Соус Болоньєзе

Соус болоньєзе.
Інгредієнти:
  • фарш свинний - 250 г
  • фарш яловичий - 250 г
  • помідори у власному соці або свіжі - 500 г
  • ріпчаста цибуля - 250 г
  • морква - 200 г
  • селера - 1-2 стебла (залежить від розміру)
  • червоне сухе вино - 200 мл
  • вода - 200 мл
  • вершкове масло і / або оливкова олія (для смаження) - 3 ст. л.
  • сіль, чорний мелений перець
Соус болоньєзе. Інгредієнти.
Приготування соусу Болоньєзе.

Оригінальний м’ясний соус італійської кухні. Доволі ситний і надзвичайно смачний. Найчастіше його подають з різноманітними макаронними виробами, що обов’язково виготовлені з твердих сортів пшениці, або готують для класичної лазаньї Болоньєзе. Також він гарно смакує з картопляним пюре, кукурудзяною кашею (полентою) і навіть зі скибкою хліба :)

Порізана дрібними кубиками цибуля.
Цибулю почистити і порізати дрібними кубиками.
Порізана дрібними кубиками морква.
Почищену моркву також порізати дрібними кубиками.
Дрібно порізані стебла селери.
Стебла селери подрібнити.
Овочі смажаться.
На сковорідці розігріти вершкове масло і / чи оливкову олію, викласти туди цибулю, моркву та селеру, і на середньому вогні потушкувати їх приблизно 5 хв. до м’якості цибулі.
Додаємо фарш.
До овочів викласти фарш, смажити на досить великому вогні приблизно 20 хв. Фарш з овочами слід постійно перемішувати і при цьому розбивати м’ясні грудки.
Додаємо вино.
Потім до овочів з фаршем додати вино, перемішати і тушкувати поки вино не випарується.
Додаємо томати.
Після цього додати подрібнені ножем чи блендером помідори (без шкірки). Для соусу можна використовувати і свіжі помідори, але їх треба взяти приблизно на 100 г більше, ніж томатів у власному соці.
Все тушкуємо.
Слідом додати приблизно 200 мл води ,так щоб соус вийшов такої консистенції, як на фото. Ретельно перемішати, накрити кришкою і на дуже маленькому вогні тушкувати 1,5-2 год. Під час тушкування при потребі можна додати трошки води.
Якщо соус буде використовуватися для лазаньї чи якоїсь запіканки, тобто потім додатково буде піддаватися термічній обробці, то тушкувати його можна значно менше, приблизно 40 хв.
Солимо, перчимо.
Після цього соус щедро поперчити, посолити і перемішати.
Соус болоньєзе готовий.
Соус Болоньєзе готовий до використання. До речі, в Італії, щоб зекономити час, такий соус готують заздалегідь великими порціями. В холодильнику у щільно закритій посудині він може зберігатися 3-4 дні. Також його можна заморозити, тоді термін зберігання значно зросте ;) А заморожувати соус краще невеликими порціями, розклавши його в одноразові стаканчики чи невеликі скляні баночки. Потім при потребі слід розігріти 1-2 порції соусу, перемішати його, наприклад, з гарячим макароном, зверху притрусити пармезаном – і, буквально за лічені хвилини, надзвичайно смачна страва готова :)
Сподіваюсь, Вам сподобається. Смачного!
Кількість переглядів: 13306
Автор рецепту: Люба
Дата додавання: 2014-01-31

Коментарі до цього рецепта (3):Світлана | 2014-12-01
Ням. Дуже люблю спагетті з болоньєзе.
Марічка | 2016-10-30
Дуже смачно!Любимо цей соус з картопляним пюре, в запіканках і з макароном! Дякую за доступний рецепт!
Люба | 2016-10-30
На здоров’я :)
Додати Ваш коментар:

Введіть символи з картинки:*

Російська Українська
^ Нагору