Пляцок «Ейфорія»

Пляцок «Ейфорія».
Шоколадний бісквіт:
  • кава еспресо - 120 мл
  • какао-порошок - 40 г
  • жовтки - 4 шт.
  • білки - 6 шт.
  • цукор - 120г + 30г
  • олія соняшникова рафінована - 80 мл
  • пшеничне борошно в/г - 140 г
  • розпушувач до тіста - 1,5 ч. л.
Маковий корж:
  • мак сухий цілісний - 150 г
  • горіхи (грецький, фундук і/чи мигдаль) - 100 г
  • вершкове масло - 100 г
  • білки - 4 шт.
  • жовтки - 4 шт.
  • цукор - 100г + 50г
Крем:
  • жирні вершки (33%) - 170 мл
  • чорний шоколад - 200 г
  • вершкове масло - 170 г
  • варене згущене молоко - 370 г
Пляцок «Ейфорія». Інгредієнти.

Приготування пляцка «Ейфорія».

Чудовий шоколадно-маковий пляцок – «Ейфорія» до святкового великоднього столу. Запевняю, – гості оцінять і ви будете задоволені :)
Для приготування пляцка я використовувала форму розміром 29х22 см.

Суміш еспресо та какао-порошка.
Готуємо шоколадний бісквіт. Зварити еспресо, додати какао-порошок, ретельно перемішати і вистудити.
Жовтки розтерті з цукром.
Жовтки розтерти з цукром (120 г) до посвітління.
Змішуємо кавову і жовткову суміші.
До жовтків додати кавову суміш і олію, перемішати.
Змішуємо борошно та розпушувач.
Окремо змішати просіяне борошно і розпушувач.
Додаємо борошно в кавово-жовткову суміш.
Борошно поступово додати в кавово-жовткову суміш, ретельнно перемішуючи.
Збиті білки.
Білки збити в густу піну, додати решту цукру (30 г) і продовжити збивати до стійких піків.
Вводимо білки в тісто.
Потім білки в декілька прийомів ввести в тісто, акуратно перемішуючи.
Тісто у формі.
Тісто вилити в форму, застелену папером для випічки, і помістити в заздалегідь розігріту до 170 °С духовку. Випікати бісквіт приблизно 30 хв., до «сухого сірника». Спечений бісквіт ще 5-10 хв. потримати у вимкненій духовці з трошки привідкритими дверцями. Потім викласти його на решітку і вистудити.
Вводимо збите масло жовтки.
Тепер готуємо маковий корж. Вершкове масло збити з цукром (100 г). По одному ввести жовтки, продовжуючи збивати міксером.
Додаємо до масляної маси мак та горіхи.
До жовтково-масляної суміші додати сухий цілісний мак і заздалегідь трохи подрібнені та обсмажені горіхи (я використовувала грецький горіх і фундук). Перемішати.
Збиваємо білки.
Окремо збити білки в густу піну, додати цукор (50 г) і продовжити збивати міксером до стійких піків.
Вводимо білки в жовтково-масляну суміш.
Білки ввести в декілька прийомів, акуратно перемішуючи, в жовтково-масляну масу з горіхами і маком.
Випікаємо маковий корж.
Масу вилити у форму, застелену папером для випічки і випікати у заздалегідь розігрітій до 170 °С духовці приблизно 25 хв., до «сухого сірника».
Розтоплюємо шоколад у вершках.
Готуємо крем. Жирні вершки довести до кипіння, відставити з вогню, додати поламаний на шматки чорний шоколад. Перемішати до однорідної маси і повністю вистудити.
Додаємо згущене молоко до масла.
Розм’якле вершкове масло збити міксером і по ложці ввести варене згущене молоко, продовжуючи збивати.
Додаємо вершки з шоколадом до масляної суміші.
Потім, так само по ложці, ввести охолоджені вершки з шоколадом. Крем готовий.
Розрізаємо шоколадний бісквіт.
Шоколадний бісквіт поздовжньо розрізати на два коржі і перекласти пляцок в наступному порядку: …
Пляцок «Ейфорія» готовий.
…шоколадний корж - крем - маковий корж - крем - шоколадний корж. Зверху пляцок змастити невеликою кількістю крему, і, за бажанням, посипати подрібненими горішками. Пляцок помістити в холодильник на 5-6 год. або наніч. Пляцок «Ейфорія» готовий.
Сподіваюсь, Вам сподобається. Смачного!
Кількість переглядів: 58131
Автор рецепту: Люба
Дата додавання: 2017-04-10
Поділіться рецептом з друзями :)

