Кутя

Кутя.
Інгредієнти:
  • крупа з м’якої пшениці шліфована - 200 г (1 склянка)
  • мак - 100 г (півсклянки)
  • ядра грецького горіха - 100 г
  • родзинки (світлі) - 100 г
  • мед - 2 ст. л. або за смаком
  • узвар - приблизно 300 мл
  • сіль - 1 / 3 ч. л.
Кутя. Інгредієнти.
Приготування куті.
Пшениця вариться.
Пшеницю добре помити, залити водою у співвідношенні 1:2, довести до кипіння, посолити, накрити кришкою і на малому вогні варити до готовності приблизно 30–35 хв. Важливо, щоб крупа не розварилася. Якщо для приготування куті використовувати пшеницю твердих сортів, то варити її доведеться значно довше.
Залитий окропом мак.
Насіння маку залити окропом, накрити кришкою і залишити на 1 год.
Залиті окропом родзинки.
Родзинки також залити окропом. Через 15 хв. воду злити.
Горіхи смажаться.
Грецькі горіхи трошки подрібнити ножем і злегка обсмажити на сухій сковорідці, час від часу помішуючи.
Розтираємо мак.
Запарений мак відкинути на дрібне сито чи в кілька разів складену марлеву тканину. Потім ретельно перетерти його в макітрі до появи білого молочка.
Змішуємо пшеницю, мак та родзинки.
У велику миску викласти зварену пшеницю, перетертий мак і родзинки, перемішати.
Додаємо узвар.
Далі, помішуючи, поступово додати узвар, так, щоб кутя, як це прийнято, вийшла напіврідкою.
Додаємо мед та горіхи.
Горіхи і мед до страви краще додати безпосередньо перед тим, як будете подавати кутю до столу, щоб горіхи залишалися хрумкими, а зерна пшениці, як це часто трапляється, під дією меду не стали твердими.
За бажанням, кутю частково можна підсолодити цукром.
Кутя готова.
Все ретельно перемішати і подавати до столу. Кутя готова.
Сподіваюсь, Вам сподобається. Смачного!
Кількість переглядів: 5386
Автор рецепту: Люба
Дата додавання: 2014-12-28

Коментарі до цього рецепта (3):Лариса | 2015-01-17
Кутя вийшла смачна, спасибі.
Люба | 2015-01-17
На здоров’я :)
Уля | 2015-02-18
Вийшло дуже смачно!
Додати Ваш коментар:

Введіть символи з картинки:*

Російська Українська
^ Нагору