Плов
Інгредієнти:
- рис круглозерний - 800 г
- м'ясо (яловичина, свинина, баранина) в мене свинина - 500 г
- морква - 500 г
- цибуля - 500 г
- часник - 2 великі головки
- барбарис - 2 ч. л.
- зіра - 2 ч. л.
- червоний пекучий перець - 1-1,5 ч. л.
- олія - 200 г
- сіль - 2 ст. л без вершка
Приготування плову:
Плов в нашій сім'ї користується великою популярністю. Тому готую його з великим задоволенням. Але так було не завжди. До цього – безліч експериментів і спроб..., поки не натрапила на рецепт плову по-узбецьки, який зараз вам і пропоную. Правда, до цього рецепту я внесла деякі корективи, та тільки для того, щоб зробити його більш доступним у приготуванні в умовах нашої місцевості (не в кожному місті, селі знайдеться баранина і курдючне сало :-) ). Тому пловом по-узбецьки я його, все ж таки, назвати не ризикну, хоча технологія приготування витримана на 100 % =).
Плов бажано готувати в чавунній посуді (сотейник, казан). В сотейник налити олію і на великому вогні розжарити її. Якщо м'ясо з кісточкою, то в першу чергу слід обсмажити кісточку. Це додасть плову більш насиченого аромату і кольору. Якщо м'ясо без кістки, то переходимо до наступного кроку.
Цибулю почистити і нарізати півкільцями.
Моркву почистити, нарізати соломкою.
Мясо нарізати крупними шматками.
З сотейника вийняти обсмажену кістку (вона більше не знадобиться), викласти в розжарену олію цибулю і на великому вогні смажити до золотистого кольору, постійно помішуючи.
До цибулі додати м'ясо. Його теж смажити на великому вогні, помішуючи, 8-10 хв.
Далі викласти моркву. Наразі з м'ясом і цибулею не перемішувати.
Зменшити газ до середнього і накрити кришкою. Це робиться для того, щоб в процесі приготування морква не втратила своєї цілісності. Тушкувати 3-4 хв.
Зняти кришку, все перемішати і на великому вогні, помішуючи, обсмажити моркву (приблизно 5-7 хв.).
Потім додати спеції – перець, барбарис і зіру.
Посолити.
Головки часнику очистити, зрізати коріння і цілими викласти в сотейник.
Після цього вміст сотейника залити кип'яченою водою так, щоб вона покривала м'ясо. Довести до кипіння, зменшити вогонь до малого і варити 30 хв. Все, що зараз вариться в сотейнику, називається зірвак.
Зірвак має бути значно солоніший, ніж в кінцевому результаті готовий плов (рис забере частину солі).
Рис добре промити (до чистої води). З сотейника вийняти часник, викласти рис і розрівняти його. Рис з м’ясом не розмішувати!
Вміст сотейника акуратно залити кип’яченою водою так, щоб вода покривала рис на 2 см. На великому вогні швидко довести до кипіння і покип’ятити 2-3 хв., щоб зірвак піднявся догори і рис добре ним просякся. Потім зменшити вогонь до середнього і варити, поки рис не вбере воду.
Коли на поверхні рису вже не буде води, за допомогою шумівки згорнути рис гіркою.
Викласти часник і злегка втиснути його в напівготовий рис.
Потім рис накрити мискою (миску втиснути в рис).
Потім зменшити вогонь до найменшого, накрити сотейник кришкою (разом з мискою) і томити рис приблизно 30 хв. Рис дойде до готовності на парі.
Так виглядає нерозмішаний плов в кінці приготування.
Часник забрати, плов акуратно перемішати. Можна подавати до столу. Плов готовий.
Традиційно на сході до плову подають салат з помідорів і цибулі, що має назву
шакароб.
Сподіваюсь, Вам сподобається. Смачного!
Кількість переглядів: 307096
Автор рецепту: Люба
Дата додавання: 2012-02-04
Поділіться рецептом з друзями :)
Коментарі до цього рецепта (114):Люба, класний рецепт як будуть спеції обовязково приготую молодець!
І я обов’язково приготую, бо дуже він привабливий на вигляд!
Готувала за вашим рецептом плов. Таким смачним він в мене ще ніколи не виходив! Велике дякую!!!!!!!
Смачно дякую!
Вже все підготовлено, розпочинаю місію ))))))
Дякую, за вашим рецептом моя кохана дружина готує найсмачніший плов на світі! :)
Олександр, дякую за відгук, мені дуже приємно ))))
Нарешті я знайшла те що шукала дуже довго. Велике спасибі за цю смакоту.