Коментарі до цього рецепта (27):Елеонора | 2017-04-11
Просто сказати, що пляцок прекрасний, – це не сказати нічого! Любо, дякую вам за все те, що ви робите,я думаю, кожен побачить скільки душі ви вкладаєте в цей сайт! Дякую Вам!
Люба | 2017-04-12
Дякую Вам за такий позитивний відгук :)
Лілія | 2017-04-18
Дуже добрий пляцок – спробували на Великдень!
Уляна | 2017-05-11
Пляцок шикарний!!! Велике спасибі. Чи могли б ви дати рецепт бисквіта в мене чомусь западає в середину хочу дуже ніжний бисквіт буду дуже вдячна...
Люба | 2017-05-11
Уляно, на здоров’ячко! Ось тут перевірений мною рецепт класичного, дуже ніжного і пухкого бісквітного тіста, який завжди мені вдається. Ну і щоб зменшити ймовірність осідання бісквіта, хочу Вам порадити: щойно спечений бісквіт не виймайте одразу з духовки, а залишіть у вимкненій духовці з трішки привідкритими дверцятами ще на 10 хв., оскільки різкий перепад температури теж може бути однією з причин осідання бісквіту після випікання. Сподіваюсь, скориставшись вище поданим рецептом у Вас вийде смачний і ніжний бісквіт.
Галина | 2017-08-22
Скажіть, будь-ласка, який розмір форми.
Люба | 2017-08-23
Галино, розмір форми 29х22 см. До речі, в передмові до рецепту про це написано ;)
Крістіна | 2017-09-23
Дуже вкусний пляцок. Гарно їсти з кавою або з чимось іншим.
Інна | 2017-10-22
Кава повина бути заварна чи розчина?
Люба | 2017-10-23
Інно, це має бути міцна заварна кава.
Тетяна | 2017-12-15
Дуже вдячна вам за рецепт. Торт Ейфорія являється одним з моїх улюблених!!!
Олена | 2018-05-22
Як правильно приготувати еспресо? Скільки дати заварної кави на 120мл води?
Люба | 2018-05-22
Олено, для приготування однієї порції еспресо потрібно взяти 7 г меленої кави на 30 мл води. На 120 мл води потрібно взяти 28 г кави.
Лілія | 2018-08-04
Дуже смачний і по-справжньому святковий торт. Виглядає шикарно у розрізі! Насичений кавово- шоколадний смак! Дякую за чудовий рецепт!
Люба | 2018-08-05
Ліліє, на здоров’я :)
Отакар | 2018-11-14
Доброго дня, пляцок виглядає дуже смачно і гарно, хочу його спекти бабусі на день народження, тільки в вас який діаметр форми? Дякую.
Люба | 2018-11-15
Отакар, в передмові до рецепта про це написано :)
Отакар | 2018-12-07
Так, вибачаюсь.. пляцок дуже смачний, сьогодні готую вдруге.. Дякую за рецепт!
Віта | 2019-01-04
Надзвичайно смачний торт. Вперше в оригіналі співпав з тим що вийшло. Бо зазвичай картинка супер. А спечеш(( Щиро Вам вдячна!!!
Наталія | 2019-01-11
Пляцок просто неймовірний !!! Крем дуже смачний !!! Всім гостям дуже подобався , я б назвала його ТОРТОМ !!! Дякую за рецепт!!!!
Оксана | 2019-04-27
Спекла, дуже смачний пляцок. Скажіть , будь ласка, в мене залишився крем, чи можна його заморозити?
Люба | 2019-04-28
Оксано, сама ніколи до цього не вдавалась, але, на скільки мені відомо, – можна.
Оксана | 2019-10-20
Як на мене, пляцок занадто солодкий і шоколадний. Чоловікові взагалі не сподобався...
Віка | 2019-11-23
А чому 4 жовтки і 6 білків в бісквіті?
Люба | 2019-11-24
Віка, цей рецепт я взяла з польського сайту, так було вказано в рецепті. Напевно, більше білків для більшої пишності бісквіта.
Ореста | 2020-01-09
Пляцок дуже смачний! Це у всіх його сенсах. Пекла перший раз і всі так його хвалили, щей просили рецепт) Аж не хотілось його нікому давати, скажу правду) Дуже дякую за цей прекрасний ніжний, супер шоколадний пляцок. Він створений для тих хто любить дуже шоколадні пляцки.
Люба | 2020-01-10
Оресто, дякую Вам за таку високу оцінку 😊
Додати Ваш коментар:

Введіть символи з картинки:*

Російська Українська
Нагору