Пляцок «Небесні ласощі»

Пляцок «Небесні ласощі».
Інгредієнти для тіста:
  • пшеничне борошно в/г - 300 г
  • маргарин вершковий - 200 г
  • яєчні жовтки - 2 шт.
  • цукор або цукрова пудра - 80 г
  • сметана - 40 г (2 ст. л.)
  • розпушувач тіста - 10 г (2 ч. л. з гіркою)
Інгредієнти для яблучної маси:
  • яблука - 1 кг чистої ваги
  • цукор - 100 г
  • лимонне желе - 180 г (2 п. по 90 г)
Інгредієнти для горіхової маси:
  • горіх волоський (ядра) - 200 г
  • вершки (в мене 15 %) - 150 мл
  • вершкове масло - 250 г
  • яйця курячі - 2 шт.
  • цукор - 150 г
  • коньяк - 1 ст. л. або за смаком
Інгредієнти для шоколадної глазурі:
  • чорний шоколад - 200 г
  • соняшникова рафінована олія - 50 г (5 ст. л.)
Пляцок «Небесні ласощі». Інгредієнти.

Приготування пляцка «Небесні ласощі».

Хочу познайомити вас із чудовим, справді вартісним рецептом польського пляцка «Небесні ласощі», що гармонійно поєднює в собі пісочні коржі, соковиту яблучну галяретку, насичений горіховий крем і шоколадну поливку. Одним словом, – рекомендую, бо це справжні ласощі … небесні :)
Пляцок я випікала у формі розміром 22х29 см.

Маргарин, борошно, цукор.
Готуємо тісто. У велику миску просіяти борошно з розпушувачем, додати порізаний маргарин і цукор. Все перетерти рукою до утворення крихти.
Додаємо сметану та жовтки.
Потім додати жовтки, сметану…
Тісто.
… і замісити ніжне та м’яке тісто. Загорнути його в харчову плівку і покласти в холодильник на 20 - 30 хв.
Розкачане тісто на деко.
Тісто розділити на 2 рівні частини. Одну частину тіста рівномірно викласти на застелене папером для випічки деко і помістити у заздалегідь розігріту до 180 °С духовку на 20 хв.
Натерті яблука та цукор в каструлі.
Поки печеться перший корж, готуємо яблучну масу, яку ще гарячою потрібно буде викласти на щойно спечений корж. Яблука очистити від шкірки і натерти на терці з великими отворами (це краще зробити заздалегідь). Натерті яблука викласти в каструлю, додати цукор і на середньому вогні, помішуючи варити їх приблизно 20 хв., щоб випарувався сік.
Додаємо желатин до яблук.
До варених яблук додати лимонне желе, перемішати і, як тільки желе розчиниться, відставити з вогню.
Викладаємо яблучний шар на корж.
Гарячу яблучну масу товстим шаром викласти на щойно спечений корж і залишити при кімнатній температурі охолоджуватись. Потім корж з яблуками помістити в холодильник на 1 год., щоб яблучна маса добре схопилась. Тим часом спекти ще один корж.
Мелені горіхи.
Тепер готуємо горіховий крем. Горіхи пропустити через м’ясорубку.
Збиваємо яйця з цукром.
Яйця збити з цукром до однорідного стану.
Додаємо вершки до горіхів.
В каструлю помістити горіхи і збиті з цукром яйця, додати вершки. Все перемішати, довести до кипіння…
Горіхи в каструлі.
…і на малому вогні, помішуючи, варити приблизно 5 хв. до загустіння маси. Після цього горіхову масу повністю вистудити.
Збиваємо масло.
Розм’якле масло збити міксером, щоб воно стало трохи пухкішим.
Вводимо горіхи в збите масло.
По 1 ст. л. до масла додати всю горіхову масу, щоразу ретельно збиваючи міксером.
Додаємо коньяк до горіхової маси.
В кінці додати конь’як, перемішати.
На яблучний шар викладаємо шар горіхового крему.
Горіховий крем викласти товстим шаром на застиглу яблучну масу.
Змащуємо пляцок шоколадом.
Накрити другим спеченим коржем і злегка його притиснути. Чорний шоколад помістити в невелику каструльку, додати олію, поставити на маленький вогонь і, помішуючи, повністю його розтопити. Пляцок покрити гарячою шоколадною глазуррю і через 1-2 год. покласти на ніч в холодильник.
Пляцок «Небесні ласощі» готовий.
Пляцок «Небесні ласощі» готовий.
Сподіваюсь, Вам сподобається. Смачного!
Кількість переглядів: 7512
Автор рецепту: Люба
Дата додавання: 2016-11-09

Коментарі до цього рецепта (8):Маша | 2016-11-19
Доброго вечора! Люблю ваш сайт і дуже хочу спробувати спекти цей пляцок, але у мене нема вершків. Чи можна б було замінити їх сметаною?
Люба | 2016-11-20
Привіт, Маша! В даному випадку вершки краще замінити молоком. Дуже рада, що наш сайт вам подобається, сподіваюсь, що і цей пляцок прийдеться до смаку :)
Віта | 2016-11-23
коржі не будуть тверді? Яблука брати з кислинкою чи солодкі? Якщо немає лимонної галаретки то якою краще замінити?
Люба | 2016-11-23
Віта, у мене коржі вийшли м’які, тут важливо при замішуванні тіста не переборщити з борошном (тісто має бути дуже м’яке і ніжне), а під час випікання не перетримати коржі в духовці. Що стосується яблук, то я б радила брати з кислинкою, а лимонну галеретку раджу замінити апельсиновою.
Віта | 2016-11-23
А горіхи можна подрібнити у кавомолці?Чи то буде задрібно?
Люба | 2016-11-24
Так, горіхи можна подрібнити у кавомолці.
Оленка | 2016-11-24
Любочка! Дуже смачний пляцок! Розхватали діти з космічною швидкістю! Яблука з горіховою масою – чудове поєднання. Крім того, готувала порівняно недовго. Думаю, що і в формі торта буде красиво.
Люба | 2016-11-25
Оленко, дуже радію з того, що вам було так смачно :)
Додати Ваш коментар:

Введіть символи з картинки:*

Російська Українська
^ Нагору