Торт Фрезьє

Торт Фрезьє.
Інгредієнти для бісквіта:
  • яйця - 4 шт.
  • цукор - 120 г
  • пшеничне борошно в/г - 120 г
  • вершкове масло - 50 г
  • дрібка солі
Інгредієнти для крему:
  • молоко - 700 мл
  • жовтки - 7 шт.
  • цукор - 130 г
  • ванільний цукор - 10 г
  • кукурудзяний крохмаль - 70 г
  • вершкове масло - 40 г (холодне) + 170 г (розм’якле)
  • желатин (за бажанням) - 5-7 г + 40 мл води
Інгредієнти для сиропу:
  • апельсини (невеликі) - 2 шт.
  • цукор - 80 г
  • вода - 40 мл
А також:
  • полуниця - 700 г
Торт Фрезьє. Інгредієнти.

Приготування торта Фрезьє.

Торт Фрезьє – вишуканий французький десерт, що ідеально поєднує в собі бісквітні коржі, ніжний заварний крем Муслін і багато полуниці. Торт завжди виглядає апетитно ефектно і святково, особливо, коли сформувати його у вигляді «перевернутого» торта :)
Випікала бісквіт і складала торт у формі діаметром 21 см.

Яйця з цукром на водяній бані.
Готуємо бісквіт. Яйця (4 шт.) збити в посудину, додати цукор і перемішати вінчиком до однорідності. Миску з яйцями поставити на водяну баню, інтенсивно збивати вінчиком, щоб яйця не зварились. Збивати слід до тих пір, поки маса не стане дуже теплою (але не гарячою!).
Збиті з цукром яйця.
Миску зняти з водяної бані, інтенсивно збивати суміш міксером на високій швидкості 5-6 хв. до густої світлої маси. При цьому суміш має в три рази збільшитись в об’ємі.
Додаємо борошно до збитих яєць.
В два заходи додати просіяне борошно з дрібкою солі і щоразу ретельно швидко, але дуже акуратно в одному напрямку перемішувати ложкою.
Розтоплене масло з частиною тіста.
Вершкове масло заздалегідь розтопити на водяній бані, додати 2-3 ложки тіста, ретельно перемішати.
Розмішуємо розтоплене масло з тістом.
І в такому вигляді масляну суміш влити в миску з тістом. Краще вливати попід край миски, щоб потім легше було все перемішати. Нагадую, що перемішувати слід ложкою тільки в одному напрямку ретельно швидко і акуратно.
Тісто в формі.
Тісто вилити в форму, яку слід заздалегідь змастити рафінованою олією і притрусити борошном. Форму з тістом помістити у вже розігріту до 180 °С духовку і випікати 25-30 хв.
Спечений бісквіт.
Спечений бісквіт залишити ще на 5-7 хв. в формі, потім вийняти його і перемістити на решітку охолоджуватись.
Жовтки з цукром.
Готуємо крем. Жовтки відділити від білків. До жовтків додати цукор і збити вінчиком до однорідної світлої маси. Білки помістити в холодильник, потім з них можна зробити безе.
До перетертих з цукром жовтків додаємо кукурудзяний крохмаль.
До жовтків додати кукурудзяний крохмаль і ретельно перемішати вінчиком.
Молоко.
Молоко влити в каструлю, додати ванільний цукор і, час від часу помішуючи, довести до кипіння, але не кип’ятити.
Додаємо гаряче молоко в жовткову суміш.
Після цього молоко слід частинами влити в жовткову масу, постійно помішуючи вінчиком, щоб жовтки не зварились.
Заварюємо крем.
Отриману суміш вилити назад в каструлю, поставити на невеликий вогонь. Весь час помішуючи вінчиком, довести суміш до кипіння. Далі на дуже малому вогні варити крем приблизно 2 хв. до загустіння (як на фото знизу), постійно і інтенсивно збиваючи його вінчиком, щоб крем в жодному разі не пригорів і не взявся грудками. Крем відставити з вогню і ще хвилинку збивати його вінчиком.
Перемішуємо крем з вершковим маслом.
Після цього додати шматочки холодного вершкового масла і ретельно перемішати.
Накритий харчовою плівкою крем.
Крем впритул накрити харчовою плівкою і вистудити при кімнатній температурі. Потім крем помістити в холодильник мінімум на 2 год.
Збиваємо заварний крем з маслом.
