Приготування холодцю.
Готується ця смачна і ситна страва довго, але зовсім нескладно. Для того, щоб холодець гарантовано застиг без додавання желатину, його, як правило, варять на свинячих ніжках. Брати можна як частину ніжки з ратицями, так і верхню частину від коліна. Для кращого смаку до свинячих ніжок додають м’ясо (обов’зково на кісточці) курятини, яловичини, кролятини та ін. Сьогодні я пропоную наш улюблений рецепт холодцю зі свинини і яловичини. Подають холодець з бурячками з хроном, гірчицею чи соусом “Хрін зі сметаною”.
![Фото 1 Замочене м’ясо.](files/2013/zakusky/holodets/myaso.jpg)
М’ясо добре помити і замочити в холодній воді на 2-3 год. Потім ще раз його промити, залити холодною водою і на великому вогні швидко довести до кипіння. Як тільки вода закипить (важливо не прогавити цей момент), вогонь зменшити, зібрати піну і варити м’ясо на дуже малому вогні (так, щоб бульйон навіть не кипів, а злегка томився) 7-9 год., поки м’ясо не буде легко відділятися від кісток.
Якщо бульйон варити при більшому кипінні він помутніє.
![Фото 2 Додаємо овочі до холодцю.](files/2013/zakusky/holodets/+ovochi.jpg)
Приблизно за 2 год. до кінця приготування бульйону, покласти в нього очищені цибулю (її можна надрізати навхрест), коріння петрушки і моркви.
![Фото 3 Додаємо спеції до холодцю.](files/2013/zakusky/holodets/+spetsii.jpg)
За 20 хв. до кінця приготування до бульйону додати лавровий лист і духмяний перець. Потім з каструлі вийняти моркву і м’ясо з кістками, а бульйон процідити через дрібне сито.
![Фото 4 Шматки м’яса.](files/2013/zakusky/holodets/myaso-por.jpg)
Через 5-10 хв. з поверхні бульйону зняти жир, а м’ясо порвати руками або порізати ножем на невеликі шматки. Також довільними шматками порізати моркву.
![Фото 5 Додаємо дрібно нарізаний часник, сіль перець.](files/2013/zakusky/holodets/chasnyk-perets.jpg)
Проціджений бульйон довести до кипіння, зменшити вогонь, додати дрібно порізаний або вичавлений через часникодавку часник, поперчити, посолити з невеликим “запасом” (оскільки м’ясо і морква не солені) і дати покипіти 1 хв.
![Фото 6 Викладаємо в тарілки м’ясо і порізану моркву.](files/2013/zakusky/holodets/tarilka-myaso.jpg)
В тарілки рівномірно викласти м’ясо з морквою …
![Фото 7 Заливаємо холодець.](files/2013/zakusky/holodets/zalyto.jpg)
… і, за допомогою ополоника, розлити бульйон. Поставити на холод приблизно на 5 год. до застигання.
![Фото 8 Холодець готовий.](files/2013/zakusky/holodets/gotovo.jpg)
Холодець готовий.