Торт «Спартак»

Торт «Спартак».
Інгредієнти для тіста:
  • яйця - 1 шт.
  • цукор - 100 г
  • мед - 2 ст. л.
  • молоко - 6 ст. л.
  • вершкове масло - 50 г
  • какао-порошок - 3 ст. л.
  • пшеничне борошно - 300 г
  • харчова сода - 1 ч. л.
Інгредієнти для крему:
  • молоко - 350 мл
  • жовтки - 2 шт.
  • пшеничне борошно - 2 ст. л. (з невеликою гіркою)
  • вершкове масло - 150 г
  • цукор - 150 г
  • ванільний цукор - 1 ч. л.
Інгредієнти для помадки:
  • цукор - 4 ст. л.
  • вода або молоко - 3 ст. л.
  • вершкове масло або маргарин - 50 г
  • какао-порошок - 2 ст. л.
Торт «Спартак». Інгредієнти.
Приготування торта «Спартак».

Окрім того, що цей торт гарно смакує, він мені ще подобається тим, що готується з доступних і відносно недорогих продуктів. Із вказаної кількості інгредієнтів в мене вийшов невисокий торт діаметром 25 см.

Яйце з цукром.
Готуємо тісто. Яйце перетерти з цукром.
Водяна баня.
Додати вершкове масло, молоко, мед і поставити на водяну баню, щоб повністю розчинилися масло і цукор.
Додаємо соду.
Суміш довести до кипіння. Потім додати соду, перемішати і відставити з вогню.
Готуємо тісто.
У миску просіяти борошно і какао, перемішати. Потім до борошна з какао додати суміш, яку щойно зняли з водяної бані. Або навпаки – до медової суміші потрошки додати борошно з какао. Спочатку все слід перемішувати ложкою,…
Тісто.
…а потім руками замісити м’яке еластичне тісто. При потребі можна додати ще борошно.
9 частин тіста.
Тісто розділити на 9 рівних частин. Щоб тісто не затверділо (тоді з ним важче буде працювати), тарілку з тістом можна покласти на каструльку з теплою / гарячою водою.
Розкачане тісто.
На присипаній борошном стільниці тоненько розкачати одну частину тіста діаметром приблизно 25 см.
Корж у формі.
Розкачане тісто викласти на змащене олією дно роз’ємної форми. Тісто «підігнати» під розмір форми: де потрібно тісто дотягнути, а десь обрізати.
Наколюємо корж виделкою.
Потім корж наколоти виделкою і помістити його на верхній ярус заздалегідь розігрітої до 180 °С духовки на 6-7 хв. Таким чином спекти ще 8 коржів.
Жовтки та цукор.
Готуємо крем. Жовтки перетерти з частиною цукру (50 г).
Додаємо борошно.
Додати борошно і ванільний цукор. Ретельно перемішати.
Додаємо молоко.
Потім невеликими порціями додати молоко, постійно збиваючи суміш вінчиком до однорідної консистенції.
Заварюємо крем.
Суміш варити на малому вогні, постійно помішуючи, до загустіння. Після цього крем накрити харчовою плівкою і повністю вистудити.
Вершкове масло та цукор.
В окремій мисці збити розм’якле масло з цукром, що залишився (100 г).
Збиваємо крем.
До збитого масла потрохи додавати охолоджений заварний крем, збиваючи міксером.
Перемащуємо коржі.
Всі коржі перемастити кремом. Зверху торт кремом змащувати не потрібно.
Готуємо помадку.
Готуємо помадку. У невеликій каструлі розтопити масло, додати воду, цукор, какао-порошок, перемішати і варити на малому вогні до загустіння.
Торт «Спартак» готовий.
Верх і боки торта змастити помадкою. За бажанням, випічку можна прикрасити крихтами шоколадного печива. Торт залишити на 3-4 год. при кімнатній температурі, щоб коржі просякли кремом, потім помістити його в холодильник. Торт «Спартак» готовий.
Сподіваюсь, Вам сподобається. Смачного!
Кількість переглядів: 239307
Автор рецепту: Люба
Дата додавання: 2015-02-07