Розм’якле вершкове масло збити міксером. Частинами додати крем, який щойно вийняли з холодильника, щоразу все добре збиваючи міксером. Якщо в крем будете додавати желатин, його слід приготувати заздалегідь. Для цього потрібно залити желатин холодною водою і залишити на 15-20 хв., потім розпустити його на водяній бані і холодним додати в крем, ретельно перемішати міксером. Готовий крем перекласти в кондитерський мішок і помістити в холодильник до моменту використання.
Апельсиновий сироп.
Готуємо апельсиновий сироп. З двох апельсинів зняти цедру, не зачепивши білої шкірки, і вичавити сік. В невелику каструлю всипати цукор, додати апельсинову цедру, сік і воду, перемішати. На невеликому вогні довести до кипіння, покип'ятити одну хвилину і відставити з вогню. Повністю вистудити, після чого процідити.
Розрізана навпіл полуниця.
Полуницю помити і добре обсушити. Відрізати плодоніжки і розрізати навпіл.
Просочуємо бісквітні коржі.
Тоненько зрізати верх і низ бісквіта. Корж розрізати навпіл (як на фото) і зрізати спечені краї. Отримаємо 2 коржі, один з яких має бути на 1,5-2 см в діаметрі менший за інший. Коржі щедро просякти апельсиновим сиропом, який треба приготувати заздалегідь.
Викладаємо полуницю.
Складати торт можна у роз’ємній формі (з дном) або скористатися лише кільцем роз’ємної форми чи кондитерським кільцем. Дно форми застелити харчовою плівкою, натягнути її і стягнути кільце. Якщо будете використовувати лише кільце роз’ємної форми (як я), то його дно слід затягнути харчовою плівкою в 2 шари і обов’язково покласти на дошку, що буде виконувати функцію твердого дна. Стінки форми трохи змастити рафінованою олією і викласти смужку паперу для випічки. На дно форми впритул викласти полуницю (як на фото). Спочатку всі порожнини заповнити кремом, а потім рівномірно нанести його поверх полуниці товщиною 1-1,5 см.
Накриваємо бісквітним коржем.
Поверх крему викласти корж більшого діаметра і злегка втиснути його в крем. Порожнє місце між коржем і формою заповнити кремом.
Викладаємо полуницю.
Знову викладаємо полуницю. Кожну половинку полуниці притиснути зрізом до стінки форми і по стінці опустити вниз, щоб кінчик полуниці занурився в крем. Таким чином зріз полуниці залишиться чистим і симпатично виглядатиме :)
Викладаємо полуницю з кремом.
Кремом заповнити порожнини між полуницею, таким чином ще додатково зафіксуємо її. Потім крем викласти і поверх коржа. На крем – половинки чи четвертинки полуниці і покрити кремом.
Накриваємо наступним коржем.
Зверху викласти корж меншого діаметра, знову заповнити кремом всі порожнини, змастити і сам корж. Форму з тортом, разом з дошкою помістити в холодильник мінімум на 4 год. або наніч.
Торт Фрезьє готовий.
Торт вийняти з холодильника, накрити тарілкою або підставкою для торта і швидко перевернути догори дном. Якщо торт формувався у формі без дна на дошці, то перевернути торт разом з дошкою, на якій він стояв у холодильнику. Далі акуратно зняти плівку (якщо форма без дна), розімкнути і зняти кільце, звільнити торт від паперу для випічки. Зверху торт прикрасити листочками м’яти і подавати до столу. Торт Фрезьє готовий!
Сподіваюсь, Вам сподобається. Смачного!
Кількість переглядів: 18064
Автор рецепту: Люба
Дата додавання: 2019-06-13
Поділіться рецептом з друзями :)

Коментарі до цього рецепта (2):Марія | 2020-04-24
Дякую за гарний рецепт! Люба, підкажіть, будь ласка, чи крем на смак не занадто масляний?
Люба | 2020-04-25
Маріє, можливо, на фото крем виглядає надто масляним, а на справді він досить легкий і ніжний 😊
Додати Ваш коментар:

Введіть символи з картинки:*

UA RU
Нагору