Пляцок «Ейфорія»
Шоколадний бісквіт:
- кава еспресо - 120 мл
- какао-порошок - 40 г
- жовтки - 4 шт.
- білки - 6 шт.
- цукор - 120г + 30г
- олія соняшникова рафінована - 80 мл
- пшеничне борошно в/г - 140 г
- розпушувач до тіста - 1,5 ч. л.
Маковий корж:
- мак сухий цілісний - 150 г
- горіхи (грецький, фундук і/чи мигдаль) - 100 г
- вершкове масло - 100 г
- білки - 4 шт.
- жовтки - 4 шт.
- цукор - 100г + 50г
Крем:
- жирні вершки (33%) - 170 мл
- чорний шоколад - 200 г
- вершкове масло - 170 г
- варене згущене молоко - 370 г
Приготування пляцка «Ейфорія».
Чудовий шоколадно-маковий пляцок – «Ейфорія» до святкового великоднього столу. Запевняю, – гості оцінять і ви будете задоволені :)
Для приготування пляцка я використовувала форму розміром 29х22 см.
Готуємо шоколадний бісквіт. Зварити еспресо, додати какао-порошок, ретельно перемішати і вистудити.
Жовтки розтерти з цукром (120 г) до посвітління.
До жовтків додати кавову суміш і олію, перемішати.
Окремо змішати просіяне борошно і розпушувач.
Борошно поступово додати в кавово-жовткову суміш, ретельнно перемішуючи.
Білки збити в густу піну, додати решту цукру (30 г) і продовжити збивати до стійких піків.
Потім білки в декілька прийомів ввести в тісто, акуратно перемішуючи.
Тісто вилити в форму, застелену папером для випічки, і помістити в заздалегідь розігріту до 170 °С духовку. Випікати бісквіт приблизно 30 хв., до «сухого сірника». Спечений бісквіт ще 5-10 хв. потримати у вимкненій духовці з трошки привідкритими дверцями. Потім викласти його на решітку і вистудити.
Тепер готуємо маковий корж. Вершкове масло збити з цукром (100 г). По одному ввести жовтки, продовжуючи збивати міксером.
До жовтково-масляної суміші додати сухий цілісний мак і заздалегідь трохи подрібнені та обсмажені горіхи (я використовувала грецький горіх і фундук). Перемішати.
Окремо збити білки в густу піну, додати цукор (50 г) і продовжити збивати міксером до стійких піків.
Білки ввести в декілька прийомів, акуратно перемішуючи, в жовтково-масляну масу з горіхами і маком.
Масу вилити у форму, застелену папером для випічки і випікати у заздалегідь розігрітій до 170 °С духовці приблизно 25 хв., до «сухого сірника».
Готуємо крем. Жирні вершки довести до кипіння, відставити з вогню, додати поламаний на шматки чорний шоколад. Перемішати до однорідної маси і повністю вистудити.
Розм’якле вершкове масло збити міксером і по ложці ввести варене згущене молоко, продовжуючи збивати.
Потім, так само по ложці, ввести охолоджені вершки з шоколадом. Крем готовий.
Шоколадний бісквіт поздовжньо розрізати на два коржі і перекласти пляцок в наступному порядку: …
…шоколадний корж - крем - маковий корж - крем - шоколадний корж. Зверху пляцок змастити невеликою кількістю крему, і, за бажанням, посипати подрібненими горішками. Пляцок помістити в холодильник на 5-6 год. або наніч. Пляцок «Ейфорія» готовий.
Сподіваюсь, Вам сподобається. Смачного!
Кількість переглядів: 110872
Автор рецепту: Люба
Дата додавання: 2017-04-10
Поділіться рецептом з друзями :)
Коментарі до цього рецепта (29):Просто сказати, що пляцок прекрасний, – це не сказати нічого! Любо, дякую вам за все те, що ви робите,я думаю, кожен побачить скільки душі ви вкладаєте в цей сайт! Дякую Вам!
Дякую Вам за такий позитивний відгук :)
Дуже добрий пляцок – спробували на Великдень!
Пляцок шикарний!!! Велике спасибі. Чи могли б ви дати рецепт бисквіта в мене чомусь западає в середину хочу дуже ніжний бисквіт буду дуже вдячна...
Уляно, на здоров’ячко! Ось
тут перевірений мною рецепт класичного, дуже ніжного і пухкого бісквітного тіста, який завжди мені вдається. Ну і щоб зменшити ймовірність осідання бісквіта, хочу Вам порадити: щойно спечений бісквіт не виймайте одразу з духовки, а залишіть у вимкненій духовці з трішки привідкритими дверцятами ще на 10 хв., оскільки різкий перепад температури теж може бути однією з причин осідання бісквіту після випікання. Сподіваюсь, скориставшись вище поданим рецептом у Вас вийде смачний і ніжний бісквіт.
Скажіть, будь-ласка, який розмір форми.
Галино, розмір форми 29х22 см. До речі, в передмові до рецепту про це написано ;)
Дуже вкусний пляцок. Гарно їсти з кавою або з чимось іншим.
Кава повина бути заварна чи розчина?
Інно, це має бути міцна заварна кава.
Дуже вдячна вам за рецепт. Торт Ейфорія являється одним з моїх улюблених!!!
Як правильно приготувати еспресо? Скільки дати заварної кави на 120мл води?
Олено, для приготування однієї порції еспресо потрібно взяти 7 г меленої кави на 30 мл води. На 120 мл води потрібно взяти 28 г кави.
Дуже смачний і по-справжньому святковий торт. Виглядає шикарно у розрізі! Насичений кавово- шоколадний смак! Дякую за
чудовий рецепт!
Доброго дня, пляцок виглядає дуже смачно і гарно, хочу його спекти бабусі на день народження, тільки в вас який діаметр форми? Дякую.
Отакар, в передмові до рецепта про це написано :)
Так, вибачаюсь.. пляцок дуже смачний, сьогодні готую вдруге.. Дякую за рецепт!
Надзвичайно смачний торт. Вперше в оригіналі співпав з тим що вийшло. Бо зазвичай картинка супер. А спечеш((
Щиро Вам вдячна!!!
Пляцок просто неймовірний !!! Крем дуже смачний !!! Всім гостям дуже подобався , я б назвала його ТОРТОМ !!! Дякую за рецепт!!!!
Спекла, дуже смачний пляцок. Скажіть , будь ласка, в мене залишився крем, чи можна його заморозити?
Оксано, сама ніколи до цього не вдавалась, але, на скільки мені відомо, – можна.
Як на мене, пляцок занадто солодкий і шоколадний. Чоловікові взагалі не сподобався...
А чому 4 жовтки і 6 білків в бісквіті?
Віка, цей рецепт я взяла з польського сайту, так було вказано в рецепті. Напевно, більше білків для більшої пишності бісквіта.
Пляцок дуже смачний! Це у всіх його сенсах. Пекла перший раз і всі так його хвалили, щей просили рецепт) Аж не хотілось його нікому давати, скажу правду) Дуже дякую за цей прекрасний ніжний, супер шоколадний пляцок. Він створений для тих хто любить дуже шоколадні пляцки.
Оресто, дякую Вам за таку високу оцінку 😊
Треба спробувати.
Дівчата, це пляцок для москалів, як можна паляницю з маком пекти без муки, це колтовець. І самі себе хвалите. Ганьба!!!