Закваска з житнього борошна

Закваска з житнього борошна.
Інгредієнти:
  • житнє борошно
  • вода
Закваска з житнього борошна. Інгредієнти.
Приготування закваски з житнього борошна.

Вдома ми завжди печемо бездріжджовий хліб на заквасці з житнього борошна, тому що такий хліб виходить смачний і корисний. Готується закваска не дуже швидко, але надзвичайно легко :) В результаті її виходить досить багато. Нею можна поділитися з друзями, або всю використати самому. Готова закваска зберігається в холодильнику приблизно 7 днів. Тішить те, що кожного разу готувати нову закваску не потрібно, – її слід лише, так би мовити, оновити, розмножити, що займає порівняно дуже мало часу. Це робиться таким чином: коли залишиться приблизно 6 повних ст. ложок готової закваски, – 4 з них беремо для приготування хліба, а до решти закваски додаємо 4 повні ст. л. борошна і трошки теплої води, так щоб після перемішування отримати суміш консистенції густої сметани. Прикриваємо кришкою, накриваємо рушничком і ставимо в тепле місце на 5–7 год. Після того закваска знову готова до використання. Наступного разу, коли будемо випікати хліб, знову беремо 4 ст. л. закваски, а закваску (2–3 ст. л.), що залишилась, розмножуємо, як описано вище.

Додаємо воду до борошна.
В пластикову, скляну чи емальовану посудину всипати повні 4 ст. л. житнього борошна і помішуючи, потрошки влити приблизно 1 / 3 склянки теплої (36–38 °С) води. Ретельно перемішати. В результаті маємо отримати однорідну суміш за консистенцією, як густа сметана. Посудину із закваскою прикрити кришкою, зверху накрити рушничком і поставити в тепле місце на добу. Я кладу в кухні на найвищу поличку. В жодному разі не кладіть на батарею (чи щось подібне), бо закваска “звариться”.
Додаємо воду до борошна.
Наступного дня до закваски додати 4 ст. л борошна і трошки теплої води, так щоб після перемішування суміш набула консистенції густої сметани. Закваску прикрити кришкою та рушничком і знову покласти в тепле місце на 24 години. Третього і четвертого дня процедуру повторити.
5 день.
З кожним новим днем закваска буде “оживати”, в ній буде з’являтись все більше бульбашок і характерний кислуватий запах. На фото показано, який вигляд має мати закваска на п’ятий день.
Додаємо борошно.
На п’ятий день до закваски останній раз додати 4 ст. л. борошна і трошки теплої води, ретельно все перемішати і знову залишити в теплому місці на 24 год.
Закваска з житнього борошна готова.
На шостий день закваска з житнього борошна готова до використання.
Сподіваюсь, Вам сподобається. Смачного!
Кількість переглядів: 14245
Автор рецепту: Люба
Дата додавання: 2014-10-22

