Лігурійський лимонний пиріг з малиною

Лігурійський лимонний пиріг з малиною.
Інгредієнти:
  • борошно - 220 г
  • розпушувач для тіста - 1,5 ч. л.
  • цукор - 150-200 г
  • вершкове масло - 100 г
  • оливкова олія (extra vergine) - 100 г
  • яйця - 4 шт.
  • цедра з двох лимонів
  • сік з половини лимона
  • малина (у мене 200 г)
А також (для прикраси):
  • білок з 1 яйця
  • цукор - 50 г
  • цукрова пудра
  • жменька малини
Лігурійський лимонний пиріг з малиною. Інгредієнти.
Приготування лігурійського лимонного пирога.

Автором цього кулінарного творіння є відомий французький кондитер П’єр Ерме. Свою назву пиріг отримав через лігурійську оливкову олію, що за оригінальним рецептом входить до складу цієї випічки. П’єр Єрме пропонував саме таку олію через її особливо делікатний і витончений смак та аромат. Але якщо лігурійської олії у вас не знайдеться (щось мені підказує, що на теренах України такий продукт знайти буде дуже важко, принаймні мені це не вдалось :)), її можете сміливо замінити оливковою олією extra vergine, – також буде дуже смачно. Цей пиріг я випікала у формі діаметром 24 см.

Просіяне борошно.
Борошно просіяти, додати розпушувач і перемішати.
Натерта цедра лимона.
Зняти цедру з двох лимонів.
Додаємо цукор до цедри лимона.
До цедри всипати цукор (150-200 гр) і все добре перетерти рукою.
Додаємо яйця.
До цукру з цедрою додати яйця.
Збиваємо міксером.
Все збити міксером на найбільшій швидкості (це займе приблизно 4 хв.). Яєчна маса має посвітлішати і збільшитись в об’ємі у 3-4 рази.
Додаємо борошно до збитої яєчної маси.
До збитих яєць додати просіяне борошно і акуратно та ретельно перемішати, підбираючи тісто знизу догори.
Додаємо лимонний сік.
Потім до тіста додати сік з половини лимона, перемішати.
Додаємо олію.
Слідом додати заздалегідь розтоплене і ще тепле вершкове масло та оливкову олію. Знову все ретельно перемішати.
Виливаємо тісто у форму і викладаємо малину.
2 / 3 тіста вилити у змащену олією форму, зверху викласти малину.
На малину наливаємо тісто.
Потім ягоди залити тістом, що залишилось.
Випікаємо лимонний пиріг.
Випікати пиріг у розігрітій до 175 °С духовці приблизно 35 хв. (Духовку слід розігріти завчасно.) На цьому етапі спечений пиріг можна присипати цукровою пудрою і подавати до столу. Але традиційно таку випічку покривають збитими білками.
Збиті з цукром білки.
Для цього білок слід збити в піну, додати цукор і продовжити збивати до твердих піків.
Викладаємо збиті білки на пиріг і запікаємо.
Пиріг покрити збитими білками, притрусити цукровою пудрою і...
Лігурійський лимонний пиріг з малиною готовий.
... на 2-3 хв. відправити назад у максимально розігріту доховку або під гриль, щоб білок зарум’янився. За бажанням, випічку прикрасити ягодами та листочками малини і подавати до столу. Лігурійський лимонний пиріг з малиною готовий.
Сподіваюсь, Вам сподобається. Смачного!
Кількість переглядів: 6784
Автор рецепту: Люба
Дата додавання: 2013-07-16

Коментарі до цього рецепта (6):Світлана | 2013-07-16
Скажіть будь ласка а якщо нема оливкової олії чим можна замінити?
Люба | 2013-07-16
Світлана, саме поєднання лимонного соку і високоякісної оливкової олії робить цей пиріг таким особливим. Чи варто заміняти оливкову олію на іншу, – підказати не можу, оскільки сама так не робила :)
Вікторія | 2015-01-12
Люба, Ви випікали цей пиріг при 175 температурі? Мені знадобилось 55хв при температурі 175 щоб він допікся. А через 35 хв тісто всередині ще було непропечене. Хіба в мене була не свіжа, а морожена малина, я в тісто її ввела мороженою і форма в мене у вигляді бублика на зразок тої, що ви використовували для пирога з воноградом. То я думаю, може він зависокий був і тому тісто не пропеклось за 35 хв. Щось можете підказати з цього приводу? Дякую.
Люба | 2015-01-13
У Вас тісто не пропеклося за 35 хв. через те, що Ви додали заморожену малину.
Надія | 2015-02-26
А можна власне з замороженими фруктами пекти? І скільки часу тоді тримати в духовці? Дякую.
Люба | 2015-02-26
Думаю, що можна. Але, знову ж таки, сама заморожені ягоди не використовувала для випікання цього пирога. Та, в такому разі, я би час випікання збільшила на 10-15 хв., як кажуть, до «сухого сірника». При цьому пиріг я б радила випікати на верхньому ярусі духовки, а якщо зверху почне пригорати, – накрийте його фольгою.
Додати Ваш коментар:

Введіть символи з картинки:*

Російська Українська
^ Нагору