Приготування тушкованої капусти з м’ясом, грибами та чорносливом.
Надзвичайно смачна національна страва польської кухні, яка вже давно стала популярною і за межами Польщі. По суті, бігос – це та ж сама тушкована капуста з м’ясом, до якої ще додають чорнослив, гриби, різні копченості. Існує багато варіантів цієї страви, я ж пропоную приготувати її за моїм улюбленим рецептом.
До речі, в Польщі бігос завжди готують у дуже великій кількості, потім страву порційно заморожують. Вважається, що після розморожування бігос смакує якнайкраще.
Гриби залити водою і залишити на 1-1,5 год., щоб вони розм’якли і не гірчили. Потім гриби слід добре промити і відтиснути від рідини.
Цибулю нарізати півкільцями або дрібніше.
М’ясо розділити на шматки не дуже малого розміру.
Квашену капусту відтиснути від соку і, за бажанням, трохи подрібнити ножем.
Білокачанну капусту нашаткувати.
У казанку чи в каструлі з товстим дном розігріти трохи олії. Викласти порізану цибулю і, помішуючи, смажити на середньому вогні приблизно 5 хв.
Потім додати м’ясо і на середньому вогні смажити 20 хв., час від часу помішуючи, щоб м’ясо з цибулею не підгоріло.
Після цього викласти квашену капусту, перемішати, додати трошки води (100-150 мл), накрити кришкою і тушкувати на малому вогні 15-20 хв.
Далі викласти нашатковану білокачанну капусту, посолити, накрити кришкою і перемішати через 5-10 хв., коли капуста трохи зм’якне.
Слідом додати гриби, перемішати і тушкувати на малому вогні, накривши кришкою, приблизно 1,5 год. Час від часу страву слід помішувати і, при потребі, додавати потрошки воду.
На кінець до страви додати чорнослив, який перед цим слід помити. Все перемішати, накрити кришкою і тушкувати ще 30 хв.
До столу страву подавати гарячою. Бігос готовий.