Коментарі до цього рецепта (90):Христина | 2015-02-22
Спекла тортик по вашому рецепту. Дуже-дуже смачний і красивий на вигляд. Я посипала подрібненими горішками. Переживала чи вдасться тонко розтачати, але тісто піддавалось. Дякую Вам за прості і доступні рецепти!!!
Люба | 2015-02-22
На здоров’я, дуже рада, що Вам все вдалося :)
Альона | 2015-03-23
Дуже смачний!
Галина | 2015-04-15
Справді дуже смачний вийшов. Гарний рецепт. Дякую! :-)
Люба | 2015-04-15
На здоров’я :)
Наталія | 2015-05-02
Скажіть, а соду просто сипати чи гасити оцтом? І ще – борошно вводити в теплу чи гарячу суміш?
Люба | 2015-05-02
Наталіє, соду гасити оцтом не потрібно, а борошно я вводила в гарячу суміш.
Наталка | 2015-07-21
Торт вийшов! Дякую за рецепт. Я ще правда вишневим варенням перемастила через один корж. Кислинка надала ізюминки торту.
Катя | 2015-08-27
Обов’язково какао?
Люба | 2015-08-28
Без какао в цьому рецепті ніяк не обійтись :)
Олена | 2015-09-25
Торт просто чудовий... вся сім’я була дуже задоволена... Дякую за рецепт!
Люба | 2015-09-25
Олено, на здоров’я :)
Роксана | 2015-10-26
Як скопіювати на телефон цей рецепт?
Люба | 2015-10-27
Роксано, на жаль, підказати не можу.
Сюзен | 2015-11-07
Яких розмірів виходить торт, на скільки порцій?
Ірина | 2015-11-07
Спекла тортик дуже смачний, дякую за рецепт!!!
Люба | 2015-11-08
Сюзен, торт я випікала у формі діаметром 25 см.
Люба | 2015-11-08
На здоров’я :)
Тетяна | 2015-11-17
Торт класний. Робила перший раз і хочу поділитися враженнями. Може комусь стане в пригоді. По-перше, молочно-яєчно-медова суміш на водяній бані не закипіла, хоч я довго чекала. По-друге, тісто краще розкатувати без підсипки муки, бо сильно кришиться. І взагалі, думаю, кулькам тіста потрібно дати відпочити 20хв. у мисці, яку поставити на каструльку з теплою водою. Не лякайтеся, що коржі сухі і ламаються. Вони потім розм’якнуть під кремом.
Марічка | 2015-12-12
Вийшов гарний, але ще не пробували. Дякую за рецепт!!!
Іванна Коліщак | 2016-01-05
Дуже хороший рецепт і дуже смачний торт спартак.
Марія | 2016-01-12
Торт вийшов гарний і смачний. Дякую за рецепт;)
Люба | 2016-01-13
Маріє, дуже рада, що торт Вам прийшовся до смаку :)
Оля | 2016-02-03
Дуже класний рецепт, завжди виходить!!!
Оленка | 2016-02-12
У вас дуже хороші і смачні рецепти.
Люба | 2016-02-12
Дякую :)
Ірина | 2016-03-06
Я уже 4 раз роблю всі в захваті!
Ніна | 2016-03-07
Торт дуже-дуже смачний виходить, дякую за рецепт!)
Альбіна | 2016-03-07
Скажіть будь-ласка а чи можна замість масла взяти спред? і чи обов’язково добавляти треба мед?
Люба | 2016-03-07
Як на мене, для крему потрібно використовувати масло, і чим вищого гатунку буде масло, тим краще смакуватиме торт :) Що до меду, то його слід додавати обов’язково, адже коржі мають бути медові :)
Людмила | 2016-04-28
СМАЧНЕЗНИЙ !!!
Віра | 2016-07-21
Супер!
Юля | 2016-08-04
Вийшло дуже смачно, всі гості хвалили, дякую за рецепт.
Ірина | 2016-09-09
Дякую за рецепт , торт смачний , на кожне свято роблю і всі в захваті!!!
Люба | 2016-09-10
На здоров’я :)
Ірина | 2016-10-04
Скажіть, будь ласка, мед штучний чи натуральний?
Люба | 2016-10-04
Ірино, я використовувала натуральний мед.
Оксана | 2016-10-08
Дуже смачно!
Іванна | 2016-10-09
Дійсно дуже смачний та красивий получається тортик. Дякую!
Люба | 2016-10-10
Прошу :)
Христина | 2016-10-12
Торт бомбезний дякую за рецепт.
Мирослава | 2016-10-15
Рецепт чудовий! Тортик вийшов дуже смачний, хоч то був мій перший в житті торт:)) Тепер вже впевнена, що не останній! Єдине, я не змогла розкатати коржики до 25 см у діаметрі. Вийшли десь 19 см, і так були вже дуже тонкі:) Мабуть треба більше навиків:)
Люба | 2016-10-16
Мирославо, думаю, що це не від навиків залежить, а від інших чинників: якості борошна, величини яйця, густини меду, розміру столової ложки і ін. Але, якого б розміру не виходили коржі, – вони мають бути тоненькі, а тортик смачний :)
Валентина | 2016-10-26
Скажіть будь ласка якої фірми какао, що такі темні коржі?
Люба | 2016-10-27
ТМ «Добрик». Какао темне «Золоті вітрила»
Anna | 2016-11-03
Дуже дякую! Моя львівська бабця робила Спартак саме за цим рецептом.
Люба | 2016-11-04
На здоров’я :)
Марійка | 2016-11-15
Скажіть будь ласка, яку суміш додавати до муки з какао гарячу чи холодну?
Люба | 2016-11-15
Марійко, до борошна слід додавати гарячу суміш.
Аліса | 2016-11-17
