.jpg)
Форму з яблучним крамблом помістити в розігріту до 200 °С духовку і випікати приблизно 30 хв. Яблучний крамбл з карамеллю та журавлиною готовий.