Антоніна, я теж не одразу натрапила на цей рецепт :) Рада, що і вам він сподобався!
рецепт супер іду варити плов
Рецепт чудовий. Плов - смакота неземна) дякую!
супер
Любо, дуже дякую за гарний рецепт. Дещо порушив технологію, але плов вийшов дуже смачним. До речі давно шукав подібний рецепт - якось на мотоциклетному фестивалі бачив, як готували подібним чином, але на жаль не мав можливості запам’ятати. Наразі знаю, дакувати добрій господині ;)
Михалич, дякую вам! Дуже приємно, коли людям подобається те, що ми робимо ))
Дякую за рецепт. Плов дійсно дуже смачний.
Пробував, класний рецепт і чудовий плов :-) Щиро вдячний!
Дякую за гарний рецепт...
Дякую за рецепт. Супер!!! Чому я не натрапив на Вас швидше.
Я готував плов перший раз, але получився він у мене просто шикарний! Дуже дякую за рецепт!!!
Дякую всім за коментарі. Мені дуже приємно :)
Плов бомба.
Готую. Сам, першuй раз - плов, і вuйшов смачний, хоч сам слюсар...!!!
Геніальний рецепт! Дууууже дякую!
Дякую, пані Любо, за рецепт! Готував уперше, але вийшло дуже смачно))
Дякую дуже детально написано. Дуже смачно!!!
А скажіть будь ласка, в другий раз часник викладати той самий, чи новий? Дякую за рецепт.
Олексій, часник викладаємо той самий.
Йду готувати!
Дякую за такий чудовий рецепт! Окреме “дякую” - за щиру українську мову!
Дякую за гарний рецептик! Рис такий розсипчастий получився, аж не віриться що в мене все вийшло))) Ура!)))
Прекрасний рецепт! Плов справді по-східному, колись такий смакувала в Таджикистані. Величезне спасибі Вам!
Дякую за коментарі. Мені дуже приємно, що рецепт вам сподобався :)
Дякую, хазяйка, готую вже 3 раз. Жінці так сподобалось, що буду готувати постійно :-) а на дикій козі просто супер
На дикій козі...? Цікаво було б спробувати :)
Рецепт супер. Я і без приправ готувала дуже смачно получалось спасибі велике.
А я пробував творіння узбецького повара, вот там плов, мммм.... А часничок цей, то взагалі кайф)) дякую за рецепт, обов’язково порадую дружину!!!
Люба, підкажіть будь-ласка, а скільки порцій приблизно виходить?
Ідеальний рецепт. Плов виходить чудовий з першого разу!!!! Дякую автору!
За останні півроку готувала його вже разів 5. Шикарний!
Люба, велика подяка.
Плов просто супер!!! Готую його тільки по вашому рецепту!!
Любо, дуже смачно! Теж трошки порушила процедуру, бо готую в мультиварці. Все вийшло з першого разу, дякую, тепер це улюблена страва у моїй родині.
Я готую так само, але.....в кінці перед закриванням кришкою, посипаю невеликою кількістю родзинок (ізюм). Цей штрих і додає цю саму “ізюмінку” ))
Вже йду на кухню, попробую приготувати, дякую за рецепт!
Дякую, дуже смачно. Готувала ще раз на роботу чоловіку, то прийшов з роботи і казав що просили рецепт.
Дуже радію з того, що нашим гостям подобається те, що ми робимо. Всім велике дякую!
Дуже смачно! Ням-ням!
Дуже дякую,смакота!
Дуже гарний рецепт. Але скажіть будьласка, на скільки літрів потрібен казанок щоб приготувати плов за вашим рецептом?
Я готую плов в казанку на 4 л.
Дуже класний рецепт ) не раз його готувала... все виходе дуже смачно.
Рецепт дуже гарно розписаний, є фото, і страва виходить просто бомбезно! Дякую!!!
Дякую, хороший рецепт..)))
Просто шикарний рецепт) плов вийшов неземний) чоловікові дуже сподобалось,тепер завжди буду його готувати)
Виглядає апетитно....іду готувати)
Дуже смачно виглядає.
Смачний плов. Дякую за рецепт!
Просто краса! Смакота неймовірна! А головне, дуже гарно розписаний рецепт. Вже втретє готую, і пальчики облизую.
Люба дякую, рецепт супер!