Скажіть, а можна замінити заварний крем, на крем з вареної згущеного молока і масла? Чи буде такий же смачний цей тортик?
Люба | 2016-11-18
Аліса, гадаю, що з таким кремом теж буде смачно :)
Оксана | 2016-12-02
Дякую за рецепт, сьогодні спекла пляцок суперовий!!!
Люба | 2016-12-03
Оксано, на здоров’я :)
Ірина | 2016-12-06
Чомусь не вистачило крему на всі коржі, лишилось 2 з 9. І не можу сказати,що я дуже багато його клала. У вас таке бувало?
Люба | 2016-12-07
Ірино, мені крему завжди вистачало на всі 8 шарів (останній 9-ий корж кремом зверху не змащується). Але, якщо вже так сталося, що один корж залишився без крему, то подрібніть його і тими крихтами (замість шоколадного печива) прикрасьте торт :)
Ірина | 2016-12-07
Доварила крем, його не вистачило бо виявилось діаметер форми 30см :-) Торт вийшов «бомбезний»… дуже, дуже смачний. Дуже дякую за рецепт і детальні інструкції.
Люба | 2016-12-08
Ірино, рада, що торт Вам сподобався :)
Аліна | 2016-12-11
Дуже смачно, нашій сім’ї дуже сподобалось))
Тетяна | 2016-12-21
Дуже смачний вийшов торт! (:
Зоряна | 2016-12-28
Зпекла два торти 1 помастила заварним кремом а 2 сметанним. Моїм хлопцям (чоловікові і синові) сподобалися! Креми і помадка залишилися:-):-):-)дякую за рецепт!
Діана | 2017-01-03
А чи можна обійтися без міксера просто, мені 13, а міксера нема, але дуже хочеться торту.
Люба | 2017-01-03
Діаночко, приготувати крем без міксера буде важкувато, якщо немає досвіду. Але можна спробувати спочатку розм’якле масло перетерти з цукром ложкою, а потім заварний крем з маслом перемішувати вінчиком. Якщо виникнуть ще якісь питання, – буду рада допомогти :) Удачі!
Костя | 2017-02-16
Я можу запитатися, а що краще в рецепті сказано молоко або вода. Що краще?
Люба | 2017-02-17
Костя, за смаком :)
Лариса | 2017-03-03
Скажіть, будь ласка, а порошок до печива додавати не потрібно?
Люба | 2017-03-04
Ларисо, порошок до печива додавати не потрібно.
Daria | 2017-03-04
Дуууже смачний тортик, робила мамі на день народження і навіть мені вийшов дуже смачний, дякую.
Люба | 2017-03-05
Прошу :)
Андріана | 2017-03-21
А молоко потрібно кип’ячене давати чи сире?
Люба | 2017-03-22
Я молоко не кип’ятила, використовувала пастеризоване.
Марія | 2017-04-12
Які повині вийти коржі мягеньні чи тверді?
Люба | 2017-04-13
Маріє, одразу після випікання коржі будуть тверді, а коли пройдуться кремом, стануть м’які.
Марія | 2017-04-13
Перший раз пекла спартак получився супер дякую за рецепт.
Люба | 2017-04-13
На здоров’ячко :)
Лариса | 2017-04-13
А можна випікати на форми підсипаною мукою а не намазаною олією?
Люба | 2017-04-13
Ларисо, краще скористатись олією, бо до форми, присипаної борошном, такі коржі добряче пристають. Ну, принаймні, в мене так було :)
Галина | 2017-04-19
Тортик супер! Дякую за рецепт!
Люба | 2017-04-19
Прошу :)
Аня | 2017-04-20
А можна замість соди використати порошок для печива (розпушувач)? Якщо так, то в якій кількості?
Люба | 2017-04-21
Думаю, в даному випадку краще не експерементувати :), а додати соду :)
Ростик | 2017-05-14
Дякую за рецепт!!! Вперше в житті щось серйозне готував і почав одразу зі «Спартака»)) думав буде легше))) До кінця не вірив що щось нормальне вийде, тісто було дуже тверде, важко розкачувалось, але вийшло бомбезно! Роздав друзям теж нахвалювали. Едине хотів сказати що на водяній бані нічого не кипіло, прийшлося ставити на плиту, коржі пеклись нормально максимум за 5хв., за 6-7 в мене перший згорів, але кожному треба знайти свій час, ну і крем довго варився, вже думав що не загустне.
Люба | 2017-05-15
Ростику, але в кінцевому результаті торт вдався, – і це чудово :)
Марина | 2017-05-27
Спекла ваш торт. Дуже смачний! Буду рекомендувати усім своїм друзям.
Люба | 2017-05-27
Марино, буду вдячна Вам за рекомендації :)
Альона | 2017-06-02
Дуже смачний тортик.
Іра Стебельська | 2017-06-26
Дуже дуже добрий і легко печеться.
Андріана | 2017-06-28
Класний торт.
Юля | 2017-08-04
Пекла вже не один раз по цьому рецепту, все получилось, тісто еластичне, дуже добре розкачувалось. Торт подобається усім хто замовляв.
Мар’яна | 2017-08-12
Дужe гарно і доступно поданий рeцeпт. Обов’язково приготую Спартака за Вашим рeцeптом!
Галина | 2017-10-27
Торт супер!!! Рецепт доступний !!! Такого смачного ще не пробували! Дітлахи задоволені я теж! Спартак получився дуже смачний!!! Всім раджу!!
Додати Ваш коментар:

Введіть символи з картинки:*

Російська Українська
^ Нагору