Приготування. Кіш лорен.
Кіш лорен – французький відкритий пиріг, що складається з рубленого чи пісочного тіста і простої начинки, до складу якої входять бекон, яйця та вершки. Зверху кіш ще часто посипають тертим сиром. Я теж так зробила, хоча, на скільки мені відомо, класична версія пирога цього не передбачає. Традиційно кіш лорен подають до столу гарячим або теплим, але в холодному вигляді він теж дуже гарно смакує :)
Цей пиріг я випікала у формі діаметром 24 см.
Готуємо тісто. У миску просіяти борошно, додати сіль, цукор і порізане кубиками вершкове масло, перетерти руками до крихти.
Додати кілька ложок холодної води…
… і замісити м’яке, ніжне тісто. Тісто загорнути в харчову плівку і помістити в холодильник на 30 хв.
На присипаній борошном стільниці розкачати тісто товщиною 4-5 мм, помістити його у форму для випікання і сформувати бортики висотою 4,5-5 см. Тісто наколоти виделкою.
Нагадаю, що кіш я випікала у формі діаметром 24 см.
Тісто застелити папером для випічки і всередину форми всипати рис, квасолю чи горох. Це робиться для того, щоб під час випікання тісто не здувалося, а бортики не опускались. Форму помістити у розігріту до 180 °С духовку на 10 хв. Потім форму з тістом вийняти з духовки, забрати папір з горохом і помістити в духовку ще на 10 хв.
Готуємо начинку. Бекон чи копчену грудинку порізати смужками.
Викласти на розігріту суху сковорідку і смажити на середньому вогні приблизно 5 хв.
Сир натерти на терці.
Яйця збити вінчиком до однорідного стану.
Додати вершки, мускатних горіх, чорний мелений перець і сіль, перемішати. Солити слід обережно (приблизно 1 / 3 ч. л.), оскільки грудинка і сир, що підуть в начинку, вже є добре солені.
На дно спеченої основи для пирога викласти грудинку …
… і акуратно залити яєчно-вершковою сумішшю.
Зверху рівномірно викласти половину натертого сиру.
Кіш помістити до розігрітої до 180 °С духовки і випікати 25 хв. Потім на пиріг рівномірно викласти решту сиру і випікати ще приблизно 20 хв. За цей час начинка має загуснути і гарно підрум’янитись. Кіш вийняти з форми і через 15-20 хв. можна подавати до столу.