Дуже дякую за рецепт. Цей плов неймовірно смачний. Вдався з першого разу і тепер є одною з найулюбленіших страв. Ви просто чарівниця :)
Йду готувати перший раз, дякую.
Краса чарівна Ваш рецепт.
Дуже дякую автору за прекрасний рецепт. Вже дуууже багато разів робила плов саме по цьому рецепту. Смакота неймовірна. Дякую Вам.
Дуже смачний плов і легкий у приготуванні рецепт. Рекомендую всім !!!!
Дякую пані люба дуже. Гарний рецепт плову. Перший раз готував получився дуже смачний!
Раніше не любила плов, але після цього рецепту він став улюбленою стравою, дуже дякую за детальний опис приготування! І це при тому, що до нормальних приправ ще не добралась. Справді дуже смачно виходить)
Дякую.
Якого сорту повинен бути рис. Чи підійде ваговий жовтуватий рис. Дякую.
Ігоре, взагалі то рекомендують готувати плов з рису сорту девзира, але я завжди використовую шліфований білий круглозерний рис. Що стосується описаного Вами рису, то, на жаль, підказати не можу, бо жодного разу його не використовувала.
Дуже-дуже дякую! Плов дуже смачний готую кожний день!!!
Дякую за рецепт, дуже смачний получається плов, готую лише по вашому рецепту!!! Цікаво чи підійде довгий рис?
Так, довгий рис теж підійде.
Дуже дякую за рецепт! Плов получивься ну дууууже смачний! З першого разу получився.
Просто не могла не подякувати за таку смачну страву. Обов’язково приготую ще щось за Вашим рецептом. До речі Ваші чанахи також неперевершені!
Євгеніє, дякую Вам за такий позитивний відгук :)
Готую я вже не вперше і все получається дуже смачно, дякую за рецепт!
На здоров’я :) Рада, що рецепт прийшовся Вам до смаку :)
Щиро вдячна Любочка за такий доступний та смачний рецепт. Ще ніколи не їла такого смачного плову. З великим задоволенням буду готувати його знову і знову. Не одноразово готувала страви за твоїми рецептами і кожного разу знаходжу для себе щось не звичайно смачненьке, ще раз дуже дякую.
Оля, на здоров’ячко! Дуже рада, що плов так сподобався, і дякую за такий щирий відгук :)
Третій рік готую за цим рецептом!!!! Правда ще додаю родзинки без кісточки, щоб рис отримав трішки солодкуватого відтінку.
Дуже сподобався цей плов. Ням ням.
Дуже дякую за рецептик! Це дууууже смачно! Усі хто куштував, просять і собі рецепт ;)
Я дуже цьому рада, дякую за відгук :)
Рецепт казка! Вже кілька разів готую і всім подобається. Дуже дякую.
Просто супер смачний плов))))
Класний рецепт.
По вашому рецепту я написав твір на 12 балів! Дякую :)
Анон, я дуже цьому рада :)
Вчора приготував плов за Вашим рецептом – в казані на вогнищі з дров. ШЕДЕВРАЛЬНО! Саме той плов, що колись їли на Ай-Петрі у місцевих татар – народжених в Узбекістані. Приготував, також, салат, що його Ви рекомендували до плова. Теж чудово – саме аутентичні відчуття. Дякую, буду користуватися Вашими рецептами і іншим рекомендувати!
Вчора приготував плов за Вашим рецептом – в казані на вогнищі з дров. ШЕДЕВРАЛЬНО! Саме той плов, що колись їли на Ай-Петрі у місцевих татар – народжених в Узбекістані. Приготував, також, салат, що його Ви рекомендували до плова. Теж чудово – саме аутентичні відчуття. Дякую, буду користуватися Вашими рецептами і іншим рекомендувати!
Володимире, я дуже рада, що плов Вам сподобався! Дякую за високу оцінку рецепта! Мені дуже приємно :)
Володимире, чудово Вас розумію, сама не раз ловила себе на думці, як смак тієї чи іншої страви може перемістити тебе у просторі та часі :) Дякую за відгук і рекомендації :)
Дякую за чудовий рецепт, неземна смакота, йду готувати знову!!!!))))
Плов бомба, велике дякую!
Реально смачний і класний плов!!!! Рецепт детальний і суперовий, дякую!)
Дякую за смачний рецепт, плов вийшов дуже смачним!
10 років по тому, а Ваш покроковий рецепт все ще популярний:)
Дякуємо!
Руслане, дуже приємно читати Ваш відгук 😊 І Вам дякую, за те, що пам'ятаєте де знайти смачненький рецепт плову 😊