Холодець

Холодець.
Інгредієнти на 4-4,5 л. води:
  • свиняча ніжка (ратиця / коліно і вище) - 1 кг
  • яловича ніжка - 1 кг
  • цибуля - 250 г
  • морква - 250 г
  • корінь петрушки - 100 г
  • часник - 2-3 зубчики
  • лавровий лист - 2-3 шт.
  • духмяний перець горошком - 4-5 шт.
  • сіль, чорний мелений перець за - смаком
Холодець. Інгредієнти.
Приготування холодцю.

Готується ця смачна і ситна страва довго, але зовсім нескладно. Для того, щоб холодець гарантовано застиг без додавання желатину, його, як правило, варять на свинячих ніжках. Брати можна як частину ніжки з ратицями, так і верхню частину від коліна. Для кращого смаку до свинячих ніжок додають м’ясо (обов’зково на кісточці) курятини, яловичини, кролятини та ін. Сьогодні я пропоную наш улюблений рецепт холодцю зі свинини і яловичини. Подають холодець з бурячками з хроном, гірчицею чи соусом “Хрін зі сметаною”.

Замочене м’ясо.
М’ясо добре помити і замочити в холодній воді на 2-3 год. Потім ще раз його промити, залити холодною водою і на великому вогні швидко довести до кипіння. Як тільки вода закипить (важливо не прогавити цей момент), вогонь зменшити, зібрати піну і варити м’ясо на дуже малому вогні (так, щоб бульйон навіть не кипів, а злегка томився) 7-9 год., поки м’ясо не буде легко відділятися від кісток.
Якщо бульйон варити при більшому кипінні він помутніє.
Додаємо овочі до холодцю.
Приблизно за 2 год. до кінця приготування бульйону, покласти в нього очищені цибулю (її можна надрізати навхрест), коріння петрушки і моркви.
Додаємо спеції до холодцю.
За 20 хв. до кінця приготування до бульйону додати лавровий лист і духмяний перець. Потім з каструлі вийняти моркву і м’ясо з кістками, а бульйон процідити через дрібне сито.
Шматки м’яса.
Через 5-10 хв. з поверхні бульйону зняти жир, а м’ясо порвати руками або порізати ножем на невеликі шматки. Також довільними шматками порізати моркву.
Додаємо дрібно нарізаний часник, сіль перець.
Проціджений бульйон довести до кипіння, зменшити вогонь, додати дрібно порізаний або вичавлений через часникодавку часник, поперчити, посолити з невеликим “запасом” (оскільки м’ясо і морква не солені) і дати покипіти 1 хв.
Викладаємо в тарілки м’ясо і порізану моркву.
В тарілки рівномірно викласти м’ясо з морквою …
Заливаємо холодець.
… і, за допомогою ополоника, розлити бульйон. Поставити на холод приблизно на 5 год. до застигання.
Холодець готовий.
Холодець готовий.
Сподіваюсь, Вам сподобається. Смачного!
Кількість переглядів: 39338
Автор рецепту: Люба
Дата додавання: 2013-03-15

Коментарі до цього рецепта (5):Alien | 2013-05-04
Я приготувала по вашому рецепту вперше, все класно, я задоволена, хоть холодець це легка страва, але рецепт хороший, вартий уваги.
Людмила | 2015-01-11
Готувала холодець на Різдво. Усе вийшло. Дякую. Веселих свят та смачної куті за вашим рецептом.
Анна | 2015-03-14
Холодець супер попробую своїй родині приготувати.
Надя | 2016-11-13
Думаю спробувати саме цей рецепт, але хотіла уточнити чи потрібно чимось змащувати формочки чи тарілку, щоб холодець легко відстав і зберіг форму?
Люба | 2016-11-13
Тарілку / форму з холодцем слід на кілька секунд опустити в теплу воду. Холодець трішки розтопиться і легко відставатиме від стінок :)
Додати Ваш коментар:

Введіть символи з картинки:*

Російська Українська
^ Нагору