Коментарі до цього рецепта (26):Таня | 2014-10-31
Борошно добавляти тільки житнє чи пшеничне 2 по 7 день?
Люба | 2014-10-31
Закваска готується лише з житнього борошна.
Андрій | 2015-02-05
Доброго дня. Стосовно зберігання закваски для бездріжджового хліба. Я, наприклад, її приготував (як у Вас вказано 6 днів) на 6й день забрав частину на хліб, а решту поклав у холодильник. Чи правильно я зрозумів, що через 6-7 днів я знову можу взяти частину і спекти хліб, а до решти треба додати муки і розмножити (оновити)? Чи просто знову покласти у холодильник і розмножувати тоді, коли її стане мало?
Люба | 2015-02-05
Доброго вечора, Андрію. Так, Ви все вірно зрозуміли, протягом тижня можете використовувати готову закваску, а як пройде 7 днів, закваску треба оновити. Саме від моменту оновлення відраховується термін придатності, тобто 7 днів. Якщо будуть ще якісь запитання, – звертайтесь, буду рада допомогти :)
Андрій | 2015-02-12
Доброго вечора. Маю проблему. Вчора, використавши закваску на хліб (залишилось дві ложки закваски), помилково засипав 4 ложки пшеничної муки. Закваска спрацювала, піднялась на 3/4 ємкості, а зараз чомусь на 1/4 впала. Я якраз хотів ставити її у холодильник на зберігання. Що робити? Додати житньої і почекати до завтра? Чи нічого і ставити в холодильник?
Люба | 2015-02-12
Не знаю, чи правильно Вам нараджу, оскільки у мене такої історії не траплялося, але думаю, що треба від цієї закваски, що у Вас зараз є, забрати 4 ложки, а до тієї, що залишится, додати 4-5 ст. л. ложок вже житнього борошна і відповідно трохи води. Перемішати і залишити в теплому місці на 5-7 год., щоб закваска розмножилась. А вже після того покладіть її в холодильник або печіть хліб :) Якщо ж ці маніпуляції не допоможуть, то доведеться зробити нову закваску :)
Оксана | 2015-03-06
Доброго дня! Сьогодні 5 день заквашування закваски. Але чомусь вона взагалі не схожа на ваше фото (немає бульбашок, тільки кислий запах). Якою може бути моя помилка? Чи було у вашій практиці подібне?
Люба | 2015-03-06
Оксано, скорше за все, Ви додали надто багато води, через що і не утворюється пориста структура. Додайте сьогодні борошно, а води зовсім трохи, або взагалі не додавайте, зробіть трохи густішу закваску – і будуть у вашої закваски бульбашки, як у нас на фото :)
Валентина | 2015-03-08
Доброго дня, скажіть будь ласка в мене на 4 день закваска зверху покрилась ніби пліснявою, ніби такою білою плівкою. Що то може бути? Її вже викидати?
P.S. роблю вже другу, перша була така сама, я її викинула.
Люба | 2015-03-08
Валентино, уточніть, будь ласка, пройшло чотири дні відколи Ви почали робити закваску, чи закваска вже була готова і чотири дні стояла в холодильнику?
Андрій | 2015-04-26
Доброго дня. Спробував робити хліб з цільнозернової муки. Муку купив на Джерельній (там є екоклуб «Життя» – пишуть що мука власного виробництва. Так от, заміс швидко росте (з застосуванням гарячої води і духовки), але в якийсь момент опадає і хліб виходить забитим. Що робити? Можна добитись більш пухкого хліба (без хімії, звичайно ж)? Закваску підгодовую наполовину житньою мукою, наполовину з цільнозерновою.
Люба | 2015-04-26
Доброго дня, Андрію! Із власного досвіду можу сказати, що хліб осідає, якщо надто довго росте. Тобто, не варто чекати доки хліб максимально виросте і осяде. Коли хліб виросте на 2 / 3 (або трошки менше) від початкового об’єму, – починайте випікати. Тоді в духовці хлібчик ще підросте, а не осяде :)
Галина | 2015-06-24
Добрий день! Сьогодні 4-й день роблю закваску. Але зранку забула про неї і додала муку не через 24 години, а через 30. Чи буде вона працювати? Чи викинути і робити заново?
Люба | 2015-06-24
Доброго дня. Продовжуйте робити. Закваска повинна працювати :)
Галина | 2015-06-27
Дякую! Хлібчик просто неймовірно смачний. Наступного разу буду 2 порції зразу пекти)))))
Іван | 2015-07-20
Доброго дня. Проблема схожа із «Валентина | 2015-03-08» – через декілька днів (на 3-5-ий як коли) від початку замішування зявляються ніби плямки плісняви.. Це нормально чи викидати? Дякую.
Люба | 2015-07-21
Іван, інколи таке трапляється. Це нормальне явище. Продовжуйте готувати, а коли закваска зготується, – зберігайте її в холодильнику.
Наталя | 2015-09-18
Мені дуже сподобався сам процес приготування житньої закваски. Всі ми хочемо споживати в своєму раціоні смачний і корисний для здоров’я хліб. Тому буду дотримуватися всіх вище вказаних техгологій, і обов’язково спечу за вашим рецептом духмяний хліб. Результат про виготовлення закваски та хліба з неї опишу пізніше...
Іванна | 2015-10-02
Закваску кришкою прикрити – це означає не закрити щільно? Так щоб був доступ повітря?
Люба | 2015-10-03
Іванно, Ви все вірно зрозуміли :)
Наталія | 2015-11-02
Люба, доброго дня! Щиро дякую за рецепт. Чи можна використовувати житню закваску для пшеничного хліба, чи краще зробити закваску з пшеничної муки? Якщо я використаю житню закваску раніше семи днів, то і кормити раніше семи днів?
Люба | 2015-11-03
Доброго дня, Наталіє. Я не пробувала використовувати цю закваску для приготування хліба лише з пшеничного борошна. Хоча, думаю, що це можливо. Про закваску, яка робиться з пшеничного борошна, я не чула. А кормити закваску слід по мірі її використання.
Ганна | 2015-11-20
Добрий день, пані Любо! Допоможіть, будь ласка. Закваска дуже бурхливо бродила у перший день, а потім перестала бродити і бульбашок не має, а тільки кислий запах. Порадьте, будь ласка, що робити? Сьогодні вже їй шостий день. Дякую дуже.
Люба | 2015-11-20
Ганно, у мене таке саме трапилось, коли я використала для приготування закваски хлібопекарське борошно. Очевидно, до його складу додають якісь додаткові компоненти, які сприяють швидкому росту тіста. Хоча на пачці з-під борошна цього зазначено не було. Можливо, і Ви натрапили на таке борошно. Тому я б радила зробити нову закваску з іншого борошна.
Іван | 2015-11-29
Добрий день, пані Любо! Хотів уточнити, вода використовується для закваски перекепячена чи звичайна? Так само і для замішування?
Люба | 2015-11-29
Доброго дня, Іване. Воду я використовую некип’ячену як для приготування закваски, так і для приготування хліба.
Додати Ваш коментар:

Введіть символи з картинки:*

Російська Українська
^ Нагору